TV 2-dommer snød elev for løn og fyrede hende

20170327-141612-L-1920x1920we
Landmand Philip Dam Hansen er medejer af den østjyske virksomhed Troldgaarden ApS, og han har i flere år været vejleder for kvinder og mænd samt dommer i TV 2’s serie ’Hjem til gården’. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
12. jan. 2021 06.32
Samtidig med at landmand Philip Dam Hansen på TV 2 var mentor for mænd og kvinder på en gård, betalte han for lidt i løn til landbrugselev og fyrede hende.

Først snød landmand og TV 2-dommer Philip Dam Hansen en elev for løn. Derefter fyrede han hende uden en gyldig grund.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det har Tvistighedsnævnet, som behandler tvister mellem arbejdsgivere og elever, afgjort. Nævnet har tilkendt landbrugseleven cirka 34.000 kroner i manglende løn samt 40.000 kroner i godtgørelse for landmandens uberettigede ophævelse af hendes uddannelsesaftale.

Landmand Philip Dam Hansen er medejer af den østjyske virksomhed Troldgaarden ApS, og han har i flere år været vejleder for kvinder og mænd samt dommer i TV 2’s serie ’Hjem til gården’.

Han har betalt pengene som følge af Tvistighedsnævnets kendelse, bekræfter sagens parter over for Fagbladet 3F.

- Jeg er tilfreds med afgørelsen, siger landbrugselev Shila Kjær Pedersen til Fagbladet 3F.

I marts 2016 blev nu 24-årige Shila Kjær Pedersen ansat som medhjælper på deltid hos Troldgaarden ApS, der producerer økologisk svinekød til restauranter.

Hun var meget glad for at passe dyrene på gården, hvor der både var svin, kvæg, får og fjerkræ. Ifølge landmand Philip Dam Hansen, knoklede hun løs, havde ben i næsen og gjorde det godt – og partnerne blev enige om, at hun i juli 2018 skulle ansættes som virksomhedens første elev.

Ifølge landmandens forklaring til Tvistighedsnævnet var eleven dygtig og meget selvhjulpen, og han havde stor tillid til hende.

Shila Kjær Pedersen oplyser, at forholdet mellem hende og arbejdsgiveren begyndte at gå skævt i september 2018, efter at han kom tilbage fra en tv-optagelse på Lolland-Falster. Antallet af dyr på gården var blevet større, og eleven var træt af ikke at få den hjælp, som hun var blevet lovet, forklarer hun.

Philip Dam Hansen forklarede over for Tvistighedsnævnet, at eleven gerne ville diskutere hans beslutninger som arbejdsgiver. Samt at der var mange diskussioner, og at det gav gnidninger mellem dem.

Shila Kjær Pedersen følte, at landmanden forsøgte at presse hende til at sige sin elevstilling op hos ham. Men det ønskede hun ikke at gøre.

Eleven havde dog svært ved at sove og spise, fordi hun var utryg ved situationen.

- Det var rigtigt hårdt. Jeg boede på en af hans gårde, havde ansvaret for den daglige drift og følte, at jeg havde viet mit liv til at passe hans gård. Så det gjorde ondt, da han begyndte at vende ryggen til mig og tale dårligt om mig. Han så helt klart en sygemelding som en chance for at komme af med mig. Det var et psykisk dyk at blive fyret, og det var en hård og trist tid, siger 3F’eren.

I juli 2019 ophævede Philip Dam Hansen uddannelsesaftalen med Shila Kjær Pedersen med henvisning til, at han ikke havde modtaget dokumentation fra en læge for hendes sygefravær.

Herefter fik eleven en depression og var nødt til at være hjemme i en periode på tre måneder.

Sammen med sin mor driver Philip Dam Hansen Troldgaarden ApS. Om sagen og kritikken siger han:

- Vi har taget nævnets afgørelse til efterretning, og vi ser fremad. Vi ønsker Shila al muligt held i fremtiden. Ellers har vi ikke yderligere kommentarer til sagen.

Over for Tvistighedsnævnet medgav Philip Dam Hansen, at det godt kunne være, at han havde en kontant ledelsesstil, men at det er vigtigt for ham, at tingene bliver gjort. Og at han altid skriver op i punktform, hvad der skal laves. Det var ikke kun en ledelsesstil, som han har benyttet over for Shila Kjær Pedersen, forklarede han.

3F Horsens & Omegn har taget ført sagen for Shila Kjær Pedersen.

- Jeg er tilfreds med kendelsen, og at vores medlem har fået en forholdsvis stor efterbetaling af elevløn. Det er vigtigt at få slået fast, at en arbejdsgiver ikke bare kan opfinde nogle regler omkring dokumentation for sygdom og så smide en elev på porten, siger Stinne Dam Jacobsen, faglig sekretær hos 3F Horsens & Omegn.