Sygedagpengeaftale medfører kun småjusteringer: De store beslutninger står på standby

20240314-120219-L-1920x1329we
Ane Halsboe-Jørgensen og ordførerne præsenterede den nye aftale i Beskæftigelsesministeriet torsdag formiddag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Regeringen og en række partier præsenterede torsdag en ny sygedagpengeaftale, der justerer regler på området. En større reform må vente, til ekspertgruppen har præsenteret sine idéer til fremtidens beskæftigelsesindsats, lyder det fra minister.

Selvom jobcenteransatte fremover skal afholde 60.000 færre samtaler med sygemeldte borgere, så løser en ny sygedagpengeaftale ikke de grundlæggende udfordringer med pressede borgere og medarbejdere. 

Sådan lyder vurderingen fra Dansk Socialrådgiverforening, efter at forligspartierne bag sygedagpengeforliget fra 2013 torsdag præsenterede justeringer af sygedagpengereglerne. 

”Tiltagene er mest af alt små justeringer, og selvom de fleste af dem isoleret set er fornuftige, så er de utilstrækkelige. Der er brug for langt mere grundlæggende ændringer i sygedagpengene,” siger Signe Færch, forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening, i en kommentar til A4 Beskæftigelse.

LÆS OGSÅ: Sygedagpengemodtagere mister retten til mestringsforløb

I september sidste år mødtes beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) med kommuner, arbejdsgivere, faglige organisationer og patientforeninger i forbindelse med et stormøde på sygedagpengeområdet. 

Her var et brændende ønske fra flere sider at flytte det såkaldte revurderingstidspunkt for, hvornår kommunerne skal træffe afgørelse, om hvorvidt en sygedagpengemodtager skal have sin ydelse forlænget, eller om vedkommende skal i et jobafklaringsforløb. I dag skal den vurdering ske efter 22 uger, men det er for tidligt, lyder kritikken, idet mange borgere ikke når at være afklaret i sundhedsvæsenet inden den tidsfrist. 

Og netop det problem tager den nye aftale ikke højde for, mener Signe Færch.

”Den korte sygedagpengeperiode betyder, at socialrådgiverne bruger alt for meget tid på at afsøge forlængelsesmuligheder i stedet for at opretholde borgerens tilknytning til arbejdsmarkedet. Det problem løser aftalen ikke. En længere sygedagpengeperiode og bedre forlængelsesmuligheder kan give socialrådgiverne tid til det, som er deres vigtigste opgave: at hjælpe borgerne igennem sygemeldingen og tilbage på arbejdsmarkedet,” siger forkvinden i Dansk Socialrådgiverforening.

Lavthængende frugter

Forligspartierne bag den nye aftale er enige om at vente med større, strukturelle ændringer på sygedagpengeområdet, til efter at regeringens ekspertgruppe, der skal nytænke hele beskæftigelsesindsatsen, har afrapporteret til regeringen til sommer.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er 10 interessante nedslag i ny sygedagpengeaftale

Netop derfor indeholder den nye aftale ikke ændringer i forhold til revurderingstidspunkt, forlængelsesreglerne eller jobafklaringsforløbene, forklarer beskæftigelsesministeren til A4 Beskæftigelse.

”Vi har i aftalen fjernet de lavthængende frugter. Det har der været stor konsensus om blandt forligspartierne. De store strukturelle diskussioner kommer, når vi skal lave den store øvelse lige om lidt. Men at vi har kunnet mødes om de her regelforenklinger, der er med i aftalen, vidner om, at vi har en forligskreds, der er villig til at gå i en rigtig retning,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Må ikke clashe med ekspertgruppe

Både SF og Dansk Folkeparti har i forhandlingerne presset på for at flytte revurderingstidspunktet og gøre forlængelsesreglerne i sygedagpengesystemet nemmere at forstå for borgere og medarbejdere. Men partierne har ikke kunnet komme igennem med bestræbelserne.

”I SF havde vi et stort ønske om at gøre noget ved revurderingstidspunktet og forlængelsesreglerne allerede nu. Det forsøgte vi at løfte i forhandlingerne, men mandatet fra regeringen var meget klart. Den kamp må vi vente med,” siger SF’s arbejdsmiljøordfører, Astrid Carøe, der under præsentation af aftalen afløste beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, der er ude at rejse.

”Vi har forenklet reglerne på områder, der er lidt mere ukomplicerede. Det skulle helst ikke clashe med ekspertgruppens arbejde, og derfor har der været nogle begrænsninger i forhandlingerne. Medarbejderne i jobcentrene skal ikke opleve, at de skal indføre noget nyt nu for derefter at skulle lave det om igen lige om lidt,” tilføjer hun.

Jobcenterreform sidst på året

Også Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Nick Zimmermann, er ærgerlig over, at ministeren ikke har villet lave større ændringer her og nu.

”Ændringer af revurderingstidspunktet var en af de ting, jeg meget gerne ville have haft med. Vi gjorde meget for at bringe det til bordet, men det kom ikke med i aftalen. Det er dog en af de ting, vi håber, der kan komme med, når vi skal lave den store jobcenterreform sidst på året,” siger han til A4 Beskæftigelse.

Han ærgrer sig også over, at kravet om, at en borger i jobafklaringsforløb skal have deres sag forelagt rehabiliteringsteamet senest fire uger, efter at de er startet i forløbet, bliver afskaffet. Til gengæld er han glad for, at man dropper reglen om, at borgere, der kun kortvarigt er på sygedagpenge, skal til fire samtaler i jobcentret det første halve år.

Det forventes, at aftalen vil medføre besparelser på 79 millioner kroner årligt fra 1. januar 2025, hvor den træder i kraft.

Læs hele aftaleteksten her.

GDPR