Chauffør-formand til arbejdsgivere: Derfor er det svært at skaffe nye chauffører

ErikEmil
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

LIGE NU BLIVER der talt og skrevet meget om manglen på arbejdskraft. Jeg har netop læst en artikel om direktør i transportvirksomheden Alex Andersen, Ib Andersen, der kæmper med at finde chauffører nok til at kunne nå alle ordre.

Da jeg har 35 års erfaring som lastbilchauffør, kan jeg ikke lade være med at komme med lidt kommentarer.

LÆS OGSÅ: Erhvervslivets top i fælles opråb: Genoptag forhandlinger om udenlandsk arbejdskraft

Det er for nemt bare at bede politikerne om hjælp. Der er måske en grund til, det er svært at skaffe nye chauffører. Branchen har fået et dårligt ry: Vi har for lange arbejdsdage, typisk imellem 10-15 timer hver dag. Det vil sige, man ikke kender sin fritid. Du ved aldrig præcis, hvornår du får fri, og kan også risikere at skulle sove i lastbilen.

DER ER EN frygt for bøder, når man passer sit arbejde. Fx køre/hviletidsbøder, eller bøde for man kører med overlæs. Eller man kan risikere, man kører med trafikfarlige fejl, som man faktisk ikke har chance for selv at opdage. Og endelig er der også chauffører, der føler sig presset til at køre med defekt materiel, selvom det er imod lovgivningen og sund fornuft.

Dårlig løn: der findes mange vognmandsvirksomheder, der er kreative med lønnen og bruger skattefri godtgørelse i stedet for løn for at slippe billigere.

Det er for nemt bare at bede politikerne om hjælp. Der er måske en grund til, det er svært at skaffe nye chauffører. Branchen har fået et dårligt ry
Erik Emil Hansen, formand for Godschaufførernes Landsklub

Og til sidst – og som jeg ser, som værende den største dræber – dårligt arbejdsmiljø: Man bliver ikke lyttet til som chauffør, hvis man kommer med forslag til forbedringer. Man bliver talt ned til, fx ”du får ikke løn for at tænke”. Når man melder sig syg, tror virksomheden ikke på én, og man bliver truet til at møde på arbejde, eller miste det.

Her vil jeg dog lige give Alex Andersen et klap på skulderen. Jeg har mødt flere branche-kolleger, der har fortalt, at hos Alex Andersen er tonen god, der er godt samarbejde, og de tager sig af deres medarbejdere. Det er desværre sjældent, jeg hører sådanne fortællinger.

JEG HAR TALT med flere unge mennesker omkring det at være lastbilchauffør. Deres værdier for et godt arbejdsliv passer slet ikke på de ting, jeg nævnte før. For dem betyder familie, venner og fritid mere end penge. Og de gider slet ikke finde sig i ikke at blive behandlet ordentligt.

Jeg er ikke enig med DI om, at en ændring af beløbsgrænsen er en del af løsningen. Man skal huske på, at beløbsgrænsen er inklusiv feriepenge, pension mm. Det er ikke kun løn.

Branchen skal se indad og lave ændringer
Erik Emil Hansen, formand for Godschaufførernes Landsklub

Det er ikke noget problem for en godschauffør at tjene mere end 448.000 kr. om året. Forudsat at han selvfølgelig får den rigtige overenskomstmæssige løn – som seriøse transportvirksomheder i Danmark naturligvis giver til alle deres chauffører. 

Jeg mener, at branchen skal se indad og lave ændringer. Medarbejderne skal selvfølgelig behandles ordentligt (!), og man kan løse opgaverne anderledes.

DER SKAL NYTÆNKNING i udnyttelse af mandskab og materiel. Fx nye måder at bemande bilerne på. Hvorfor skal det altid være den samme mand på den samme bil hele ugen? Hvorfor er det altid fem dages arbejdsuge? Hvorfor ALTID lange arbejdsdage med op til 15 timer? Det burde være muligt at have ansatte chauffører, som ikke vil have mere end 8 - 10 timer om dagen.

Virksomhederne skal tilpasse deres planlægning til chaufførernes privatliv. Det kan sagtens lade sig gøre
Erik Emil Hansen, formand for Godschaufførernes Landsklub

Hvis man planlægger flere mand på samme bil, giver det bedre fleksibilitet – bedre tilpasset arbejdstid for medarbejderen, og virksomhederne får bedre driftssikkerhed – bedre udnyttelse af bilerne. Virksomhederne skal tilpasse deres planlægning til chaufførernes privatliv. Det kan sagtens lade sig gøre.

Prøv lige at spørge jeres egne chauffører, om de ikke har idéer, der kan bruges. Spørg også gerne mig. Jeg har flere idéer.

Danmark er ikke større, end at vi kan lægge puslespillet anderledes.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR