Pensions-forsker: Derfor er det ekstremt vigtigt med bred opbakning til Arnepensionen
Et stærkt pensionssystem gør op med uligheden, har bred politisk opbakning, og indeholder incitamenter til dem, der kan blive længe på arbejdsmarkedet.
LÆS OGSÅ: Arne-pension fylder et år: Se Danmarkskortet over, hvor flest har fået ret til tidlig pension
Det er budskaberne fra Svend Erik Hougaard Jensen, der er professor og leder af Pensions Research Centre på CBS.
“Bred enighed er ekstrem vigtig, når det gælder aftaler om vores pensionssystem. Det er det, fordi pension er en af grundpillerne i vores velfærdssamfund og har livslang vigtighed for borgerne. Det skaber utryghed, når der i forbindelse med et valg, kan være usikkerhed om, hvad der skal ske med ordningerne,” forklarer han.
Men det mest optimale for danskernes sikkerhed og tillid ville være et nationalt kompromis, som man så det med forsvarsaftalen
Svend Erik Hougaard Jensen, professor på CBS
I aftalen bag ret til tidlig pension, den såkaldte Arne-pension, står Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.
Umiddelbart inden valgudskrivelsen fik aftalen også opbakning fra Venstre, De Radikale, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerligere. Dermed er der ikke noget, der tyder på, at Arnepensionen må lade livet. Det er dog ikke sikkert, at det er nok.
“Man må spørge danskerne, om det er nok med mundtlige tilkendegivelser. Men det mest optimale for danskernes sikkerhed og tillid ville være et nationalt kompromis, som man så det med forsvarsaftalen. Med sådan en tyngde ved danskerne, at pensionssystemet ikke ændrer sig ved et regeringsskifte. Samtidig er det en måde at sikre den brede folkelige opbakning på.”
Derfor opfordrer han både til, at udvikling og bred opbakning af et solidt pensionssystem står højt på dagsordenen, når der kommer en ny regering.
Stor ulighed
I forhold til, hvorfor Svend Erik Hougaard Jensen mener, at pensionssystemet skal udvikles, henviser han til, at der i dag, er stor forskel i levealderen og dermed i forhold til, hvem der har mulighed for at blive længst på arbejdsmarkedet.
En ufaglært mand kan eksempelvis forvente at leve næsten otte år kortere end en højtuddannet. Mens forskellen for kvinder er cirka seks år.
Velfærdsaftalen fra 2006, hvor det blev besluttet, at pensionsalderen skal stige i takt med danskernes levealder, tillægger han stor betydning for Danmarks økonomiske succes.
“Aftalen er en afgørende brik i dansk samfundsøkonomi. Men reguleringen bygger på et gennemsnit og tager ikke højde for forskellen i levealderen.”
Det er ikke nok til at udligne uligheden mellem dem uden uddannelse og de højtuddannede.
Svend Erik Hougaard Jensen, professor på CBS
Svend Erik Hougaard Jensen er ikke alene om at komme med anbefalinger, der udligner den ulighed, der opstår med den stigende pensionsalder.
I maj kom Pensionskommissionen med deres anbefalinger til et pensionssystem for netop at undersøge “om det nuværende pensionssystem har de rette balancer, og om det er stærkt nok rustet over for de gradvise ændringer i danskernes sundhed, levealder og ønsker til senior- og ældrelivet.”
Kommissionen foreslog blandt andet at lade folkepensionsalderen stige med et halvt år mindre, end det, der er besluttet i velfærdsaftalen.
Det kan Svend Erik Hougaard Jensen godt tilslutte sig.
“Det er en rigtigt fornuftig anbefaling, men det er ikke nok til at udligne uligheden mellem dem uden uddannelse og de højtuddannede.”
Skattefordele og deltidsstillinger
Derfor mener professoren, at tidligere tilbagetrækningsordninger er essentielle - fordi de udgør et sikkerhedsnet for dem med korte uddannelser og lange arbejdsliv, det gælder både seniorpensionen og Arnepensionen.
Men han mener alligevel, der mangler noget.
“Når man tager folk tidligere ud af arbejdsmarkedet, er det vigtigt med incitamenter til dem, der kan og vil blive længe på arbejdsmarkedet. Det kan være sådan nogle som mig med en lang uddannelse, der godt kan arbejde til langt op i 70’erne.”
Det kan være, der skal tænkes i nogle skattemæssige fordele for de ældre, ligesom udbredelse af deltidsstillinger målrettet seniorer kan gøre det attraktivt for dem at blive på arbejdsmarkedet
Svend Erik Hougaard Jensen, professor på CBS
Der er allerede en del incitamenter til at holde seniorer på arbejdsmarkedet. Blandt andet er der lavet aftaler om at afskaffe modregninger i pensionen fra det nye år, ligesom regeringen har indgået et nyt partnerskab mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter og organisationer, der netop skal sikre flere seniorer i job.
Det er det rigtige spor at gå af, men der skal gøres endnu mere, mener Svend Erik Hougaard Jensen.
LÆS OGSÅ: Flest kom fra efterløn på Arne-pension: Nu kommer de direkte fra beskæftigelse
“Det kan være, der skal tænkes i nogle skattemæssige fordele for de ældre, ligesom udbredelse af deltidsstillinger målrettet seniorer kan gøre det attraktivt for dem at blive på arbejdsmarkedet. Det kan samtidig være med til at sikre, at overgangen til pensionisttilværelsen bliver lettere.”