Torsten Gejl: Gratis tandlægebehandling øger arbejdsudbuddet

Torsten_Gejl_Fotograf_Steen_Brogaard_Folketinget
Foto: Steen Brogaard, Folketinget
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Forsvaret måtte sige nej til at udsende 2.000 soldater på grund af dårlige tænder

AT SUNDE TÆNDER ER VIGTIGE, viser et opråb fra Danske Tandplejere og Forsvaret i 2015. På to år måtte forsvaret sige nej til at udsende mere end 2.000 soldater på grund af dårlige tænder, for som generallæge Søren Worm-Petersen udtalte til Berlingske - "… tandpine er faktisk noget af det, der kan gøre folk mest ukampdygtige". I dag er tandpleje gratis for forsvarets ansatte.

Og det er ikke kun i forsvaret, at tandproblemer afholder folk fra at være aktive på arbejdsmarkedet. Det er naturligvis et problem på alle arbejdsmarkedets områder. Derfor foreslår Alternativet en ny forsøgsordning for alle over 18 år, hvor det undersøges, hvilken påvirkning tandpleje har på arbejdsudbuddet, folkesundheden og administrationen.

Det er stadig knap halvdelen af borgere over 18 år, der ikke har råd til at gå til tandlægen
Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet

Forsøget kan baseres på en model, der automatisk giver mindrebemidlede borgere adgang til gratis eller reduceret pris for tandlægebehandling. Det kunne være på samme måde, som vi kender det fra fripladser på daginstitutioner, hvor der tages udgangspunkt i husstandsindkomsten.

DER ER SIDEN 2013 forsøgt indført tre ordninger og flere større puljer til netop tandlæge. Det er positivt, men kun et lille skridt på vejen mod en accept af, at tænder er en integreret og vigtig del af kroppen, som bør behandles på lige fod med et brækket ben, en blindtarmsbetændelse og mere alvorlige sygdomme. Desværre virker de ovenstående ordninger ikke optimalt grundet bureaukrati, og mange borgere har fortsat store problemer med deres tænder, og endnu større problemer med at kunne betale tandlægeregningen.

LÆS OGSÅ: Partier finder penge i finanslov til gratis tandlæge for unge

Det er stadig knap halvdelen af borgere over 18 år, der ikke har råd til at gå til tandlægen. Af en rapport udarbejdet af Oris-tandlægerne om danskernes brug af tandpleje fremgår det, at kun 28,8 pct. af borgere udenfor arbejdsmarkedet har været til tandlæge det sidste år, uddannelsessøgende 35,8 pct., arbejdsløse 37,9 pct., de lavest lønnende lønmodtagere 45 pct., mens tallet for de 25 pct. største indkomster er hele 70 pct.

ALTERNATIVET MENER, at der ligger en potentiel arbejdsstyrke i den store gruppe borgere med alvorlige tandproblemer, som ifølge specialister påvirker helbredet både fysisk og psykisk.

Den ideelle løsning ville være, at tandlægebesøg ligesom besøg hos lægen og på hospitalet er gratis. Men indtil der kan findes et politisk flertal for den løsning, ville en afbureaukratisering af reglerne for at få støtte til betaling af tandproblemer være et godt skridt på vejen.

LÆS OGSÅ: Torsten Gejl: Hvad gør man, når man tager fejl i politik?

Det skal være enkelt og mindre tidskrævende, for både borgere og kommunens ansatte, at få og give hjælp. På kommunernes, tandlægeforeningens og sundhed.dk’s hjemmesider kan man læse om mulighederne for støtte – men det er uoverskueligt og bureaukratisk, og stort set umuligt at forstå som lægmand, og ifølge eksperter den væsentligste årsag til, at kun 14 pct. af borgerne benytter sig af ordningen.

Netop på grund af bureaukratiet er en stor del af de eksisterende puljer til ordningerne ikke blevet brugt. Vi afventer svar fra regeringen om det eksakte beløb, da disse midler kan bidrage til at finansiere en forsøgsordning, og venter spændt.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR