De har 24 ugers barsel med fuld løn: "Vi får det tifold igen af vores medarbejdere"

20210712-101548-6-5783x3855ma
EnergiNets nye forældrepakke skal gøre det lettere at balancere familie- og arbejdsliv. Og den skal fremme ligestillingen mellem mænd og kvinder. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
1. aug. 2022 06.30
Hos EnergiNet har man indført 24 ugers barsel med fuld løn og retten til deltid efter endt barsel. Formålet er at fremme ligestillingen og gøre det lettere at balancere familie- og arbejdsliv.

Tirsdag d. 2. august træder den nye barselslov i kraft, som giver begge forældre ret til 11 ugers øremærket barsel. 

LÆS OGSÅ: Tirsdag træder øremærket orlov til fædre i kraft

I Energinet har man allerede ændret sine barselsregler. Det betyder blandt andet, at begge forældre får ret til 24 ugers barsel med fuld løn. Og at man - såfremt man tager mindst 20 ugers sammenhængende barsel - får muligheden for en blød opstart efter barslen med en 32 timers arbejdsuge til fuld løn i et halvt år. 

De nye tiltag kalder virksomheden en forældrepakke. Og den kom i stand lige efter at et EU-direktiv fik den konsekvens, at de danske politikere måtte ændre den hjemlige barselslov, så der også blev øremærket orlov til far eller medmor. 

Det gav mening for os ikke blot at implementere de nye barselsregler, men også kigge på hele vores tilgang til forældreskabet
Stina Willumsen, direktør for HR, strategi og kommunikation, EnergiNet

Men ifølge Stina Willumsen, der er direktør for HR, strategi og kommunikation, er lovgivningen ikke den primære årsag til, at EnergiNet har ændret i sine barselsvilkår. 

“De senere år har vi arbejdet intenst med mangfoldighed og ligestilling. Derfor gav det mening for os ikke blot at implementere de nye barselsregler, men også kigge på hele vores tilgang til forældreskabet. Lovændringen blev så at sige anledning til, at vi tog et større skridt mod mere ligestilling,” fortæller hun. 

Artiklen fortsætter under boksen

Om EnergiNet

Energinet er en selvstændig, offentlig virksomhed, der ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Virksomheden blev etableret i 2005 på baggrund af en fusion mellem Eltra, Elkraft System, Elkraft Transmission og Gastra.

EnergiNet har 1.150 medarbejdere. Virksomhedens hovedsæde er i Erritsø nær Fredericia. 

Et spørgsmål om ligestilling

Der er to formål med det, EnergiNet gør, forklarer HR-direktøren: De vil gerne styrke ligestillingen mellem mænd og kvinder – i virksomheden og i samfundet. Og så vil de gerne give børnefamilierne en hjælpende hånd i en presset hverdag. 

“Det er vigtigt for en arbejdsgiver at forstå, hvor meget forholdene i hjemmet påvirker mænds og kvinders mulighed for at gøre karriere. Det kan jo for eksempel ikke nytte noget, at vi piver over, at der ikke er nok kvinder, der søger lederstillinger, hvis vi ikke samtidig spørger os selv, om der er noget i kvinder livsvilkår, der kan være en del af årsagen,” siger hun og henviser til, at kvinder stadig bruger langt flere timer på børn og hjem, end mænd gør. Derfor håber hun, at Energinets nye forældrepakke kan støtte de kvinder, der drømmer om flere muligheder i arbejdslivet.

LÆS OGSÅ: Efter 15 år i dansk fagbevægelse: Indtil for nylig var ligestillingspolitik en dødssejler

Virksomheden har nemlig også sat konkrete mål for, hvor mange kvindelige ledere de gerne vil have. 

Men det handler ikke kun om kvinderne.  Stina Willumsen oplever også en generation af yngre fædre, som er langt mere ambitiøse med deres far-rolle end tidligere, som også gerne vil have mere tid med deres børn.

Vi vil gerne sende et signal til organisationen om, at her er der plads til hele mennesker og et helt liv. Her kan mænd også have brug for at arbejde mindre i perioder for at have mere fokus på børnene
Stina Willumsen, direktør for HR, strategi og kommunikation, EnergiNet

“Som virksomhed håber vi på at opnå en større kønsbalance. Nogle har for eksempel en lidt ”macho” arbejdskultur, hvor man forventer, at en mand bare kan arbejde i døgndrift. Vi vil gerne sende et signal til organisationen om, at her er der plads til hele mennesker og et helt liv. Her kan mænd også have brug for at arbejde mindre i perioder for at have mere fokus på børnene,” siger hun. 

Artiklen fortsætter under boksen

Det indeholder EnergiNets forældrepakke: 
  • 24 ugers fuld løn på barsel til både mor og far/medmor
  • Tilbud om tilknytning under barselsperioden gennem barselsnetværk og ”baby-buddy” 
  • Mild opstart efter barsel med 32 timers arbejdsuge til fuld løn i et halvt år, hvis man har holdt mindst 20 ugers sammenhængende barsel
  • Fem barnets sygedage med fuld løn

Fleksibilitet er fremtiden

Stina Willumsen er selv mor til to små børn, og under corona og lockdown blev hun meget overrasket over, hvordan den store mængde af hjemmearbejde påvirkede hendes trivsel i en positiv retning. 

“Det var faktisk lidt et wake up call for mig, hvordan mine tanker faldt meget bedre på plads, når jeg ikke sad og stressede over børnelogistikken,” fortæller hun. 

Derfor har EnergiNet oven på pandemien indført fleksibel arbejdstid og meget mere hjemmearbejde. Og de kan måle effekten: Bedre balance mellem arbejde og familieliv giver bedre  trivsel og højere motivation.

LÆS OGSÅ: Virksomheder lokker med 24 ugers betalt barsel. Det kan ikke stå alene, siger direktør

“Når vi som arbejdsgiver viser ægte forståelse og omsorg, så får vi det tifold igen af vores medarbejdere i form af loyalitet og engagement. Det er verdens bedste business case i mine øjne” siger Stina Willumsen.

Derfor ryster hun også lidt på hovedet, når folk spørger, om det kan betale sige med sådan en familiepakke. 

“Når vi fx. ser på det med retten til nedsat tid efter barsel, så hjælper det altså lidt på arbejdsindsatsen, hvis man er nogenlunde udhvilet. Jeg vil hellere se folk arbejde 32 effektive arbejdstimer om ugen end 50 timer, hvor man sidder og sover over pc’en,”  forklarer hun. 

Jeg vil hellere se folk arbejde 32 effektive arbejdstimer om ugen end 50 timer, hvor man sidder og sover over pc’en
Stina Willumsen, direktør for HR, strategi og kommunikation, EnergiNet

Den samlede omkostning for famliepakken svarer til lidt over en procent i lønstigning for medarbejderne. Og det er meget værd - også når man skal skaffe nye medarbejdere. 

“Vi står over for at skulle rekruttere en hel del, og vi rekrutterer mange yngre og nyuddannede. Hvis vi skal klare os i konkurrence om kvalificeret arbejdskraft, så tror vi, at det er et parameter, der rykker noget,” forklarer HR-direktøren.