Kommunaldirektør i Helsingør: Det er ikke længere nok at skrive, at alle uanset køn, seksualitet og etnicitet opfordres til at søge

20220331-192437-6-8640x5760ma
Stine Johansen er chef for 5.000 medarbejdere i Helsingør Kommune. Og så skriver hun popsange om arbejdslivet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
30. jun. 2022 06.03
Stine Johansen, kommunaldirektør i Helsingør Kommune, vil have mere diversitet blandt kommunens ansatte. Både medarbejdere og ledelse skal afspejle de mennesker, der lever i kommunen. Og det handler ikke om sorte tal på bundlinjen, lyder det.

Kun 16 ud af 98 kommunaldirektører er kvinder. På den måde er Stine Johansen en minoritet. Hun er også lesbisk . Og så er hun så vidt vides den enste kommunaldirektør, der også er komponist og sanger.

Ved siden af sit virke som kommunaldirektør i Helsingør Kommune skriver og synger hun nemlig. Og musikken handler ofte om arbejdslivet. Fx om nedskæringer og fyringsrunder.

“If only I was more cynical / work wouldn’t be so difficult / let go of all of my ethical pitiful principals / I wish I was more cynical," synger Stine Johansen på nummeret Cynical, som kan høres på de fleste streamingtjenester.

Men Stine Johansen er ikke kynisk, snarere er hun med egne ord ret idealistisk. 

“I min verden kan alle mennesker noget, alle mennesker drømmer om noget, og alle mennesker har en iboende drift til at bidrage til sit samfund og sin omverden. Vi bidrager med noget forskelligt, og det har vi brug for,” siger hun til A4 Ligestilling.

Netop derfor arbejder kommunaldirektøren målrettet for at skabe en mere divers og ligestillet arbejdsplads i den nordsjællandske kommune. 

Stine Johansen henviser til lykkeforskning, der viser, at det at bidrage til samfundet skaber en jubel inde i  mennesker  - og den jubel vil hun gerne have ind på arbejdsmarkedet. Og det sker ved at sikre, at arbejdspladsen kan rumme alle.

I min verden kan alle mennesker noget, alle mennesker drømmer om noget, og alle mennesker har en iboende drift til at bidrage til deres samfund og omverden
Stine Johansen, kommunaldirektør, Helsingør Kommune

For hende som kommunaldirektør handler det ikke om at skabe sorte tal på bundlinjen, i stedet er det et spørgsmål om menneskelig værdiskabelse i mødet mellem kommunens medarbejdere og borgerne. 

“Min mission er at skabe mest muligt livskvalitet for borgerne i Helsingør Kommune. Og i den opgave ligger også gode møder mellem medarbejdere og borgere - og det sikrer vi ved at have en medarbejderstab - og en ledelsesstab - der afspejler og repræsenterer nøjagtigt den befolkning, vi betjener hver eneste dag,” forklarer Stine Johansen.

Alle skal opleve, at der er plads til dem

Der er endnu ikke overensstemmelse mellem befolkning og medarbejdere i Helsingør Kommune. Derfor insisterer kommunaldirektøren på, at blive ved at have fokus på at sikre diversitet. 

“Der er for mange, der står uden for arbejdsmarkedet og kigger ind. Der er for mange, der ikke får mulighed for at bruge deres kompetencer - eller for at få tilegnet sig de kompetencer, som arbejdsgiverne efterspørger,” mener Stine Johansen. 

LÆS OGSÅ: Det må aldrig være op til præmiekvinden - eller præmiemuslimen - at løse diversitetsudfordringerne

Det bliver ikke mindre vigtigt nu, hvor manglen på arbejdskraft kan mærkes de fleste steder - også i kommunerne. For nyligt anslog professor i nationaløkonomi og formand for Reformkommissionen, Nina Smith, at ca. 200.000 voksne mennesker lige nu cykler rundt på kanten af arbejdsmarkedet, og hun opfordrede virksomhederne til at gøre sig umage for at få dem ind på arbejdsmarkedet. 

Den opfordring modtager Stine Johansen med kyshånd.

“Jeg byder det velkomment, at arbejdsgiverne nu er tvunget til at få det bedste ud af alle. Det er helt formidabelt, for på den måde bliver diversitets- og ligestillingsdebatten accelereret,” siger hun.

Jeg byder det velkomment, at arbejdsgiverne nu er tvunget til at få det bedste ud af alle. Det er helt formidabelt, for på den måde bliver diversitets- og ligestillingsdebatten accelereret
Stine Johansen, kommunaldirektør, Helsingør Kommune

Nogle af de grupper, som kommunaldirektøren gerne vil have ind på sin arbejdsplads, er personer med handicap, LGBT+-personer, særligt transpersoner, og etniske minoriteter. Og et af de redskaber, hun anvender, er bedre repræsentation. 

“Jeg har en opgave i at sørge for, at når man ser på Helsingør Kommune - fx på sociale medier, på vores hjemmeside og i vores trykte materiale - så kan man se, at her er også plads til mig,” siger hun.

Det handler om at undgå at forfalde til stereotyper og om at vise alle slags mennesker i alle funktioner.

"Det er ikke længere nok at skrive, at alle uanset køn, seksualitet og etnicitet opfordres til at søge et job," som Stine Johansen siger.

Et andet redskab er, at kommunen opkvalificerer kommende medarbejdere - blandt andet ved at lære dem dansk.

”Hvis folk ikke kan tale dansk, men fx er gode til at være i mødet med det ældre mennesker, så sørger vi for intensive danskkurser, så de kan arbejde i ældreplejen. Det samme gælder servicefagene. Hvis man vil have flere mennesker med, må man gå ind og give dem de kompetencer, de mangler,” understreger kommunaldirektøren.

Det handler om kultur

Men én ting er at få minoriteter til at søge job i Helsingør Kommune, noget andet er at sikre, at de også føler sig velkomne. Også her er Stine Johansen på mærkerne. 

“Rigtig meget ligestilling handler ikke om formel ligestilling, for det er der. Men det handler om reel ligestilling og om den kultur, der er på arbejdspladsen: Hvordan vi taler med hinanden, hvordan vi laver jokes om og med hinanden,” siger hun. 

Det handler blandt andet om, at man ikke skal gøre sig morsom på bekostning af minoriteter.

“For det er typisk dem, der ikke er en minoritet, der bruger morskaben til at være nedladende omkring en minoritetsgruppe,” forklarer hun.

LÆS OGSÅ: ISS-chef: Lige nu diskuterer vi temperaturregulering til kvinder i overgangsalderen

Derfor gør Stine Johansen en dyd ud af at tale med alle kommunens 5.000 ansatte om, hvordan de taler med og om hinanden, og hvordan de sikrer, at den måde, de har det sjovt med hinanden, ikke er et udtryk for mobning. For Stine Johansen forventer, at alle ansatte i kommunen tager ansvar for den gode tone.

“Det bliver værdsat som en menneskelig og kollegial kvalitet, at man er med til at sikre et godt arbejdsmiljø med plads til alle.”

Mennesker går ikke af mode

Det er stadig forholdsvis nyt for Stine Johansen at stille sig forrest i kampen for diversitet. Som kvindelig - og lesbisk - topchef i det offentlige mente hun, at det var nok, at hun var der og viste, at man godt kunne have hendes job, selvom man var en minoritet. 

Det er jo berigende at være på en arbejdsplads, hvor vi kan være alle sammen med vores forskelligheder og pudsigheder og super skarpe faglighed
Stine Johansen, kommunaldirektør, Helsingør Kommune

Men så ramte det hende, at hun gerne ville være en aktiv medskaber af forandring. For det er en ledelsesopgave. Stine Johansen sidder ikke og venter på en poltisik beslutning eller en kommunal bevilling, i stedet insisterer hun på, at man godt kan skabe kulturforandringer uden at have fået penge til det. 

“Jeg bliver jo provokeret, når du spørger, om det er det værd. For det kan jeg love dig for, at det er. Mennesker går ikke af mode; variation i køn, seksualitet og etnisk oprindelse er en varig del af vores samfund. Og det er jo berigende at være på en arbejdsplads, hvor vi kan være alle sammen med vores forskelligheder og pudsigheder og super skarpe faglighed,” siger hun.

Kommunaldirektøren er overbevist om, at diversitet og inklusion kun vil blive endnu mere efterspurgt i fremtiden. Og det kræver noget af arbejdsgiverne. 

“Inklusion kræver fleksibilitet. Det kræver, at arbejdstilrettelæggelse bliver mere frit og giver mulighed for et arbejdsliv, der passer til det liv, man har.”