Yildiz Akdogan: En kampdag uden kvinder?

Yildiz_Akdogan_1920px
Foto: Bente-Maj Wøldike
8. mar. 2023 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
En ny bog, 'Nej-klubben', opfordrer kvinder til at støtte hinanden i at sige nej. Nej, til de opgaver på arbejdspladsen, som kvinderne forventes at tage sig af, men som ender med at bremse dem ift. løn og karriere. Løsningen er dog ikke at sige NEJ. Det er tværtimod at give kvinderne bonus for at løse dem.

DET ER SVÆRT AT SE 8. MARTS for sig, hvis kvinder sagde nej til at planlægge og arrangere rundt omkring på de danske arbejdspladser. Og hvad med modtagelsen og oplæringen af nye medarbejdere? Koordinering af fødselsdage, morgenmad og gaveindkøb? Trivselsarrangementer? 

En ny bog, 'Nej-klubben' (bl.a. skrevet af den danske økonomiprofessor Lise Vesterlund) har som erklæret mål at sætte en stopper for det arbejde, som slider kvinder op på arbejdspladsen og bremser dem i forhold til løn og karriere. De såkaldte ”ikke forfremmende opgaver”.

LÆS OGSÅ: Hvorfor sætter ingen pris på kontormor?

”Ikke forfremmende opgaver” er kendetegnet ved at være opgaver, der er enormt vigtige for arbejdspladsen at få løst, da de løfter den generelle trivsel og produktivitet. Til gengæld er det opgaver, der ikke hjælper hende, der udfører dem, til at avancere i sit arbejdsliv. Tværtimod. De bremser hende.

For ja, det er i høj grad kvinder, der ender med opgaver som oplæring, oprydning, planlægning af arrangementer, koordinering og trivselsarbejde. Og det gælder i alle brancher, viser en række studier som fremlægges i bogen: I universitetsverdenen, i advokatfirmaer, blandt folkeskolelærere, ingeniører, på kontorer, restauranter og barer og blandt supermarkedspersonale.

På tværs af brancher er derlangt større sandsynlighed for, at kvinder udfører de ”ikke forfremmende opgaver” end mænd. Og er du minoritetskvinde, er sandsynligheden endnu større.

LÆS OGSÅ: Kvinder tjener 7 procent mindre end deres mandelige kolleger i samme job

Ofte er der tale om ubeskrevne og usynlige opgaver, der ligger udover din jobbeskrivelse og dermed også udover de opgaver, som er forfremmende og synlige for ledelsen. Og det stiller dig i et dilemma; Enten må du udføre færre forfremmende opgaver, og dermed vinke farvel til lønforhøjelse og karriere. Eller – endnu værre – så må du skrue op for arbejdstiden. Så du både kan nå de opgaver, der er forfremmende, og dem, der ikke er. Det sidste risikerer at føre til stress og nedslidning. 

At sige nej er ofte ikke en mulighed. Netop fordi du som kvinde forventes at tage opgaverne på dig; Og derfor ikke vil blive opfattet som en holdspiller, hvis du siger nej.

Hvis alle siger nej, bliver det ulideligt at gå på arbejde. Alle vil præstere dårligere og mistrives. Og så er vi lige vidt
Yildiz Akdogan, forkvinde for Kvinderådet

Det har fået kvinderne bag bogen til at danne en NEJ-klub. Og også opfordre andre til at gøre det. Simpelthen for at støtte hinanden i at sige nej. Og man må godt drikke vin i klubben, pointerer de.

Problemet er bare, at hvis alle siger nej, bliver det ulideligt at gå på arbejde. Alle vil præstere dårligere og mistrives. Og så er vi lige vidt, mener jeg.  Jeg er selvfølgelig altid tilhænger af, at vi kvinder tager os et velfortjent hvil og søger støtte hos hinanden. Ikke mindst på kampdagen. 

LÆS OGSÅ: Den store guide til kvindernes internationale kampdag: Det skal du opleve 8. marts

Men når den er ovre, må kampen for ligestilling på arbejdspladserne handle om at få beskrevet de vigtige, understøttende opgaver på arbejdspladsen, som løfter alle. Få dem belønnet og fordelt mere lige i arbejdsfællesskabet.

Her spiller fagbevægelsen – lokalt som nationalt - en helt afgørende rolle.

God kampdag!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].