20 forbund sender i åbent brev en voldsom advarsel til tre topministre

20211220-005816-3-1920x1280we
20 fagforbund, der repræsenterer 40.000 sundhedsansatte i Region Hovedstaden, kommer i et brev i Politiken med kras kritik af regeringens økonomi for sundhedsvæsenet. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Økonomien i sundhedsvæsenet er så presset, at man ikke kan sikre det niveau af velfærd, som politikerne ellers har lovet, lyder det i brevet, som repræsenterer 40.000 sundhedsansatte.

20 fagforbund, der repræsenterer 40.000 sundhedsansatte i Region Hovedstaden, kommer i et åbent brev i Politiken med kras kritik af regeringens økonomi for sundhedsvæsenet.

Brevet er stilet til finansminister Nicolai Wammen (S), sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Moderaternes formand og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kritikken i brevet går især på den økonomiaftale, der blev indgået i maj, og som skal udmøntes i regionerne i 2024.

Ifølge de 20 fagforbund er økonomien i aftalen så stram, at man ikke kan sikre det niveau af velfærd, som politikerne ellers har lovet. Det skyldes ifølge forbundene bl.a., at pengene vil blive ædt op af den demografiske udvikling, stadig dyrere behandlinger og generelt stigende priser.

Forbundene ønsker, at økonomiaftalen skal genforhandles, så de varslede besparelser udebliver.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) erkender, at sundhedsvæsenet er presset, men er ikke enig i, at der skal spares.

"Sundhedsvæsnet får altså tilført flere penge de kommende år, og derfor kan jeg heller ikke genkende billedet af, at vi gennemfører besparelser," siger Sophie Løhde til Politiken.

GDPR