Sygeplejersker fortsætter med at nedlægge arbejdet - men kommentator kalder det 'nytteløst'

IMG_1699
Mellem 150 og 200 sygeplejersker på Rigshospitalet nedlagde arbejdet mandag morgen. Foto: Kristoffer Nordskov/A4
Det er svært at få øje på formålet med de ulovlige arbejdsnedlæggelser, der højst skaber irritation hos regeringen og resten af fagbevægelsen, lyder det fra A4's faglige kommentator, Gitte Redder.

Mandag morgen var hovedindgangen på landets største hospital oversvømmet af hvide kitler og grønt operationstøj. 

Mellem 150 og 200 sygeplejersker nedlagde overenskomststridigt arbejdet fra 7.45 til 8.40 og gik til såkaldt fagligt møde.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerskerne strejker og raser stadig: - Sporene fra lærerkonflikten skræmmer

Også på Aalborg Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital gik vrede sygeplejersker i aktion mandag. I sidste uge var det Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Horsens, der blev ramt af ulovlige arbejdsnedlæggelser.

- Vi har ikke noget lovligt våben tilbage – regeringen har nedlagt vores strejke, så nu må vi forsøge at gøre noget uden for loven. Det er politikerne, der skal råbes op, sagde talsmand for Rigshospitalets strejkende sygeplejersker, Luca Pristed, til DR.

Men arbejdsnedlæggelserne er ikke noget, der giver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nervøse trækninger, vurderer A4's faglige kommentator, Gitte Redder:

- På Christiansborg ryster man ikke i bukserne. Men man ryster på hovedet.

Svært at få øje på formål

Heller ikke Anders Kühnau, der som formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har været arbejdsgiversidens chefforhandler under konflikten, bliver andet end irriteret over strejkerne, siger Gitte Redder:

- De ved jo godt, at sygeplejerskerne vil have mere i løn. Hovedbudskabet om, at de er mere værd, er trængt ind. Politikerne har også anerkendt, at der er grund til at undersøge spørgsmålet om uligeløn i kvindedominerede fag. Men man kan ikke få mere i lønposen fra den ene dag til den anden. Sådan er systemet bare ikke. 

For den mangeårige arbejdsmarkedsjournalist fremstår arbejdsnedlæggelsen derfor også rimelig nyttesløs:

- Det er utrolig svært at få øje på, hvad formålet er. Det illustrerer, hvor sindssygt frustrerede sygeplejerskerne er, for det er ikke noget, de får konkrete resultater ud af - andet end irritation. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var fyldt op med hvide kitler og grønt operationstøj foran Rigshospitalet mandag morgen. Foto: Kristoffer Nordskov/A4.

Gitte Redder mener heller ikke, at strejkeaktionerne vil skabe mere medvind i befolkningen:

- De fleste danskerne er skruet sådan sammen, at man respekterer, der er kommet et lovindgreb og at strejken er slut. Sundhedsvæsenet er i forvejen kraftigt bagud med afviklingen af behandlinger og operationer. Så den folkelige sympati bliver i hvert fald ikke større.

Irritation i Kvæsthuset

Ifølge Gitte Redders vurdering er der bred enighed både i det politiske system og blandt arbejdsmarkedets parter om, at OK21 er et lukket kapitel, og at det er tid til at komme videre.

- Sygeplejerskerne har råbt op, de har forsøgt, de har strejket i 10 uger, men konflikten stoppede med lovindgrebet. Nu afhænger efterspillet af lønstrukturkomitéen. Og det ved man godt i Dansk Sygeplejeråd - og i FH, siger A4's faglige kommentator og fortsætter:

- Derfor er man også irriterede i Kvæsthuset på Sankt Annæ Plads, hvor DSR holder til. Arbejdsnedlæggelserne tager fokus fra DSR's mest påtrængende projekt, som er at skabe samling, få styr på organisationen og forny alliancerne med resten af fagbevægelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var jubelråb og klapsalver foran Rigshospitalet, da skraldebiler og busser kørte forbi med hornet i bund. Foto: Kristoffer/A4.

I en mail sendt til medlemmerne mandag eftermiddag skriver Grete Christensen, at hun forstår sygeplejerskernes vrede og også selv er vred; men at "vejen til at komme videre er, at vi holder sammen og ikke bekriger hinanden".

- Som formand for DSR tager jeg afstand fra disse overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og indskærper, at I skal arbejde, som I er ansat til. Jeg opfordrer til, at I sammen med jeres TR går dialogens vej over for jeres ledelse/hospitalsledelse, skriver Grete Christensen i mailen, som A4 Overenskomst har set.

Gitte Redder understreger, at DSR-formanden naturligvis skal tage afstand fra en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse i en periode, hvor fredspligten gælder, men at hun derudover ikke kan forestille sig, at strejkerne huer Grete Christensen.

- Det er jo ikke ligefrem noget, der skaber større legitimitet og troværdighed hos Dansk Sygeplejeråd, når de skal mødes med arbejdsgiverne og politikerne, eksempelvis i arbejdet med lønkomitéen, siger Gitte Redder.

Strejker fortsætter tirsdag

Danske Regioner har mandag holdt et fællesmøde med Dansk Sygeplejeråd og Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvor DSR anerkender, at arbejdsnedlæggelsen på Rigshospitalet er overenskomststridig.

- Vores arbejdsgiver i Danske Regioner finder, at der er tale om en systematisk aktion. Med dagens arbejdsnedlæggelser – og deres begrundelser – kan vi ikke generelt afvise systematik. Derfor er vi tæt på at ende i Arbejdsretten, hvis det fortsætter, skriver Grete Christensen i mailen til medlemmerne,

DSR-medlemmer, der deltager i faglige møder, trækkes for løn i den time, de ikke arbejder og får en bod på 56 kroner i timen. Hvis arbejdsretten pålægger sygeplejerskerne at genoptage arbejdet, vil boden stige til 86 kroner i timen. 

LÆS OGSÅ: Fra coronakrise til konflikt: - Politikerne behandler os som ludobrikker

I sidste konsekvens kan sygeplejerskerne risikere at blive fyret, hvis de opretholder arbejdsnedlæggelsen.

Gitte Redder mener dog ikke, de aktionerede sygeplejersker skal være nervøse for en fyreseddel.

- Sygeplejerskerne ved godt, at de ikke kan undværes fra sundhedsvæsenet. Her sætter de arbejdsgiverne skakmat, siger hun.

Sygeplejerskerne på Rigshospitalet har meddelt, at der også tirsdag og onsdag morgen vil finde arbejdsnedlæggelser sted.

GDPR