28-årige Luca har indledt en revolution: - DSR er for meget flinkeskole

20210907-082947-L-1920x1280we
Luca Jonathan Saverio Pristed ved en af flere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser foran Rigshospitalet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Luca Jonathan Saverio Pristed er blevet kendt som manden bag de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser over hele landet. Nu stiller han op som formandskandidat for 23.500 sygeplejersker i Kreds Hovedstaden.

- Dansk Sygeplejeråd har ikke fornyet sig i mange år. Der er for meget flinkeskole over fagforeningen, som forsøger at holde sig gode venner med arbejdsgivere og politikere. Der sker for lidt.

Manden bag den kontante udmelding er 28-årige Luca Jonathan Saverio Pristed. Efter blot to år som sygeplejerske er Luca nu klar til at udfordre de etablerede kræfter i DSR. Det gør han ved at stille op som formandskandidat for de 23.500 sygeplejersker i Kreds Hovedstaden.

Gennem hele året er sygeplejerskers frustrationer blevet stadig mere synlige. Og nu vil mange af de utilfredse aktivister have indflydelse i både kredsbestyrelser og hovedbestyrelsen. De stiler efter at blive valgt her i efteråret, hvor der er valg til samtlige DSR-kredse og det meste af hovedbestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Sosu'erne går på gaden: Klar til at nedlægge arbejdet

En stribe af de nye kandidater er medlemmer i Foreningen af Danske Sygeplejersker, faktionen der så dagens lys under overenskomstforhandlingerne. Faktionen, der i høj grad var ansvarlig for to gange at forkaste det mæglingsforslag, DSR-toppen havde sagt ja til.

DSR skal i en ny retning

Luca Pristed er medlem af foreningen, der ser sig selv som et mere aktivistisk supplement til DSR. Han vil være formand for Kreds Hovedstaden for at føre sygeplejerskernes fagforening i en ny retning. Ifølge Luca mangler DSR den slagkraft, som mange medlemmer har demonstreret under og efter sygeplejerskernes 10 uger lange strejke.

- Det er jo tydeligt, at der sker noget ude på arbejdspladserne. Medlemmerne råber højt, og der bliver taget masser af initiativ, mener Luca Pristed, der er operationssygeplejerske på Rigshospitalet.

Han er i den seneste tid blevet kendt som manden bag de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, hvor sygeplejersker landet over skiftevis har nedlagt arbejdet i en time ad gangen på hospitalerne.

Luca Pristed frygter, at der er flere levebrødspolitikere i toppen af DSR. Han undlader dog at nævne navne.

- Jeg er bange for, at nogle bliver i fagforeningen af alle de forkerte årsager. Nemlig den gode løn og de gode arbejdsforhold. Det skal i stedet handle om visioner og ideer til at forny vores fagforening.

Efterårets valg i Dansk Sygeplejeråd

I oktober og november skal de stemmeberettigede medlemmer af Dansk Sygeplejeråd vælge kredsbestyrelser for en ny fireårig periode.

Det gælder blandt andet de fem regionale kredsbestyrelser hos DSR, det meste af forbundets kongres og 11 af 15 medlemmer af hovedbestyrelsen.

Efter et kaotisk år mener mange sygeplejersker, at det er tid til forandring.

Der er tre kandidater til formandsposten i Kreds Hovedstaden. Foruden den nuværende formand, Kristina Robins, og Luca Pristed stiller Jacob Paludan Truelsen også op.

Hvis Luca Pristed bliver formand for Kreds Hovedstaden, ønsker han at indføre en rotationsordning, så man kun kan have en tillidspost i en begrænset periode. På den måde vil han sikre, at toppen af DSR får en bedre fornemmelse for, hvordan det er at være sygeplejerske ‘nede på gulvet’.

Hans forslag vil spænde ben for blandt andre sygeplejerskernes formand, Grete Christensen. Hun blev amtskredsformand for DSR i 1991 og har nu været fuldtidspolitiker i 30 år.

- Det her er ikke en kritik af Grete. Det er i højere grad en kritik af, at man kan sidde for længe som formand. Der er brug for nogle, der tænker nyt, og som tænker ud af boksen, siger Luca Pristed.

DSR skal i det hele taget være mere medlemsinvolverende. Der er alt for langt mellem ledelsen og medlemmerne, mener han.

- Som det er i dag, holder DSR medlemsmøder, hvor alle medlemmer inviteres ind til et møde. Jeg mener, at det skal være omvendt. Det skal være en del af politikernes arbejde at tage ud og møde medlemmerne, hvor de er, fortæller Luca Jonathan Saverio Pristed.

LÆS OGSÅ: Ny HK-formand bliver et af landets mest magtfulde mennesker

A4's faglige kommentator, Gitte Redder, har kaldt det kommende valg for en revolution i topledelsen i Dansk Sygeplejeråd, hvad tænker du om det?

- Jeg ved ikke, om man kan kalde det en revolution. For vi har jo samme mål. Vi kæmper for bedre arbejdsvilkår og løn. Men metoden er forskellig, og det er den, vi prøver at revolutionere.

Nuværende formand er enig

Den nuværende formand for Kreds Hovedstaden, Kristina Robins, ønsker ligesom sin udfordrer at skabe en mere involverende og handlekraftig organisation. Siden Robins blev valgt som kredsformand i 2019, har hun arbejdet for at ændre kulturen i DSR.

- Jeg er enig med Luca i, at der er brug for forandring i Dansk Sygeplejeråd. Der er brug for, at vi rækker ud til de engagerede og aktivistiske sygeplejersker, så vi bliver bedre til at samarbejde. Vi skal bygge bro til en fælles dagsorden, siger Kristina Robins.

For Robins er det også vigtigt, at man brænder for at gøre en forskel og ikke ender som levebrødspolitiker. Hun går ind for en rotationsordning, som Kreds Hovedstaden tidligere har foreslået.

- På forrige kongres stillede vores kreds forslag om, at der skulle være en rotation. Det blev nedstemt. Nu bliver forslaget bragt op igen, og det er fint.

Men hvis du går ind for rotationsordninger, er det så ikke på tide, at du selv giver plads til nye kræfter?

- Det er et rimeligt spørgsmål. Men jeg brænder for mit arbejde, og jeg vil gerne fortsætte, så længe jeg får lov. Jeg synes både, at jeg har den fornødne erfaring og vilje til at fortsætte. Jeg mener også, at jeg har bevist, at jeg kan samle medlemmerne i de to år, jeg har været formand. Derfor opgiver jeg ikke bare min post. Det må være op til medlemmerne at vurdere, hvem de ønsker som formand, fortæller Kristina Robins.

LÆS OGSÅ: 'Vrøvl' eller 'populært udtryk': Må man kalde en strejke 'ulovlig'?

Siden Luca Jonathan Saverio Pristed annoncerede sit kandidatur til formandsposten for Kreds Hovedstaden, har flere taget afstand fra hans metoder. Og på sociale medier er han blevet mødt med en hård tone.

- Jeg er nærmest blevet bombarderet med kritik, siden jeg valgte at stille op. Det har været skræmmende og på grænsen til voksenmobning. Jeg forventede, at der ville blive stillet spørgsmål til mit kandidatur. Men det kom bag på mig, at min person og min fortid blev angrebet, fortæller Luca Pristed.

Personerne bag de kritiske kommentarer har stort set alle deres daglige gang i DSR.

- Det er en mærkelig måde at byde nye kandidater velkommen på, konstaterer han.

Det ærgrer Kristina Robins.

- Jeg ville selv ønske, at tonen på sociale medier var bedre, for selvfølgelig er det overhovedet ikke i orden at mobbe. Jeg oplever selv en hård tone, fastslår hun.

Og Robins byder konkurrencen fra den nye formandskandidat velkommen.

- Jeg synes kun, det er godt, at vi har kampvalg. Jeg vil selvfølgelig slå på, at jeg har noget erfaring fra mine to år som formand. Og på, at jeg har formået at samle medlemmerne og har ledt os igennem en akut og svær situation under coronakrisen.