3F ønsker trepart om flygtningestrøm

20220301-210903-L-1920x1323we
Krigen i Ukraine har allerede sendt over 500.000 ukrainere på flugt fra de russiske invasionsstyrker. Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix
Hvis Folketinget laver særlov for ukrainske flygtninge, skal der følge en trepartsaftale med, så de får danske løn- og arbejdsvilkår, lyder meldingen fra 3F.

Når Danmark om lidt muligvis skal modtage tusindvis af flygtninge fra krigen i Ukraine og skabe en plads til dem på arbejdsmarkedet, skal det også være til en dansk løn.

Derfor skal der snarest indkaldes til trepartsforhandlinger, mener 3F.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Madsen: Nu bør Mette Frederiksen tage opgøret med forsvarsforbeholdet

- Det er tragisk, det der foregår i Ukraine, hvor der venter millioner af mennesker en usikker og ukendt skæbne. Og vi byder naturligvis ukrainere velkomne i tryghed i Danmark, siger forbundssekretær Søren Heisel, 3F.

Flere partier i Folketinget har foreslået, at ukrainske flygtninge skal have mulighed for at træde direkte ind på det danske arbejdsmarked uden om de normale regler for flygtninge og asylansøgere.

- Der er dog forskel på flygtningehjælp og arbejdstilladelser, og hvis Folketinget vedtager en særlov omkring ukrainske flygtninge, må det følges op med en trepartsaftale. Vi skal undgå, at ukrainerne får jobtilbud, der ligger under danske, overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår, siger Søren Heisel.

- Vi har jo allerede en del ukrainske kolleger på det danske arbejdsmarked, blandt andet i landbruget. Og som det flere gange er blevet afsløret og dokumenteret bliver alt for mange af dem desværre udnyttet og budt på helt katastrofalt ringe forhold. Derfor vil vi i 3F meget gerne tage medansvar og både byde ukrainske flygtninge velkomne og samtidig sikre, at de kommer i beskæftigelse på danske overenskomstvilkår, siger han.

Både Venstre og Konservative har luftet tanker om, at de ukrainske flygtninge skal have en særordning, der gør, at de ikke behøver at tage den slagne administrative rute ind i Danmark, som asylansøgere normalt går igennem.

Det vil sige, at de skal kunne springe køen over til det danske samfund og slippe for at få deres sager vurderet enkeltvis – og altså springe direkte ind på arbejdsmarkedet.

Det er en tragisk situation, og vi er solidariske med det ukrainske folk, men vi skal også sikre, at de får danske løn og ansættelsesvilkår
Søren Heisel, forbundssekretær i 3F

Normalt skal flygtninge fra andre lande flytte på asylcenter og bo der i, hvad der normalt er over et halvt til et helt år.

Først derefter bliver de langsomt udsluset til udvalgte kommuner, der står klar med midlertidige boliger til dem. Så venter forløb med sprogskoler, aktivering og måske jobtræning, før flygtninge ender i reelle ansættelser.

Her ønsker nogle partier, at flygtninge fra Ukraine skal have lov til at flytte direkte ud i kommunerne og tage job med det samme.

Søren Heisel understreger, at Danmark ikke alene skal tilbyde ukrainske flygtninge tryghed, men også har et ansvar for, at de oplever at blive set som ligeværdige på det danske arbejdsmarked, når de skal i job her.

- Jeg husker stadig sidst, da de syriske flygtninge gik på motorvejene. Der begyndte visse partier at snakke om indslusningsløn, og at syrerne kunne få en 50'er i timen for deres arbejde, siger han.

- Det er en tragisk situation, og vi er solidariske med det ukrainske folk, men vi skal også sikre, at de får danske løn og ansættelsesvilkår. Derfor vil det være nødvendigt med en trepartsforhandling og -aftale, hvis Folketinget laver en særlov, fordi Ukraine betragtes som et nærområde til Vesteuropa og Danmark.

Krigen i Ukraine har allerede sendt over 500.000 ukrainere på flugt fra de russiske invasionsstyrker. Forventningen er, at omkring 3-5 millioner ukrainere i den kommende tid vil blive fordrevet fra landet og søge asyl i resten af Europa.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere sagt, at Danmark planlægger ud fra, at der kommer omkring 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Søren Heisel gør opmærksom på, at man i debatten ikke må glemme de asylansøgere og flygtninge fra Afghanistan og Syrien, som endnu ikke er kommet i job.

- I 3F ønsker vi principielt ikke, at der gøres forskel på folk. Det kan ikke være rigtigt, at man på grund af religion, hudfarve eller land bliver sat bagerst i køen. Derfor bør man også afsætte ressourcer til, at de får en bedre chance for at komme i beskæftigelse.

- Alle flygtningene er tvunget ud af deres land på grund af krig. Der står ukrainerne ikke alene, siger Søren Heisel.

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Dansk fagbevægelse skal tage imod ukrainere med åbne arme

GDPR