3F vil have restaurationslov ændret: Det hænger ikke sammen, hvis unge må skænke, men ikke drikke alkohol

Peter_Lykke_Nielsen_forhandlingssekret__r_i_3F_Privat_Service_Hotel_og_Restauration_1650_px_2
Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær, 3F Privat Service, Hotel og Restauration Foto: Pressefoto 3F
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

REGERINGENS NYE SUNDHEDSREFORM vil sætte aldersgrænse for salg af alkohol op til 18 år, men unge ned til 15 år må i dag fortsat servere alkohol i restauranter. Der er noget, der ikke hænger helt sammen her.

Regeringen præsenterede 15. marts en ny sundhedsreform, der skal sætte en ny retning for forebyggelse. Reformen indeholder blandt andet et forslag om forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år. Forbuddet ledsages af en ambitiøs national handlingsplan, der blandt andet skal ændre på, at danske unge har europarekord i druk.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er regeringens udspil til en sundhedsreform

Den nye reform hænger dårligt sammen med, at Folketinget i 2016 ændrede restaurationsloven således, at unge helt ned til 15 år, under særlige omstændigheder, kan udskænke alkohol i restauranter. Loven skulle have været evalueret efter to år, og evalueringsrapporten sendt af Erhvervsstyrelsen til Folketinget, men det skete aldrig. Siden ændringen af restaurationsloven blev gennemført i 2017, har 3F Privat Service, Hotel og Restauration været en skarp modstander af, at unge under 18 arbejder med udskænkning af alkohol.

En samlet lovgivning hvor unge må skænke, men ikke drikke, alkohol hænger bare ikke sammen i min verden
Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration

NÅR MAN ARBEJDER MED ALKOHOL, vænnes man til kulturen omkring alkohol. Du oplever voksne, der har indtaget alkohol, helt tæt på, og bliver selv en del af den kultur. Det er med til at normalisere de helt unges forhold til alkohol allerede fra 15-årsalderen. Men vores håb om, at regeringen vil afskaffe "børnetjenere", handler også om at beskytte de unge.

LÆS OGSÅ: Mange unge oplever sexkrænkelser på job: Kun få søger hjælp hos tillidsmanden

Det har i mange år stået klart, at restaurationsbranchen er den tredje mest risikofyldte branche, når det kommer til sexchikane, vold og trusler om vold. Det er især yngre kvinder, der udsættes for seksuel chikane. En helt ny undersøgelse foretaget blandt 30.000 medarbejdere, som Arbejdstilsynet offentliggjorde i februar 2022, underbygger det, vi har argumenteret for i årevis, og viser, at 22 pct. af medarbejderne i restaurationsbranchen inden for det sidste år har oplevet seksuel chikane. Så der kan være flere gode grunde til at ændre restaurationsloven nu. Den er ude af trit med nutiden.

Hvis regeringens nye reform skal give mening, er det vigtigt, at lovgivningen hænger sammen på tværs af områder. Det handler ikke kun om sundhedslovgivningen. Det giver simpelthen ikke mening, at vi i den ene ende af lovgivningen forbyder salg af alkohol til unge under 18, mens vi i den anden ende normaliserer forholdet til alkohol for unge helt ned til 15 år. En samlet lovgivning hvor unge må skænke, men ikke drikke, alkohol hænger bare ikke sammen i min verden.

REGERINGEN HAR ET HÆNGEPARTI, som ikke kan vente længere. Det er på tide, vi får evalueret Restaurationsloven. Det skulle være sket i 2019, men nu er der to stærke argumenter for, at det skal ske nu:

Vi har for det første fået en bundsolid undersøgelse fra Arbejdstilsynet af arbejdsmiljøet i restaurationsbranchen, der entydigt peger på, at den del af restaurationsbranchen, hvor der udskænkes alkohol, ikke er en branche for unge ned til 15-års alderen.

LÆS OGSÅ: Hvert fjerde unge madbud udsat for arbejdsulykke det seneste år

For det andet vil regeringen nu ændre på unges alkoholkultur og vil sætte aldersgrænse for salg af alkohol op til 18 år, i håbet om at ændre på unges alkoholkultur. Så mangler vi bare at ændre restaurationsloven, så unge under 18 ikke må arbejde, hvor der udskænkes alkohol. Så hænger regeringens ambitiøse sundhedsreform bedre sammen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR