‘Arne minus’ vækker vrede og skuffelse blandt lokalformænd i 3F

20160429-101234-2-1920x1280we
Flere 3F'ere er utilfredse med, at SVM-regeringen forringer mulighederne for tidlig tilbagetrækning. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Flere fremtrædende 3F'ere - herunder et socialdemokratisk byrådsmedlem - er skuffede over 'Arne plus'.

Det er et stort problem, at SVM-regeringen med den såkaldte ‘Arne plus’ forringer tilbagetrækningsmulighederne for danskere med hårdt fysisk arbejde.

Sådan lyder det fra flere højtstående medlemmer af 3F, som A4 Aktuelt har talt med.

“Jeg er ked af, at vores medlemmers tilbagetrækningsvilkår bliver forringet. For det er jo muligheden for, at brolæggeren, stilladsarbejderen og rengøringsassistenten kan slippe væk fra arbejdsmarkedet, hvis man har slidt og slæbt og bare ikke kan yde mere,” siger Allan Andersen, der er formand for 3F Holbæk-Odsherred og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Odsherred Kommune.

Især nedlægningen af seniorpension, der betyder, at muligheden for tidlig tilbagetrækning falder fra seks år til tre år før folkepensionsalderen, skaber utilfredshed:

“Det vil sige, at jeg har nogle kolleger, der bliver nødt til enten at søge over på en helt anden forsørgelse, eller tage piller og klemme ballerne sammen, og gå fra tre år senere. Det synes jeg ikke er i orden,” siger Rasmus Bredde, der er næstformand i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

Regeringen foreslår med den nye og selvudnævnte ‘Arne plus’-ordning at hæve ydelsen 1.000 kroner sammenlignet med Arne-pensionen i dag og give adgang via to veje: en på baggrund af en ret som følge af mange år på arbejdsmarkedet og en anden på lægevisitation. Ordningen vil kunne tilgås tre år før folkepensionsalderen.

Til gengæld lukkes seniorjobordning og seniorpension.

LÆS OGSÅ: Regeringen slår populære pensionsordninger sammen og sænker ydelsen for nedslidte

Alene med lukningen af seniorpension - som giver ret til tilbagetrækning seks år før folkepensionsalderen, hvis en læge vurderer, at man ikke kan arbejde mere end 15 timer om ugen - ville op mod 10.000 nedslidte være uden mulighed for tidlig tilbagetrækning, hvis ‘Arne plus’ var indført i dag.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

LÆS OGSÅ: Tusindvis af nedslidte kan ende i limbo mellem førtidspension og smertestillende medicin i madpakken

“Jeg har svært ved at se, at det her skulle være ‘Arne plus’ - jeg ser det mere som ‘Arne minus’. Det kan godt være, at man får lidt lagt på udbetalingen for arnepension, men seniorpension har været det sidste halmstrå for at komme bare nogenlunde værdigt ud af arbejdsmarkedet for dem, der er virkelig nedslidte,” siger Thorkil Jansen, formand for 3F Transport, Logistik og Byg.

Forsimpling bør ikke være forringelse

Et af regeringens argumenter for ‘Arne plus’ er, at der i dag er en række tilbagetrækningsmuligheder, hvilket bliver gjort mere enkelt med den forbedrede Arne-pension.

Men den køber 3F’erne ikke:

“Jeg har ikke noget imod, at ting bliver forenklet. Men når man skærer tre år af og sænker beløbet med 4.000 kroner i forhold til seniorpension, så holder det jo ikke. Tre år ekstra betyder meget i den alder, når man er slidt,” siger Thorkil Jansen.

Allan Andersen fra 3F Holbæk-Odsherred er skuffet over, at Socialdemokratiet, der i 2019 netop gik til valg på værdig tilbagetrækning, nu er med til at forringe mulighederne. 

“Men Socialdemokratiet var ikke i en situation, hvor de kunne danne en et-parti-regering, og så er man jo nødt til at forhandle. Jeg synes bare, at det er et skidt sted at forringe 3F’ernes vilkår,” siger Allan Andersen. 

Kaldt i samråd 

Ikke kun hos 3F har ‘Arne plus’ fået kritik.

SF har kaldt den nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd ligesom Enhedslisten også har været kritiske. Politisk ordfører Mai Villadsen har til Information kaldt ‘Arne plus’ for “et stort bluffnummer og et regulært pensionstyveri for en masse mennesker”.

Skal SVM-regeringens nye tilbagetrækningsordning blive til noget, kræver det en forhandling med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. De indgår nemlig alle i det forlig, der vedtog seniorpensionen i 2019 - og kan dermed nedlægge veto mod ændringer af ordningen.

Og netop det håber næstformand i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening Rasmus Bredde, at partierne vil gøre: 

“Det er jo ikke, fordi at der ikke bliver jongleret med en masse millioner i regeringsgrundlaget. Man kan åbenbart sagtens give millionærarvinger store skattelettelser, mens de folk, der har bygget det her samfund op, dem kan man ikke unde, en værdig tilbagetrækning,” siger Rasmus Bredde.

Til Information afviser Konservatives ældreordfører Mette Abildgaard ikke, at partiet vil stå i vejen for, at ‘Arne plus’ bliver ført ud i livet. Samme melding giver Dansk Folkeparti til Berlingske.

GDPR