50.000 støtter borgerforslag om at udvide barsel: Nu skal politikerne tage stilling

20161201-151802-3-1920x1280we
Aftalen mellem FH og DA kommer, fordi der er blevet lavet et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers barsel til fædre. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Det tog 15 dage at få 50.000 underskrifter på forslaget, der vil forlænge barslen med farens øremærkede andel.

Et borgerforslag om at forlænge barslen med farens øremærkede andel har nået 50.000 underskrivere. Det fremgår af borgerforslag.dk.

Det betyder, at politikerne nu skal tage stilling til forslaget.

LÆS OGSÅ: Parterne svarer på barselskritik: - Det er ni uger, ikke ni år

Forslaget vil konkret forlænge dagpengeretten under barsel og lægge den nye øremærkning til fædre oven i de eksisterende orlovsuger.

Det har taget 15 dage for borgerforslaget, der blev stillet 27. september, at nå de 50.000 underskrivere, der skal til for, at forslaget behandles politisk.

Forslaget blev stillet, efter at Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) indgik en aftale om, at der skal øremærkes 11 ugers barsel til hver forælder.

LÆS OGSÅ: Sundhedsplejersker slår alarm: Glem ikke barnet i barselsdebat

- Da øremærkningen ikke kan overføres til mor, vil taberne ved øremærkningen blive samfundets mindste borgere, der mister måneders samvær med sine forældre, lyder det i beskrivelsen af borgerforslaget, der er stillet af 11 personer.

En af dem er Nanna Høyrup Andersen, der er uddannet pædagog og aktiv børne- og familiedebattør. 

- Små børn har brug for voksenkontakt, når de de er helt små. Det er den måde, de blandt andet lærer at mestre selvregulering af egne følelser. Det er igennem den trygge tilknytning, at deres fundament til at møde verden grundlægges, har hun tidligere sagt til A4 Beskæftigelse

LÆS OGSÅ: Massiv opbakning til borgerforslag om øremærket barsel

Aftalen mellem FH og DA kommer, fordi der er blevet lavet et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers barsel til fædre.

Når 50.000 borgere med stemmeret til Folketingsvalg støtter et borgerforslag, kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketingssalen.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Øremærket barsel vækker bekymring: - Børn kan komme i klemme

GDPR