Centrale tal om a-kassers sanktioner har ikke været tilgængelige i tre år

20200511-133719-L-1920x1289we
Jobparate dagpengemodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis de siger nej til et job eller på anden måde forsømmer deres rådighedspligt, er det a-kassens opgave at sanktionere dem. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
I tre år har centrale tal om a-kassernes sanktioner over for jobparate dagpengemodtagere ikke været tilgængelige. - Kæmpe problem, siger arbejdsmarkedsforsker. Direktøren for Danske A-kasser fortæller, at der har været ført tilsyn med a-kasserne, som der skulle. Det har været opgørelsen, der har ladet vente på sig.

Opdateret med citater fra Verner Sand Kirk samt med oplysninger om, at A-kasse indblikket er offentligt klokken 11:30 nederst.

I tre år har tallene for, hvor ofte landets a-kasser sanktionerer deres medlemmer, når de siger nej til job ikke været tilgængelige for myndigheder eller offentligheden.

Det skriver Berlingske, der forgæves har forsøgt at få fat i tallene. Det har ikke været muligt gennem a-kasserne selv, skriver avisen, men heller ikke hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har det kunnet lade sig gøre. Styrelsen har nemlig ikke haft en overblik siden 4. juli 2018.

LÆS OGSÅ: Borgmester angriber a-kasser

STAR skriver til Berlingske, at det skyldes, at datakvaliteten ikke har været tilstrækkelig, og at man derfor har gennemført en valideringsproces sammen med a-kasserne.

Det undrer arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen fra Aalborg Universitet, at tallene ikke har været tilgængelige i tre år, og han kalder det et 'kæmpe problem'.

- A-kasserne bliver jo målt på både sanktioner, rådighedssamtaler og enhedsomkostninger. Så det er da et kæmpe problem, og det undrer mig meget, hvis man ikke har haft de tal, siger han til Berlingske.

Tallene er blevet aktuelle efter historien om rengøringsfirmaet De 5 Stjerners store kvaler med at finde ansatte til 450 ledige job. Med en liste fra jobcentret i hånden begyndte de at ringe rundt til jobparate ledige i kommunen, men det blev kun til to ansættelser, da mange takkede nej til at svinge kost og spand for firmaet.

LÆS OGSÅ: Virksomhed søgte 450 nye medarbejdere via jobcentret: Fik en liste og to ansatte

STAR offentliggjorde dog onsdag eftermiddag A-kasseindblikket, der netop giver et indblik i sanktionspraktisk i landets a-kasser blandt andet illustreret med en smiley-ordning. 

Hos brancheorganisationen Danske A-kasser afviser direktør Verner Sand Kirk, at det er et problem, at tallene ikke har været tilgængelige i en periode.

- Tilsynet har været ført helt efter bogen. STAR har bare ikke fået lavet den samlet offentliggørelse før nu, siger han til A4 Beskæftigelse og tilføjer også, at tilsynsrapporten snart er klar.  

- Der udarbejdes årligt en tilsynsrapport. Rapporten for 2020 er snart klar, og den vil som tidligere vise, at a-kasserne administrerer rådighedsreglerne lige efter bogen. I øvrigt har a-kasserne faktisk løbende fået deres data, selvom totalbilledet ikke har været offentliggjort.