Ny analyse: K-udspil trækker Danmark skævt

20211207-125300-L-1920x1280we
- Jeg har grundlæggende lidt svært ved at se problemet i, at så længe alle får flere penge, at der så er nogle, der får mere end andre, siger skatteordfører Rasmus Jarlov (K). (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Uligheden i Danmark vil blive større, hvis De Konservatives forslag om skattelettelser for 6,8 milliarder bliver en realitet, konkluderer analyse. - Jeg har grundlæggende lidt svært ved at se problemet, lyder det fra De Konservatives skatteordfører.

De rigeste vil blive rigere, og den geografiske skævvridning af Danmark vil blive større.

Det er konsekvenserne, hvis De Konservatives udspil til en finanslov skulle blive en realitet. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

De Konservative foreslår blandt andet at hæve topskattegrænsen, en lavere skat på de største aktieindkomster og lavere arveafgift ved virksomhedsoverdragelser. I alt vil partiet sænke skatterne for 6,8 milliarder kroner. En væsentlig del af de milliardstore skattelempelser vil dog tilfalde dem, der i forvejen har mest, konkluderer AE-analysen.

LÆS OGSÅ: De Konservative vil skære i støtten til Arbejdermuseet

- Det, vi kan se, når vi begynder at regne på det, er, at de her skattelettelser er voldsomt skævt fordelt på tværs af indkomster. Det er de absolut rigeste i Danmark, der får absolut mest ud af de her foreslåede skattelettelser, siger senioranalytiker i AE, Sune Callesen.

Konkret vil den rigeste procent af danskerne ifølge AE-analysen spare 33.000 kroner om året på skatteregningen, mens de fattigste 10 procent må nøjes med en besparelse på 550 kroner.

Vil trække Danmark mere skævt

Også geografisk vil De Konservatives skattelempelser ramme skævt. Det er nemlig særligt i kommunerne nord for København, at borgerne står til skattelempelser.

Den største gevinst rammer i Gentofte. Her vil den gennemsnitlige skattelempelse nemlig ligge på 6.620 kroner. Omvendt ser det sløjest ud på Langeland, hvor borgerne har udsigt til en skattelempelse på bare 1.190 kroner.

Artiklen fortsætter efter tabellen

Generelt placerer den femtedel af kommunerne, hvor borgerne får mindst ud af De Konservatives forslag, sig langt væk fra de største byer, og mange af dem er ø-kommuner. Og derfor vil forslaget trække indkomstforskellene på tværs af landet endnu skævere, end den udvikling vi i forvejen har været vidne til, mener man hos AE.

- I lyset af den udvikling, vi har set i Danmark over de seneste par årtier med stigende ulighed og større geografiske skel, synes vi, at det er den forkerte vej at fortsætte ned ad. Det vil kun trække Danmark endnu mere skævt, siger Sune Callesen. 

De eroderer det sikkerhedsnet, vi har etableret, og så bruger de pengene på at give dem, der allerede har mest, lidt mere
Sune Callesen, senioranalytiker i AE

Det bliver samtidig forstærket af, at De Konservative vil finansiere sit forslag ved blandt andet at skære i det offentlige forbrug samt ved at droppe den såkaldte Arne-pension, der giver dem, der har været længe på arbejdmarkedet, mulighed for at trække sig tilbage før folkepensionsalderen.

- Så bliver der mindre af de ting, der understøtter og holder hånden under os allesammen, fordi vi ved jo ikke, om vi holder, til vi bliver gamle. De eroderer det sikkerhedsnet, vi har etableret, og så bruger de pengene på at give dem, der allerede har mest, lidt mere. Og det er socialt skævt, mener Sune Callesen.

Jarlov: Jeg har svært ved at se problemet

Hos De Konservative kalder skatteordfører Rasmus Jarlov AE's analyse for "et lidt mærkeligt forsøg på at gøre vores politik til noget fordækt eller umoralsk".

- Det er ret svært at lave økonomisk politik, som øger velstanden, uden at den også kan betyde, at der så kommer en meget lille stigning i den økonomiske ulighed. Og det kan vi godt leve med, så længe at Danmark samlet bliver et rigere land, og så længe at alle danskere i alle indkomstgrupper bliver rigere, siger han og fortsætter:

- Jeg har grundlæggende lidt svært ved at se problemet i, at så længe alle får flere penge, at der så er nogle, der får mere end andre.

Jeg har grundlæggende lidt svært ved at se problemet i, at så længe alle får flere penge, at der så er nogle, der får mere end andre
Rasmus Jarlov, skatteordfører De Konservative

Rasmus Jarlov peger samtidig på en analyse fra Cepos, der har regnet på den socialdemokratiske regerings økonomiske politik. Den viser, at alle indkomstgrupper bliver fattigere af regeringens måde at disponere den danske økonomi på.

- Med Konservatives politik får alle flere penge. Alle får ikke lige meget. Det er umuligt at lave ændringer, uden at fordelingen bliver lidt anderledes, end den er i dag. Det er simpelthen ikke muligt. Så selvfølgelig er der nogle, der får lidt mere end andre, og ikke overraskende er det dem, der betaler mest i skat, der får lidt mere ud af det, når skatten bliver sat ned, siger skatteordføreren.

GDPR