Ældre ansatte fyres først:
Det er aldersdiskrimination, mener Djøf

20180408-132830-L-1920x1281we
Djøfs gennemgang af forbundets afskedigelsessager i 2017 viste et klart billede. Selvom kun 20 procent af Djøfs medlemmer arbejder i det offentlige, står disse medlemmer for 35 procent af fyringerne i forbundet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
6. jan. 2020 12.44
Offentligt ansatte seniorer bliver fyret oftere end deres yngre kolleger. Det er aldersdiskrimination, siger formanden for Djøf Offentlig, der nu kræver forklaring fra cheferne.

Hvis du er offentligt ansat og har rundet de 50 år, har du større risiko for at få en fyreseddel. Og det lugter langt væk af aldersdiskrimination.

Det er udmeldingen fra Sara Vergo, formand for de offentligt ansatte medlemmer af Djøf, til Politiken.

- Det er som om, offentlige arbejdsgivere har besluttet sig for, at ældre medarbejdere per definition er mindre produktive og mere støvede end deres yngre kolleger. Det er vi nødt til at gøre noget ved, for det ser ærligt talt ud, som om de ældre medarbejdere bliver afskediget på baggrund af luftige fordomme og aldersdiskrimination, siger hun til mediet.

LÆS OGSÅ: Radikale slår fast: Mette F. må selv skaffe tidlig pension til Arne

Djøfs gennemgang af forbundets afskedigelsessager i 2017 viste et klart billede. Selvom kun 20 procent af Djøfs medlemmer arbejder i det offentlige, står disse medlemmer for 35 procent af fyringerne i forbundet.

Det vil Sara Vergo have en forklaring på, og formanden for Djøfs offentligt ansatte vil derfor henvende sig direkte til chefer og direktører i det offentlige.

Svært at finde nyt job

- Hvorfor skal det være særlig svært for seniorerne i en tid, hvor der mangler arbejdskraft, og hvor det politiske budskab til os alle er, at vi skal hæve pensionsalderen og dermed forlænge arbejdslivet? Det er da et paradoks, at vi på den ene side får at vide, at vi skal være længere på arbejdsmarkedet og på den anden side oplever, at vi som seniorer bliver mindre værdifulde og dem, der lettest kan undværes, siger hun til Politiken.

I interviewet fremhæver Sara Vergo de offentligt ansatte seniorer som en gruppe, der er udsatte på dagens arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske og SF'er: Havde det været kræft, havde vi aldrig accepteret det svigt

- Når man som senior har en større risiko for at blive fyret og samtidig har sværere ved at finde et nyt job, hvis man bliver ledig, så er der altså behov for, at vi får analyseret seniorområdet grundigt forud for overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked til næste år.