Ny bog: Ældre skal blive på arbejdsmarkedet: Men vi er samtidig ekstremt dårlige til at anerkende dem

IMG_1675__1_
Lene E. Kronborg, der er karriererådgiver, oplever, at seniorer, føler sig diskrimineret på arbejdsmarkedet. Foto: Privat
Mange seniorer mistrives på jobbet. Det hænger ikke sammen med, at vi har afskaffet efterlønnen og hævet pensionsalderen, mener Lene E. Kronborg, der er karriererådgiver for seniorer.

Ældre er dårlige til it, de er teknik-forskrækkede, og de har svært ved at lære nyt. Sådan lyder nogle af de fordomme, der møder den ældre generation på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Og selvom der rent faktisk er noget omkring det med it, så er det et formålsløst fokus at have i en tid, hvor vi skal være på arbejdsmarkedet længere end nogensinde før. Det mener Lene E. Kronborg, der er karriererådgiver for seniorer og forfatter til bogen  ‘Flodhesten fik bidt halen af’, om blandt andet aldersdiskrimination. 

-  Vi laver reformer, der har til formål at få os til at blive så længe som muligt på arbejdsmarkedet, vi afskaffer efterlønnen og lader pensionsalderen stige. Men vi er samtidig ekstremt dårlige til at anerkende seniorerne. Tværtimod mistrives mange af dem. De føler sig ofte diskriminerede på arbejdspladsen og fravalgte, når de skal søge job. 

De har en meget værdifuld erfaringsviden, de er ofte også meget stabile, fordi de ikke har små børn, og så har de ikke de samme ambitioner om at blive ledere, som de unge har
Lene E. Kronborg, seniorrådgiver og forfatter

Lene E. Kronborg har gennem sine mange års erfaring med at rådgive seniorer erfaret, at de rent faktisk har mange kompetencer, som virksomhederne kan få gavn af.  

- Forskning viser, at ældre medarbejdere er værdifulde at have på arbejdspladsen, fordi der sker mange gode ting, når ældre og yngre mødes. Men desværre sker det møde for sjældent, fordi virksomhedsledere søger dem, der ligner sig selv, fortæller forfatteren.

Stabil arbejdskraft

Set i det lys burde Lene E. Kronborg være tilfreds med, at virksomhederne i den nye trepartsaftale ikke ikke længere må screene efter alder, når de slår stillinger op. Men det er hun ikke. 

- Det, synes jeg, er en dårlig idé. Jeg tror på åbenhed og på, vi kommer længere ved at være ærlige om, hvad ældre kan og ikke kan. Det skal vi turde italesætte. For der er opgaver, som den ældre generation har svært ved at løse, men de har også mange ressourcer, som vejer op for det. I stedet for forbud, skal vi gå i dialog med virksomhederne og fortælle dem, hvad det er, vi ældre kan, siger Lene E. Kronborg, der selv er fyldt 60.

Når man ligger der og kigger op i loftet og har en oplevelse af, at nu er livet slut, så tænker man over, hvor skrøbeligt livet er
Lene E. Kronborg, seniorrådgiver og forfatter

Nogle af de egenskaber, som Lene E. Kronborg fremhæver om medarbejdere på 55+, er, at de er loyale medarbejdere. 

- De har en meget værdifuld erfaringsviden, de er ofte også meget stabile, fordi de ikke har små børn, og så har de ikke de samme ambitioner om at blive ledere, som de unge har. Og derfor er de heller ikke så højtråbende. Min generation er vokset op med, at vi skal passe vores arbejde, og gøre hvad der kræves. Den stabilitet smitter af på de unge på arbejdspladsen. 

I det hele taget mener Lene E. Kronborg, at diversitet er vigtig på arbejdspladsen. 

- Forskningen viser, at i de organisationer, hvor der er både ældre og yngre medarbejdere, er den diversitet, som skaber færrest problemer.

En ulykke blev til en ny karriere

Årsagen til, at hun netop har kastet sig over aldersdiskrimination, er lidt af en tilfældighed. Hun var rektor på Niels Brock, da en hund for ti år siden sprang ud foran hendes mountainbike, og hun faldt ud over sit cykelstyr. Herefter fulgte en lang periode med sygdom, måske udløst af ulykken, der gjorde, at Lene E. Kronborg var lam i tre måneder. 

- Det hele ramlede. Når man ligger der og kigger op i loftet og har en oplevelse af, at nu er livet slut, så tænker man over, hvor skrøbeligt livet er. Det var der, jeg fandt ud af, hvor stresset jeg havde været, og at jeg blev nødt til at genopfinde mig selv. 

Lene E. Kronborg fik på mirakuløsvis kæmpet sig tilbage til livet. Hun sagde sit job op og startede sin egen virksomhed først som marketings- og brandingsspecialist, hvor hun brugte den erfaring, hun havde som leder. Senere læste hun organisationspsykologi. 

Vær åben og ærlig  

I dag rådgiver hun især ældre om at genopfinde sig selv, så de kan få en plads på arbejdsmarkedet. 

- Det er vigtigt, at vi er realistiske og tør være åbne og ærlige om, hvad vi kan og ikke kan og også forholde os til vores generelle selvforståelse. Jeg havde en kunde, der var tidligere direktør i Vestas. Han søgte kun direktør-stillinger, fordi hele hans identitet var bygget op om, at han var direktør. Men var det realistisk at få en direktørstilling? Det var svært, men det lykkedes ham faktisk i en alder af 57 år.

Det kan for en leder være helt vildt svært at gå ind til en medarbejder på 60 år og sige, ‘du skal ikke være leder længere’. Så er det nemmere at finde en undskyldning for at skille sig helt af med medarbejderen
Lene E. Kronborg, seniorrådgiver og forfatter

Hun opfordrer i det hele taget sine ældre kunder til at være mere modige og turde at tage den svære samtale med deres leder, og endda også turde tage et skridt ned ad karrierestigen. 

- Det kan for en leder være helt vildt svært at gå ind til en medarbejder på 60 år og sige, ‘du skal ikke være leder længere’. Så er det nemmere at finde en undskyldning for at skille sig helt af med medarbejderen. 

Lad os slutte af med de tre fordomme. Den første er der, ifølge Lene E. Kronborg noget om, men de to andre skal aflives:

LÆS OGSÅ: Nye alarmerende tal: Stadig flere seniorer føler sig slidt ned før pensionen

- Det er rigtigt, at der er mange ældre, der er blevet overhalet af den teknologiske udvikling. Forskning viser dog, at ældre faktisk rigtig gerne vil lære nyt, og at de kan lære nyt, men de får desværre sjældent tilbudt at videreudvikle sig af virksomhederne.  

GDPR