Aflivning af mink møder forståelse og skepsis på Christiansborg

20201104172924455_1000
Venstres Jakob Ellemann-Jensen påpeger, at der med aflivningen af mink skal laves økonomiske hjælpeordninger. Han forventer, at regeringen vil indkalde til forhandlinger. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
4. nov. 2020 18.59
Venstres formand slår fast, at danskernes sundhed er det vigtigste, mens DF vil have dokumentation lagt frem.

Selv om regeringen med beslutningen om at aflive alle mink reelt lukker et helt erhverv, er danskernes sundhed den absolut vigtigste prioritet for Venstre.

Det siger formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

- Når sundhedsmyndighederne og regeringen klart siger, at coronavirus kan mutere i mink og i værste fald betyde, at en vaccine mod corona ikke vil virke, så skal vi selvfølgelig tage det alvorligt og handle på det, så vi sikrer folkesundheden, siger han.

Det siger han, på trods af at Venstre har været ganske kritisk over for regeringens håndtering af coronasmitte blandt mink.

I oktober besluttede regeringen at aflive alle mink i smittede besætninger. Det skulle også gælde raske besætninger, som er inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Men nu skal alle 15-17 millioner mink i Danmark slås ned, fordi der er fundet en mutation af coronavirus blandt nogle mink, og den mutation har spredt sig til mennesker.

Det truer ifølge regeringen og sundhedsmyndighederne en fremtidig vaccine mod coronavirus. Det har nemlig vist sig, at det muterede virus kun reagerer svagt på antistoffer.

Jakob Ellemann-Jensen påpeger, at der med aflivningen af alle mink skal laves helt særlige kompensationsordninger for minkavlere, som mister deres livsgrundlag.

Han forventer, at regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger.

- Samtidig er det vigtigt at slå fast, at det er rigtig mange danske arbejdspladser og familier, som vil blive dybt berørt af, at regeringen reelt set lukker et helt erhverv, siger han.

Fra regeringens støtteparti Enhedslisten lyder det fra politisk ordfører Pernille Skipper, at der ikke kan blive handlet hurtigt nok:

- Der er ikke kun brug for, at samtlige mink nedslagtes, men også for handling og nedlukning, så smitten blandt mennesker bliver inddæmmet. Det er for mig at se alt for sent at vente til i morgen, skriver hun i et opslag på Instagram.

Også formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, har forståelse for regeringens beslutning.

- Forståeligt, at regeringen må handle, når myndighederne advarer om en mutation i mink, der risikerer at gøre en vaccine uvirksom, skriver hun på Twitter.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, lægger en mere kritisk linje og vil have, at regeringen skal lægge dokumentation frem:

- Myndighederne må lægge dokumentation om behovet åbnet frem, og erhvervet (i bred forstand) må have reel og dækkende erstatning. Vi må alle være med til at bære omkostningerne, skriver han på Twitter.

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, som i øjeblikket er i selvisolation, fordi han er konstateret smittet med coronavirus, har også primært fokus på kompensationen til erhvervet:

- Familier, følgeerhverv og lokalsamfund rammes hårdt. Det kræver naturligvis erstatninger og ordentlig kompensation. Sundhedselementet kan jeg af gode grunde ikke andet end tage til efterretning, skriver han på Twitter.

/ritzau/