Analyse: Danmarksdemokraterne vil vise, at partiet er mere end Støjberg

20230615-114650-L-1920x1280we
Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, taler på Folkemødet 2023. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Der skal mere politik på hylderne, og varerne skal vises frem, når Danmarksdemokraterne fredag fløjter den politiske sæson i gang med partiets første sommergruppemøde.

Ser vi bort fra de forudgående meningsmålinger, der lovede mere, end det blev til, er der ikke megen tvivl om, at Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne fik et glimrende folketingsvalg. Og det var på trods af, at partiet næsten intet politik havde at fremlægge.

Siden har det været småt både med ny politik og måske af samme grund også udviklingen i meningsmålingerne, som har ligget stabilt på valgresultatet trods en massiv tilbagegang i tilslutningen til SVM-regeringen.

I dag, fredag, afholder det stadig nye parti så sit første sommergruppemøde og er dermed det første i rækken af partier, der i august sparker den politiske sæson i gang med at mødes, diskutere det kommende politiske år og fordele ordførerskaber.

For Danmarksdemokraterne vil det derfor handle om at få foldet sine mærkesager ud og vise, at der er politiske varer på hylderne, og at partiet er mere og andet end partiformand Inger Støjberg. 

Partiet har fire mærkesager: en stram udlændingepolitik, by og land, nær sundhed samt bedre vilkår for det såkaldte produktionsdanmark.

Den nye sæson vil blive indledt med fokus på sidstnævnte. Det vil sige politik for de mennesker, som står op og går på arbejde, som det lyder internt i partiet. En tilgang, der i partiets egne øjne forklarer, hvorfor Danmarksdemokraterne i øjeblikket gør Socialdemokratiet rangen stridig, som landet største arbejderparti.

Oversat til konkret politik fremlægger partiet torsdag i Avisen Danmark et nyt udspil "Bedre vilkår for produktionsdanmark", som indeholder fire forslag herunder en pulje på 500 millioner kroner til erhvervsskolerne.

Værdipolitisk friløber

I løbet af sommeren har Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne fået foræret en gylden mulighed for at pudse en af deres mærkesager af.

Regeringens bebudede forbud mod koranafbrændinger er en god mulighed for Inger Støjberg til at udstille regeringen som udlændingepolitiske slappere, og partiformanden har da også benyttet sig af muligheden for i løbet af sommeren at drage en parallel mellem samarbejdspolitikken under besættelsen og så til den nuværende korankrise.

Den sag vil utvivlsomt også fylde en del, når partiet holder pressemøde fredag formiddag. Men fylder det for meget, kan det skade partiets færd med at etablere sig som et parti, der består af andet og mere end det stærke politiske varemærke, som Inger Støjberg er.

De fire forslag i udspillet skal derimod vise, at partiet er for 'danskerne som de er flest', men skal også vise, at Danmarksdmeokraterne er spilbare og kan inviteres med ind til forhandlingsbordet. Af samme grund fremlagde partiet før sommer som det eneste oppositionsparti et udspil til en finanslov.

Der skal, som Inger Støjberg selv har formuleret det, være en skørhedsfaktor på nul i Danmarksdemokraterne. Men omvendt må man også gribe de muligheder, som opstår.

Protestparti eller ej

Korankrisen er desuden en illustration på den line, som Danmarksdemokraterne forsøger at balancere på hele tiden.

Partiet blev nemlig ikke stiftet som et protestparti, fastslog Inger Støjberg som det første. Det kan og vil indgå i brede forlig og aftaler og søge indflydelsen, hvor det kan.

Derfor virkede det noget besynderligt, at landets nye selverklærede indflydelsesparti valgte at stå uden for den første finanslovsaftale, den havde mulighed for at være med. Det krævede da også, at partiets finanslovordfører, Dennis Flydtkjær, måtte ud over forklare, hvorfor det ikke var et politisk nederlag.

Næste store test bliver, når de forhandlinger om en ny finanslov begynder om et øjeblik. Det bliver SVM-regeringens første "rigtige" finanslovsforløb, og en gylden mulighed for Danmarksdemokraterne at vise, at de er partiet for dem, som står op og går på arbejde.

Og udspillet skal også ses som et indspil i det fokusområde, der netop kommer til at være for SVM i det kommende år, hvor både forhandlinger om skat og flere midler til erhvervsuddannelserne kommer til at spille en hovedrolle.

GDPR