Analyse: Faglærte unge er mindre ledige

20200206-152504-4-1920x1279we
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
26. jul. 2021 10.41
Ledigheden er dobbelt så høj blandt unge mellem 25 og 29 år med en lang videregående uddannelse i forhold til unge med en erhvervsuddannelse.

Hvis drømmen er at blive tømrer, så er der endnu et godt argument for det: Risikoen for at blive arbejdsløs som ung med et nyere svendebrev i skuffen er kun den halve af en akademikers.

Det viser en ny analyse fra 3F.

I en årrække har omkring 12 procent af de unge akademikere med en lang videregående uddannelse været arbejdsløse. Men blandt unge faglærte faldt arbejdsløsheden fra ni procent til godt fem procent fra 2013 til 2019. Det skriver Fagbladet 3F.

Under coronaen steg ledigheden for begge grupper, for unge akademikere til 13,8 procent og for faglærte unge til 6,7 fra 2019 til 2020.

Men forskellen gælder ikke kun de unge. Også når man ser på den samlede gruppe er arbejdsløsheden højere for personer med en lang videregående uddannelse, sammenlignet med faglærte.

- Faglærte har altid været efterspurgte på arbejdsmarkedet. For eksempel mureren, sosu-assistenten og industriarbejderen. De har været kernen i arbejdsstyrken i mange år, og er de varme hænder og dem, der holder hjulene i gang, siger økonom i 3F, Jesper Grunnet-Lauridsen.

Faglærte under ét er den største gruppe på det danske arbejdsmarked. Knap en million er faglærte. Omkring en halv million har højst folkeskole eller gymnasium – og er dermed ufaglærte. Knap 400.000 har en længerevarende uddannelse på mere end fire år.

I AKA – Akademikernes A-kasse – som dækker over 21 fagforbund herunder læger, arkitekter, ingeniører og præster, er administrerende direktør Villy Dyhr ikke overrasket over, at unge akademikere er mere ledige end unge faglærte. Han mener, der er flere forklaringer.

- Halvdelen af den ledighed vi har, er dimittender. Og da man typisk er færdig med en lang uddannelse efter man er fyldt 25 år, og først derefter skal ud og søge arbejde, så er det en del af forklaringen, mener Villy Dyhr.

- Nogen kommer hurtigt i job, det kan for eksempel være dem, der har haft kontakt til en virksomhed i forbindelse med deres uddannelse. Andre er meget specialiserede, og der kan godt gå nogle måneder, før de finder et arbejde. Men når de første er i job, så bliver de dér til gengæld, siger han.

De senere år er der mange flere, der har taget en lang videregående uddannelse, men lidt færre har taget en faglært uddannelse.

Ifølge 3F’s tal er der de seneste syv år 66.000 flere, der har taget en lang videregående uddannelse, end der var de forrige syv år. Så flere og flere kommer ud fra universiteterne og lignende. Til gengæld er antallet af unge, der tager en erhvervsuddannelse faldet med knap 8.000 i samme periode.