Efter Ellemanns exit:
Analyse: Regeringen er nødsaget til at føre mere borgerlig politik for at undgå eksplosion af SVM

20231005-111054-L-1920x1279we
Mette Frederiksen (S) kan blive nødt til at give sig over for Troels Lund Poulsen (V), der mere og mere ligner Venstres næste formand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Venstre er efterhånden så svækket, at de to andre regeringspartier er nødt til at strække sig og tilgodese det gamle landbrugsparti for ikke at risikere, at hele SVM-projektet falder til jorden. Forhandlinger om CO2-afgiften og Arne-plus kan derfor få tydeligere Venstre-aftryk end først antaget, vurderer A4 Mediers politiske kommentator.

Intern uro og elendige meningsmålinger fik mandag Jakob Ellemann-Jensen (V) til at kaste håndklædet i ringen og helt forlade dansk politik.

Partilederen var blevet personificeringen på Venstres løftebrud ved at gå i regering med Mette Frederiksen (S), og Ellemanns troværdighedsknæk sled på det gamle landbrugsparti og dermed også på hele SVM-regeringen.

Venstres krise er dog ikke ovre blot ved et formandsskifte – og dermed ej heller hele regeringens.

Derfor vil SVM-regeringen i den kommende tid formentlig føre en smule mere borgerlig politik.

Sådan lyder vurderingen fra A4 Mediers politiske kommentator, Simon Pihl.

Analysen er, at Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen (M) har så meget investeret i SVM-projektet, at de vil gå langt for at holde sammen på det. Samtidig er Venstres problemer så store lige nu, at Socialdemokratiet og Moderaterne vil være nødsaget til at tilgodese den svækkede regeringspartner. Ellers risikerer man, at regeringssamarbejdet eksploderer.

"Venstre er uden tvivl det parti i regeringen, som er mest presset. Det har Ellemanns afgang kun understreget," lyder det fra Simon Pihl, der er selvstændig med egen strategi- og kommunikationsvirksomhed samt 1. viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune for Socialdemokratiet.

En bitter landbrugspille

Krisen i Venstre er blevet nøje fulgt hos både Socialdemokratiet og Moderaterne, og forleden kunne man i Politiken læse, at flere unavngivne personer i den socialdemokratiske folketingsgruppe udtrykte bekymring over den svækkede samarbejdspartner.

Særligt den meget omdiskuterede CO2-afgift på landbruget, som er aftalt i regeringsgrundlaget, har været en bitter pille at sluge for Venstre og har også skabt oprør hos baglandet i det gamle landbrugsparti.

På pressemødet, hvor Ellemann tog afsked med dansk politik, slog Troels Lund Poulsen, som af flere fremtrædende Venstre-folk opfordres til at overtage ledelsen af partiet, dog fast, at man fortsat bakker op om en CO2-afgift på landbruget.

Selvom det altså allerede nu står klart, at landbruget ikke går fri, mangler den nye CO2-afgift at blive færdigforhandlet mellem partierne, og derfor kan der stadig komme indrømmelser, der kan tilgodese Venstre.

"Der er fortsat udeståender i forhold til, hvor stor afgiften skal være, og hvordan den præcist skal finansieres. Det vil spille en enorm rolle for Venstre og baglandet. Særligt det jyske. Og netop der vil der nok også være lidt mere tryghed i, at det er Troels Lund og ikke Ellemann, der skal forhandle den på plads," vurderer Simon Pihl.

Grænser for S

Der vil dog også være en grænse i forhold til, hvor langt man kan strække sig for Venstres skyld.

I regeringens 2030-plan, der præsenteres inden længe, indgår der store skattelettelser. Og netop de skattelettelser har Ellemann igen og igen fremhævet som Venstres fortjeneste og eksistensberettigelse i regeringen, når han har skullet forsvare alliancen med Mette Frederiksen over for skuffede vælgere.

Spørger man det socialdemokratiske bagland, har man her allerede strakt sig mere end rigeligt, hvorfor Venstre ikke kan forvente at få flere gaver med i 2030-planen.

Samtidig er den efter sigende så godt som færdigforhandlet, og derfor kan der ikke komme indrømmelser den vej.

Simon Pihl peger i stedet på de kommende forhandlinger på tilbagetrækningsområdet og den omdiskuterede Arne-plus-model som et sted, hvor Venstre måske kan få lidt ekstra. Men heller ikke her tør Simon Pihl spå Venstre alt for store chancer.

"For Socialdemokratiet er buen i forvejen hårdt spændt på det område. Så det kan blive svært at give yderligere reelle indrømmelser i forhold til ydelser. Men det er en mulighed," lyder det fra Simon Pihl.

Hvis regeringen strækker sig for Venstres skyld i den kommende tid, vil Mette Frederiksen ifølge Simon Pihl gøre klogest i ganske tydeligt at deklarere det som kompromisets vilkår i en regering hen over midten.

"Skattelettelserne har hun nærmest solgt som Socialdemokratisk politik, hvilket har skabt lidt røre blandt medlemmerne. Det kunne også mærkes på det socialdemokratiske årsmøde i september. Så hvis der kommer indrømmelser i Venstres retning, bør hun markere, at det er et af vilkårene med SVM-regeringen," siger Simon Pihl.

Upopulært trekløver

En kæde er ikke stærkere end det svageste led, og derfor vil udfordringerne for Venstre også ramme den samlede regering. Og Simon Pihl forventer ikke, at de bare forsvinder.

Alligevel ser han en fordel for SVM-regeringen i, at det nu er Troels Lund, der bliver en del af trioens top.

"Han er en mere erfaren forhandler, og det kan måske betyde, at det bliver et lidt mere ligeværdigt samarbejde mellem de tre politiske topfigurer i regeringen. Ellemann var nok lidt klemt mellem Løkke og Mette Frederiksen," vurderer Simon Pihl.

Fortællingen om Troels Lund flugter måske også mere med SVM-samarbejdets eget udgangspunkt. Udadtil er han den tørre politiker, der ’ikke sælger billetter’, som i flere år har været standardfrasen, når man skulle beskrive Troels Lund. Det ses også tydeligt i de personlige stemmetal, hvor han ved valget fik det femte laveste personlige stemmetal i Venstres folketingsgruppe.

Indadtil er han dog anerkendt som en politiker, der kan levere resultater. Og på den måde passer han bedre ind i regeringens selvopfattelse: Som et driftigt samarbejde, der også er villig til at tage de upopulære beslutninger.

GDPR