Analyse: Mette Frederiksen har alle kort på hånden efter historisk vild valgsejr

20221102-013433-L-1920x1280we
Mette Frederiksen holder sejrstale. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Regeringen går af onsdag, men Mette Frederiksen står stærkt efter knusende valgsejr.

Man skal være varsom med at kalde folketingsvalg for historiske. Men i år kan man ikke andet.

En lang og slidsom valgkamp endte natten til onsdag i et vildt dramatisk forløb og blev først afgjort på de sidste promiller af optællingen på allersidste valgsted.

Siden første exitpoll klokken otte så det ud til, at Lars Løkke og Moderaterne, som er stormet ind med 16 mandater, ville få de afgørende mandater. Rædslen stod malet i ansigterne på socialdemokraterne.

Men som timerne gik steg humøret i takt med Socialdemokratiets stemmeprocenter. Da sidste stemme var talt op på Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København tippede det sidste mandat over til rød blok og socialdemokraterne i Fællessalen på Christiansborg eksploderede i sejrsrus.

Og de har da også masser at fejre. Flertallet bag den nuværende regering består, og at det er Socialdemokratiets fortjeneste, er svært at argumentere imod.

Radikale er savet midt over. Enhedslisten har tabt mandater. SF har fremgang, men kun marginalt.

Mette Frederiksen har derimod ryddet bordet.

For blot få uger siden talte vi om det dårligste valg i 100 år, men med en fremgang på to mandater og 27,5 procent af stemmerne, får Socialdemokratiet nu det bedste siden 2001.

Partiet er dobbelt så stort som det næststørste parti Venstre og større end Venstre og Konservative tilsammen. Socialdemokratiet er reelt det eneste store parti tilbage i dansk politik. Eller det eneste tilbageværende folkeparti, som Mette Frederiksen sagde i sin sejrstale.

Socialdemokratiet har kørt en effektiv og til tider brutal valgkamp. Søren Pape (K) blev jordet allerede før valget blev udskrevet og har fået et katastrofalt valg, og i valgkampens sidste dage fik også Lars Løkke og hans ønske om at erstatte folkepensionen et par generationer ude i fremtiden en tur i den socialdemokratiske kampagnemaskine.

Det er flere centrale socialdemokraters opfattelse, at netop angrebet på Løkkes folkepension i valgkampens slutspurt har været afgørende for valgresultatet.

Regeringen går af

Mette Frederiksen vil ikke desto mindre onsdag afgive sin afskedsbegæring til dronningen. Regeringen går altså af, og den socialdemokratiske étpartiregering er fortid.

Spillet om en ny regeringsdannelse kan nu begynde.

Første skridt er at udpege en kongelig undersøger, og pilen peger på Mette Frederiksen. Og Socialdemokratiets knusende sejr giver hende et ualmindeligt stærkt politisk mandat, men det kan stadig blive nogle vanskelige forhandlinger.

Hun vil naturligvis afsøge regeringssamarbejdet henover midten, som hun gik til valg på, men at gøre det med 90 mandater i ryggen er mildt sagt en noget anden situation, end hvis hun var afhængig af Lars Løkke.

Dermed er det reelt ikke nogen forhandlingssituation for de borgerlige partier. Mette Frederiksen vil sandsynligvis forsøge at række hånden hele vejen over til Konservative, som vil blive afvist. Det er også svært at se Venstre i den konstellation. Kamelerne ville være uspiselige, og det vil reelt være et politisk selvmord.

Analysen blandt flere i Socialdemokratiet er da også, at Venstre vil afvise invitationen ved døren. 

Lars Løkke og Moderaterne derimod. 

Mette Frederiksen har allerede åbnet for reformer i sundhedsvæsenet, som er Løkkes hjerteblod, og i sin sejrstale gentog hun, at der er behov for fremtidige reformer. Lars Løkke ville med god ret kunne sige, at han trak Socialdemokratiet til truget på det spørgsmål, og Socialdemokratiet vil kunne vise, at der faktisk var reelle intentioner bag ønsket om en midterregering.

Det vil dog møde modstand fra støttepartierne. 

SF kan ikke se fidusen i en bred regering over midten. Enhedslisten vil måske endda helt modsætte sig det.

Meget kan endnu ske, og det er svært at forudsige, hvilken slags regering vi får.

Men én ting er sikkert. Danmarks næste statsminister vil igen hedde Mette Frederiksen.

GDPR