Analyse: Unge på kanten er blevet regeringens vigtigste markør - og Mette Frederiksens ultimative politiske trofæ

20230101-180541-L-1920x1279we
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sin første nytårstale i spidsen for SVM-regeringen 1. januar 2023. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
SVM-regeringen skal bevise sin egen eksistensberettigelse. Derfor fyldte de 45.000 unge uden job og uddannelse så meget i Mette Frederiksens (S) nytårstale, skriver A4 Aktuelts politiske redaktør.

45.000.

Husk det tal. For det tal er blevet den vigtigste markør for den brede SVM-regering og ikke mindst Socialdemokratiet. Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes løjtnanter åbner i disse dage ikke munden eller sætter sig til tasterne uden at nævne de 45.000 unge, som hverken har job eller i gang med en uddannelse.

Nytårstalen på årets første dag var ingen undtagelse.

Her fyldte disse 45.000 unge en stor del af talen, og Mette Frederiksen udråbte dem sågar som regeringens "vigtigste opgave" i en tale, der også indeholdte dagsordener som klima, forsvar og økonomi.

Mette Frederiksen fremhæver ikke kun de 45.000, fordi der er enorme menneskelige og samfundsøkonomiske gevinster ved at bringe antallet i denne gruppe ned. Det gør hun også, fordi at disse unge er blevet et symbol, der kan retfærdiggøre ikke bare hendes, men hele den brede regerings projekt. Det er det ultimative politiske trofæ, der skal hænge over kaminen, når portrættet af SVM-regeringen en dag skal tegnes.

De 45.000 unge - der også i fagsprog omtales som 'restgruppen' - dækker over 15-24-årige, som alle har det tilfælles, at de hverken har job eller uddannelse. Der er imidlertid også store forskelle mellem dem. Mange lever med flere forskellige handicaps, mange har dobbeltdiagnoser, og flere lever med et misbrug, mens nogle bare kæmper med at finde deres vej i livet.

Men andelen af disse unge har været stabil i årevis. Ingen regering har endnu fået knækket den dystre kurve. Lykkes det nu, vil det derfor understøtte fortællingen om, at den brede midterregering kan løse nogle af samfundets store og komplicerede udfordringer. 

Socialdemokratisk aftryk

Trofæet skal dog ikke kun hænge over SVM-regeringens kamin, men vil også få en fremtrædende placering over Socialdemokratiets.

Det er nemlig svært at pege på kernesocialdemokratiske aftryk i regeringsgrundlaget. Jovist bliver de første tre måneders dagpenge forhøjet, fagforeningskontingentet hævet, og der gives også et lønløft på tre milliarder kroner til velfærdssamfundets kernetropper.

Men lønmodtagerne får også sløjfet en helligdag og skal arbejde mere, vilkårene for tilbagetrækning forringes, og der gives skattelettelser i toppen.

Det eneste, der reelt er tilbage for Mette Frederiksens loyale løjtnanter at forsvare regeringsgrundlaget med, er derfor de 45.000 unge.

Det er da også blevet bemærket af DSU-formand Katrine Evelyn Jensen, som på Twitter skriver, at det er det vigtigste element i det regeringsgrundlag, og at hvis det lykkes at knække koden, så vil det være det "største sociale fremskridt i mange, mange år".

Mette Frederiksen gled i sin nytårstale om de 45.000 over i at tale om en for boglig folkeskole og at styrke erhvervsskolerne, hvilket altså tyder på, at bolden først og fremmest kommer til at ligge hos nyudnævnte børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Men opgaven tyder på at blive tværministeriel. Beskæftigelsesministeriet og Social- og Boligministeriet er også oplagte, og her har Mette Frederiksen placeret to af sine nærmeste - Ane Halsboe-Jørgensen (S) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S) - der ovenikøbet har skrevet bogen 'Det betaler sig at investere i mennesker' sammen.

Men også Forsvarsministeriet og Kulturministeriet kan blive inddraget. I regeringsgrundlaget åbner regeringen nemlig for at gøre de unge til værnepligtige, Lars Løkke Rasmussens (M) idé om en borgerpligt er også på tegnebrættet, og så har kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) også talt om at give disse unge et gratis kulturpas.

Det manglende bevis

Det er med andre ord et af de helt store og hårdføre politiske dyr, statsministeren nu har sagt jagten ind efter. Men lykkes det, vil det være en af de helt store politiske trofæer for ikke bare Mette Frederiksen, men også Lars Løkke Rasmussen. 

De har begge to turneret rundt med det budskab, at en bred regering over midten ville kunne løse nogle af de helt store samfundsudfordringer, som hverken en borgerlig eller ren rød regering kan løse.

Men ingen har rigtig købt det budskab, fordi det ganske enkelt mangler beviser. Det er det bevis, Mette Frederiksen nu er ved at sætte hele sin politiske kapital ind for at skaffe.

GDPR