Analyse: Valgkampens næstsidste debat blev en kamp om Lars Løkke
Vi er inde i valgkampens slutspurt, og traditionen tro tørner partilederne sammen de to sidste aftener for at jagte de sidste og måske afgørende stemmer.
Søndag aften var scenen sat i DR's Koncerthuset med et bagtæppe af meningsmålinger, hvor alt stadig er helt uforudsigeligt.
Mette Frederiksen (S) ligger lunt i svinget, Jakob Ellemann-Jensens (V) statsministerdrømme lever stadig, men begge er stadig helt afhængige af Moderaternes mandater.
Og det blev tydeligt i valgkampens næstsidste partilederdebat.
"Kom dog hjem," fik Jakob Ellemann-Jensen sagt til sin gamle formand i debattens sidste stund.
En noget anden tone end anklagen om, at 'en stemme på Lars Løkke er en stemme på Mette Frederiksen'.
Mette Frederiksen forsøgte på samme vis at gøre sine hoser grønne: "Jeg tror, du og jeg Lars, kunne blive enige om en en strukturreform af sundhedsvæsnet," sagde hun henvendt til valgkampens nuværende hovedperson.
Mette Frederiksens omfavnelse og håndsrækning til Lars Løkke under aftenens debat kom for flere - herunder undertegnede - som lidt af en overraskelse.
Forventningen var, at hun ville angribe Løkke.
Socialdemokratiet har nemlig brugt hele weekenden siden fredag på at banke løs på Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne for at ville 'afskaffe folkepensionen', hvilket er en sandhed med store modifikationer. Moderaterne skriver i deres principprogram, at de 20-30 år ude i fremtiden vil kigge på, at erstatte den universelle folkepension med en i højere grad betalingsbaseret arbejdsmarkedspension for dem, der kan arbejde.
Mette og Løkke i et usundt parforhold
Men Mette Frederiksen skånede Lars Løkke for mere snak om folkepensionen. Faktisk forsøgte hun i højere grad at omfavne ham på sådan en måde, at Lars Løkke efterhånden med god ret ville kunne krydse de fleste bokse af i damebladstesten om usunde parforhold.
Er din partner utilregnelig med pludslige stemningsskift? Tjek.
Manipulerer din partner? Tjek.
Er parforholdet en følelsesmæssig rutsjebanetur?
Tjek, tjek, tjek.
Mette Frederiksen udskrev valg med et ønske om at danne en midterregering henover midten. Det har åbenlyst spillet banen fri for Lars Løkke Rasmussens projekt Moderaterne, hvis eksistensberettigelse netop er en sådan regering, og Socialdemokratiet har kunnet slå benene op og se Moderaterne samle alt vraggodset op fra det borgerlige forlis.
Men pludselig tog projektet fart, og Moderaterne ligger nu på knap ti procent af stemmerne - og ikke mindst de afgørende. Så mens Søren Pape (K) er kæmpet ned, og Inger Støjberg (DD) har tabt pusten af sig selv havde mange anset folkepensionen, som et tegn på, at det nu er Løkkes tur til at få ørene i den socialdemokratiske kampagnemaskine.
I så fald deltager Mette Frederiksen forløbigt ikke i den krig, kan vi konstatere.
Lars Løkke satte til gengæld angreb ind på Mette Frederiksen under debatten og satte spørgsmålstegn ved hendes reelle hensigter om at danne en regering over midten. Ville hun virkelig lave de reformer, det kræver med sådan en regering, afkrævede Løkke et svar.
Ja, svarede Mette Frederiksen prompte, og bedyrede samtidig, at valgkampen havde bragt partierne tættere sammen.
Fløjpartierne til angreb
Til gengæld må Lars Løkke Ramussen nok forvente, at flere af de mindre partier vil forsøge at gå på strandhugst i hans vælgerhav.
Søndag aften måtte han i hvert fald afværge et angreb på sit hjerteblod fra Kristendemokraternes Marianne Karlsmose, der også er folkevalgt politiker i Region Midtjylland. Hun gik nemlig i kødet på Lars Løkke Rasmussen for at have svigtet sundhedsområdet på sin vagt.
"Hvor mange flere lig skal der på bordet," spurgte hun retorisk, og mente Lars Løkke Rasmussen bar et ansvar for det sundhedsvæsen, der ifølge hans egne ord, "er sandet til".
Udfaldet indbragte aftenens første store bifald, og mon ikke Moderaternes formand kan se frem til lignende angreb mandag aften, når valgkampens sidste partilederrunde bliver sendt på TV 2.