Analyse: Regeringen slår bak i slaget om seniorpensionen

20230425-130456-L-1920x1280we
Statsminister Mette Frederiksen (S) måtte tirsdag stå til regnskab for afskaffelsen af seniorpension. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) såede tirsdag tvivl om regeringens egne planer om at afskaffe seniorpensionen. Det ligner mest af alt en taktisk retræte, skriver A4 Aktuelts politiske redaktør.

Regeringen har længe haft kurs mod sit første store politiske nederlag, og meget tyder på, at de nu også selv har indset det.

Mette Frederiksen (S) lød i hvert fald tirsdag som en statsminister, der er ved at forberede et taktisk tilbagetog på det sprængfarlige spørgsmål om afskaffelsen af seniorpension.

Her blev statsministeren i knap en time bombarderet med en byge af kritiske spørgsmål til statsministerens spørgetime fra en blodtørstig opposition om netop seniorpensionen, og Mette Frederiksen brugte den anledning til at så tvivl om regeringens position.

A4 Aktuelt overværede statsministerens spørgetime, og her er to ting, vi lærte om regeringens pensionsplaner.

1. Regeringen forbereder en taktisk retræte

Det var Enhedslistens politiske leder, Mai Villadsen, der efter uger med rygter og gangsladder efterlyste et klart svar fra statsminister Mette Frederiksen: "Vil regeringen gennemføre regeringsgrundlaget og afskaffe seniorpensionen: ja eller nej?"

Et klart svar blev det på overfladen ikke til, men det er sjældent statsministeren siger noget uovervejet.

"Vi har et ønske at tænke de to ordninger (Arne-pension og seniorpension red.) mere sammen. Svaret er derfor ja, men vi kan også konstatere at Folketinget ikke er enig i den her sag, derfor må vi på et tidspunkt diskutere med hinanden: Hvad gør vi så," løder svaret fra Mette Frederiksen.

Sidenhen har Mette Frederiksen overfor Ritzau tilføjet, at regeringen derfor overvejer, "hvad det næste skridt så er på det spørgsmål".

Det er første gang, at statsministeren har erkendt offentligt, at planerne reelt ikke kan gennemføres, og at der lige nu udtænkes alternative veje i regeringstoppen. At beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) umiddelbart efter turnerer med samme budskab i Børsen demonstrerer blot, at der er tale om en taktisk retræte fra regeringen.

Regeringen har set nederlaget i øjnene og leder nu efter en farbar udvej.

2. Regeringen vil bruge oppositionens blodrus som redningskrans

At en tilbagetrækning på seniorpensionen kan blive regeringens første store politiske nederlag, ved oppositionen udmærket godt.

Derfor gik både De Konservative, Radikale Venstre og Enhedslisten i kødet på statsministeren tirsdag. SF og Liberal Alliance var ikke til stede, men de to partier har ligeledes taget afstand til regeringens planer om seniorpensionen.

Motiverne er forskellige, men fællesnævneren er, at et tilbagetog så tidligt i regeringsperioden vil svække regeringens legitimitet. Det vil betyde, at alt i regeringsgrundlaget igen er til forhandling, selvom afskaffelsen af store bededag lige havde lært os, at regeringen kan og vil bruge sit flertal.

Men oppositionens meget stejle krav og ikke mindst De Konservative, Liberal Alliance og Radikale Venstres såkaldte reformalliance, der slår ring om seniorpensionen, har omvendt også givet regeringen en retorisk udvej.

Seniorpensionen er nemlig forligsbelagt og kræver netop de tre partiers forhandlingsvilje, hvis ændringerne skal ske i indeværende regeringsperiode. Men seniorpensionen er blevet fredet af disse partier, som hellere vil afskaffe Arne-pensionen og efterløn, hvilket Ane Halsboe-Jørgensen allerede har kaldt for "bombastisk".

LÆS MERE: Virvar af forlig kan sætte en kæp i hjulet på regeringens planer om Arne-plus

Regeringen kan dog i teorien stadig gennemføre afskaffelsen. Men det vil i så fald betyde, at det først træder i kraft efter et folketingsvalg. Og det betyder, at Socialdemokratiet skal gå til valg på det.

Så er et tidligt tilbagetog nok alligevel mere fristende.

GDPR