Analyse: Valgets første trekamp viser, at løn og klima er stærke kort for Mette Frederiksen

20221009-204518-L-1920x1279we
Cecilie Beck, vært på TV 2, styrede debatten med hård hånd. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Inflationshåndklædet blev smidt i ringen, og klima viste sig som den skarpe kant, da landets tre statsministerkandidater søndag aften mødtes i første direkte tv-debat siden valgudskrivelsen. Det skriver A4 Aktuelts politiske redaktør.

Det er godt vel en måned siden landets tre statsministerkandidater for første gang mødte hinanden i en såkaldt 'triel'.

Søndag aften mødtes Mette Frederiksen (S), Søren Pape (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V) så hinanden igen i halvanden times direkte tv-debat på TV 2 med fem temaer: Lederskab, stigende priser, sundhed, skat og klima.

Det var ikke en debat, der vil skrive sig ind i historiebøgerne, selvom den dog havde et potentielt ikonisk øjeblik:

Tidligt i debatten henvendte Søren Pape sig direkte til kameraet og undskyldte overfor Grønland og grønlænderne for at have sagt noget "meget firkantet", hvorefter han bad Mette Frederiksen om at gøre det samme og undskylde over for alle landets minkavlere.

Her er tre ting, vi lærte af debatten.

1. V og K er gået i flyverskjul bag ekspertgrupper

Ved at stille et lønløft og en CO2-afgift på landbruget i udsigt har Socialdemokratiet overhalet lønstrukturkomitéen og en ekspertgruppe indenom. Begge to skal hver især komme deres anbefalinger i efteråret, hvilket betyder, at det først bliver efter et valg. Det kan Socialdemokratiet ikke vente på.

Og det kan man selvfølgelig mene om, hvad man vil. Men Søren Pape og Jakob Ellemann-Jensen ser enormt fodslæbende ud, når de i debatterne om løn og klima går i skjul bag ekspertgruppernes anbefalinger.

Socialdemokratiet vil ud af starthullerne og gøre noget ved akutte problemer og for sygeplejerskerne, plejehjemmene og klimaet. Nuvel, de er ikke særlig konkrete. Tag bare lønspørgsmålet.

Men i debatterne fungerer det bare bedre med en ukonkret ambition om at ville se på lønnen som et værktøj til at løse rekrutteringskrisen, når det måles op imod V og K, som vil afvente en komités arbejde engang efter valget.

2. Klima skiller kandidaterne mest tydeligt

Klimaet viste sig i det hele taget at være det tema, der mest tydeligt viser forskellenene mellem ikke bare kandidaterne, men blokkene.

Mette Frederiksen gentog for det første sin beskyldning om, at V og K kommer i lommen på Nye Borgerlige og Pernille Vermund, der ikke er med i klimaloven.

For det andet viste en CO2-afgift på landbruget sig igen at være den skarpe grønne kniv, Mette Frederiksen kan bruge til at sætte ind hos de to borgerlige modkandidater, og den brugte hun også flittigt i aften.

Jakob Ellemann og Pape forsvarer deres positioner med, at man risikerer at flytte opgaver fra dansk landbrugs klimadukse ud til mere fourenende produktioner i udlandet. Hvilket altså er kontraproduktivt. 

I går aftes efter debatten bragte Information dog en historie, der vil tage luften ud af det argument og give Mette Frederiksen krudt til næste debat. Eksperter siger nemlig til avisen, at der ikke er belæg for at konkludere, at dansk landbrug er særlig klimaeffektivt.

3. Inflationshåndklædet er smidt i ringen

Det er til gengæld paradoksalt, hvor lidt strøm, der er den del af debatten, som lægger vælgerne allermest på sinde i øjeblikket: Energi- og inflationskrisen.

Det er symptombehandling og gamle sejre, der hives frem. Mette Frederiksen gentog vinterhjælpen, Jakob Ellemann-Jensen ville minde os om, at Putin var skurken og Søren Pape pegede på sin egen skatteplan, der ville sænke skatten i bunden.

Politikerne er handlingslammede, og de har ikke nogen løsninger. Og det erkendte alle tre da også på sin vis. 

"Der er ingen af os tre, der påstår, at vi kan få inflationen til at gå væk. For det ved vi godt ikke er rigtig," lød det fra statsminister Mette Frederiksen, som derefter roste sine modkandidater for ikke at stikke vælgerne blår i øjnene.

GDPR