Regeringspartier ser gode takter i ny ungdomsuddannelse, men freder efterskolerne

20220406-144501-L-1920x1280we
Reformkommissionen kom med deres seneste anbefalinger, hvori den foreslår en ny ungdomsuddannelse. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Reformkommissionen anbefaler at oprette en ny ungdomsuddannelse, der skal rette sig mod erhvervsuddannelserne.

Der skal oprettes en helt ny to-årig praksisrettet ungdomsuddannelse kaldet højere praktisk eksamen (HPX).

Sådan lyder Reformkommissionens overordnede anbefaling i kommissionens seneste rapport 'Nye Reformveje 2 - En attraktiv vej til alle unge', der blev præsenteret onsdag.

HPX-ungdomsuddannelsen skal være en to-årig praksisrettet uddannelse for de 15-17-årige, som gerne vil forblive i et ungdomsmiljø – med fællesskaber, sports- og fritidsaktiviteter, fester og caféaftener – men som vil en anden vej end den boglige.

Den anbefaling bliver taget godt imod af SVM-regeringen. Særligt Moderaterne ser gode takter i anbefalingen.

"Det giver rigtig god mening at skabe et helt nyt ungdomsuddannelsestilbud. Men det er selvfølgelig meget dyrt, hvis man gør det isoleret set, så man er nok nødt til at finde en holdbar finansiering til det, og det kunne så være ved i højere grad at tage på efterskole i 9. klasse. Det frigiver et stort provenu, samtidig med at det samme antal som i dag kan få et år på efterskole," siger undervisningsordfører Rasmus Lund-Nielsen (M) til A4 Aktuelt.  

Han mener, at der er meget perspektiv i at skabe et alternativ til gymnasiet.

"Der er meget ræson i at skabe et spor mere, der kan få unge til at få øjnene op for erhvervsuddannelser og velfærdsuddannelser og samtidig tilbyde et attraktivt ungdomsmiljø med fester og socialt sammenhold," siger Rasmus Lund Nielsen.  

"No go" at pille ved efterskolerne

Venstre er heller ikke afvisende overfor anbefalingen, men det står og falder særligt på ét element i anbefalingen, og det er efterskolerne, som ifølge undervisningsordfører Anni Matthiesen (V) er “en del af Venstres DNA.”

I anbefalingerne lægges der op til, at blandt andet 10. klasse skal indlemmes i den nye ungdomsuddannelse, hvilket bekymrer ordføreren. 

“Det er klart, at der fortsat skal være mulighed for at komme på efterskole efter 9. klasse. Det er hjerteblod for Venstre, så det kommer vi til at kæmpe for. Vi mener simpelthen, at det er no go, hvis det er sådan, at man kommer til at ødelægge efterskolerne,” siger hun. 

Anni Matthiesen understreger, at Venstre derudover vil gå konstruktivt ind i forhandlingerne.

“Men det er spændende og super, at kommissionen tænker nye tanker. Det er der brug for," siger hun.

Moderaterne vil også frede efterskolerne.

"Vi mener sådan set, at efterskolerne er kommet for at blive, og at de skal spille en større rolle, end de gør i dag, ikke en mindre,” siger undervisningsordfører Rasmus Lund-Nielsen.

Samtidig er han dog fortaler for at placere 10. klasse på en ny HPX og åbne op for i højere grad at tage på efterskole i 9. klasse.  

"Det giver god mening at placere 10. klasse på HPX’en, så 10. klasse bliver begyndelsen på en ungdomsuddannelse i stedet for afslutningen på grundskolen."

Erhvervsuddannelsesordfører Thomas Skriver Jensen (S), ønsker ikke at forholde sig til de konkrete anbefalinger om den nye HPX på nuværende tidspunkt, men siger følgende: 

“Der er et åbenlyst problem på 10. klasse på efterskolerne, når så få vælger en erhvervsuddannelse efterfølgende.” 

Ny rapport senere på måneden 

Reformkommissionen har i sit arbejde med anbefalingerne talt med over 300 interessenter og praktikere på området. Det er ifølge kommissionen omkring 50 år siden, der senest blev skabt en ny ungdomsuddannelse - nemlig HF.

Reformkommissionen blev nedsat af den daværende S-regering i efteråret 2020 for at foreslå såkaldte andengenerationsreformer inden for blandt andet uddannelsesområdet.

'Nye reformveje 2 - En attraktiv vej til alle unge' er den næstsidste af Reformkommissionens rapporter. Oprindeligt skulle den have set dagens lys i midten af december 2022, men blev udskudt grundet regeringsforhandlingerne.

Kommissionens sidste rapport 'Nye Reformveje 3 - Nye veje for udsatte borgere' bliver præsenteret 23. maj.

GDPR