Annonceartikel:
Anette kom med kage til kollegaerne, men gik hjem med en fyreseddel

Slagter
Anette Jensen blev fyret fra jobbet i slagterbutikken, hvor hun havde arbejdet i 24 år. Nu har hun fået erstatning. Foto: Rune Evensen
ANNONCØRBETALT INDHOLD
Hvad er dette?
21. sep. 2023 09.57
Efter 24 år i slagterbutikken blev Anette Jensen pludselig opsagt på grund af omstruktureringer. Den begrundelse var ikke i orden, mente Fødevareforbundet NNF, som sikrede Anette over 250.000 kroner.

Anette Jensen var rystet. Hun skulle have været omklædt og i gang med dagens arbejde i slagterbutikken, men hun havde stadig overtøj på. I favnen holdt hun æsken med hindbærsnitter og andre kager, som hun begejstret havde købt til sine kollegaer om morgenen.

Jeg er blevet fyret. Kan I have det godt
Anette Jensen

Hun samlede sig og gik målrettet op ad trappen til butikkens personalerum, hvor hun smed æsken med kager hen ad bordet og overbragte kollegaerne den besked, hun selv havde fået et par minutter tidligere på chefens kontor: 

"Jeg er blevet fyret. Kan I have det godt." 

Så forlod hun de måbende kollegaer. På sin vej ud stak hun hovedet ind til tillidsrepræsentanten og sagde farvel til ham, inden hun skyndte sig ud af butikken, der havde været hendes arbejdsplads gennem 24 år.

"Så var jeg nødt til at gå, og det skulle bare gå stærkt, for der var ikke nogen af dem, der skulle se, at jeg begyndte at hyle," fortæller Anette Jensen.

Skriftlig advarsel og samtaler med chefen

Anettes pludselige exit fra butikken stod i skarp kontrast til måden, hun blev ansat 24 år tidligere. 

"Da jeg startede, var vi ikke så mange ansat. Det var meget familiært. Jeg havde nogle vidunderlige kollegaer, og jeg elskede mit arbejde," fortæller Anette Jensen.

Men da slagterbutikken blev overtaget af nye ejere i 2020, ændrede stemningen og arbejdsmiljøet sig. Anette fik flere og flere opgaver, og selv om det i perioder var meget stressende for hende, hang hun i. Men hun oplevede også noget, hun aldrig havde prøvet før: at blive kaldt til samtale med chefen.

"Efter de overtog butikken, var jeg lige pludselig ikke god nok til noget. Jeg har været kaldt til samtaler utrolig mange gange over bagateller. Det var rigtig ubehageligt," siger Anette Jensen.

I november 2021 eskalerede situationen, da hun modtog en skriftlig advarsel.

"Efter den advarsel var jeg ved at gå ned med flaget. Jeg havde det rigtig skidt, for jeg var så bange for at lave for lidt. Jeg havde ikke en manual for, hvor meget der skulle være. Det havde jeg jo selv vurderet i mange år," siger Anette Jensen, som også oplevede, at flere af hendes mangeårige kollegaer sagde op.

Fejl i opsigelse

Selv om Anette havde det svært i butikken, var hun i godt humør og havde kager med, da hun mødte ind i slutningen af marts 2023. Men på vej til omklædningsrummet blev hun kaldt ind på chefens kontor.

"Så sagde han, at de var nødt til at opsige mig pga. omstruktureringer," fortæller Anette Jensen.

Når hun har den alder og anciennitet, har virksomheden en særlig forpligtigelse til at gøre en indsats for at omplacere hende
Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF

Da hun kom hjem, ringede hun til Fødevareforbundet NNF, som mente, at opsigelsen var usaglig:

"Anette var på det tidspunkt 55 år og havde været ansat i 24 år. Når hun har den alder og anciennitet, så mener vi, at virksomheden har en særlig forpligtigelse til at gøre en indsats for at omplacere hende," siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Forbundet opdagede også, at der var fejl i Anettes opsigelse. Hun var opsagt med 11 ugers løn, men i sin ansættelseskontrakt havde hun ret til et halvt år plus en godtgørelse. 

Fødevareforbundet NNF kontaktede derfor arbejdsgiveren og Danske Slagtermestre, og parterne indgik et forlig, hvor Anette fik et halvt års opsigelse med løn og seks måneders godtgørelse. Tilsammen løb det op i over 250.000 kroner. 

"Jeg er usandsynlig glad for den hjælp, jeg har fået af Fødevareforbundet NNF. Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle forholde mig, så det har givet mig en ro," siger Anette Jensen, som håber på at finde et job, hvor hun fortsat kan lave smørrebrød og mad ud af huset.

Fødevareforbundet NNF er en fagforening for ca. 20.000 fødevarearbejdere – blandt andet slagteri­arbejdere, mejeriarbejdere, industribagere, tobaksarbejdere, sukker- og chokoladearbejdere samt håndværksbagere og gourmetslagtere.

Vi arbejder for at sikre vores medlemmer de bedst mulige forhold i deres arbejds­liv. Det gør vi, når vi forhandler deres løn- og ansættelsesvilkår og indgår overenskomster. Og det gør vi også, når vi kæmper for at sikre dem et sundt og sikkert arbejdsmiljø og gode uddannelsesmuligheder.

Læs mere om Fødevareforbundet NNF på nnf.dk

Hvis du vil vide mere, eller melde dig ind i vores fællesskab, er du altid velkommen til at ringe til os på tlf.: 3818 7272.

Meld dig ind på                                                                                                                                                     

nnf.dk