Færre søger ind på velfærdsuddannelser: "En katastrofe"

20210114-143418-L-1920x1277we
På sygeplejerskeuddannelsen er ansøgertallet faldet med 28 procent. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Ansøgertallet til de store velfærdsuddannelser falder markant. Ministeren vil nu indkalde parterne til drøftelser.

Igen i år falder antallet af unge, der søger ind på uddannelser som sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver.

Det viser søgetallene for kvote 1 til de videregående uddannelser. Samlet set er antallet af 1. prioritetsansøgninger til de fire store velfærdsuddannelser faldet med 19 procent.

På sygeplejerskeuddannelsen er ansøgertallet faldet med 28 procent, på pædagoguddannelsen 18 procent, på socialrådgiveruddannelsen 17 procent, mens faldet på læreruddannelsen er på 12 procent.

Udviklingen bekymrer Camilla Wang, der er rektor på professionshøjskolen Absalon i Roskilde og forkvinde for Danske Professionshøjskoler.

"Det er en katastrofe og slet ikke, som jeg håbede. Vi må knokle på for vende udviklingen, for jeg tror stadig på, at unge gerne vil være for eksempel pædagoger og sygeplejersker. Det er meningsfulde fag, hvor man får mulighed for at bruge sin viden til at gå ud og gøre en positiv forskel for andre mennesker", siger hun til Politiken.

Sygeplejerskekonflikt kan spille ind

Camilla Wang peger på, at lidt mindre ungdomsårgange og coronanedlukninger kan være en del af forklaringen på de lave ansøgningstal. Men også sygeplejerskekonflikten sidste sommer samt fortællingen, om at "det gode og sikre liv ligger for enden af en universitetsuddannelse", spiller ind, vurderer hun.

Programleder for videregående uddannelser ved tænketanken DEA Mads Fjord Jørgensen siger til TV 2, at faldet på de fire uddannelser har været pågående siden 2016.

- Det er svært at svare på, hvorfor vi pludseligt ser et særligt stort fald i år. En del af forklaringen kan ligge i, at alle disse fag har været debatteret meget i medierne i en årrække, hvor fokus har været på pressede arbejdsvilkår. Det er nok ikke med til at tiltrække studerende, siger han.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) er også bekymret over, at markant færre unge søger eksempelvis sygeplejerske- og pædagoguddannelserne.

"Det skal vi tage alvorligt. Det er mennesker, der skal ud og gøre en mærkbar forskel for børn, unge, patienter, socialt udsatte - ja, os allesammen. Der er en tendens i tiden, der tilsiger, at jo mere akademisk en uddannelse er, jo finere er den. Det har vi en opgave i at gøre op med," siger han i en pressemeddelelse.

Ministeren vil nu invitere uddannelserne og de faglige organisationer til "en alvorlig drøftelse" af udfordringerne.

GDPR