Støjbergs 3F'er mener, at regeringen svigter arbejderne: Socialdemokrat erkender, at der er plads til forbedringer

BeFunky-collage__21_
Socialdemokraten Morten Ryom (tv.) og danmarksdemokraten Kristian Bøgsted er begge 3F'ere. De stiller op i samme valgkreds i Nordjylland. Foto: Privatfoto/Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Ifølge fabriksarbejder og danmarksdemokrat Kristian Bøgsted svigter regeringen arbejderne, når den ikke kæmper mere imod EU's mindsteløn og samtidig indfører CO2-afgifter, der kan gå ud over danske arbejdspladser.

Han er 3F’er, udlært tjener, og så har han i de seneste 12 år arbejdet på Vestas’ fabrik i Ringkøbing, hvor han hovedsageligt har haft nattevagter.

39-årige Kristian Bøgsted er arbejder med en faglært uddannelse. Prototypen, der før i tiden kunne karakteriseres som en klassisk socialdemokrat. 

Men Kristian Bøgsted sætter ikke sit kryds ved liste A.

Han ikke bare stemmer på Inger Støjberg, men stiller også op som folketingskandidat for Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. 

Og det er der en særlig grund til: Socialdemokratiet på Christiansborg har svigtet den traditionelle arbejdervælger, lyder kritikken fra Kristian Bøgsted.

Tidligere har han været byrådsmedlem og formand for Dansk Folkeparti i Ringkøbing-Skjern Kommune, men han meldte sig ud af partiet i foråret.

LÆS OGSÅ: Presset stiger på Hummelgaard: Inger Støjbergs parti vil også have mindsteløn for EU-domstolen

Konkret savner han, at Socialdemokratiet bekender kulør i spørgsmålet om EU’s mindsteløn.

"Jeg mener, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet har svigtet de danske arbejdere. Man burde have gjort mere modstand mod mindstelønnen. EU skal ikke blande sig i vores lønforhold og den måde, vi har indrettet vores arbejdsmarked på. Det skal vi værne om," siger Kristian Bøgsted til A4 Aktuelt.

Svigter arbejderen

Den danske fagbevægelse er bekymret for, at det nye EU-direktiv om lovbestemt mindsteløn bliver et nyrestød i den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor løndannelsen sker i et samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter.

Da EU vedtog direktivet i september, fik det Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til at opfordre regeringen til at bringe direktivet om mindsteløn for EU-domstolen i et såkaldt annullationssøgsmål.

Selv om beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere har sagt, at regeringen er modstander af EU’s mindsteløn, så tygger den fortsat på fagbevægelsens opfordring, Men der er ikke tid til at nøle, mener Kristian Bøgsted:

"Det er ikke sikkert, at man kan forhindre det. Men jeg synes ikke, man har italesat modstanden godt nok. Det er at svigte arbejderen, når man ikke kæmper mere imod planerne om mindsteløn".

Hvad er det, du efterlyser?

"Man kunne have stillet sig noget mere på barrikaderne og bakket fagbevægelsen op i et søgsmål ved EU-domstolen," siger Kristian Bøgsted.

Hans partifælle Dennis Flydtkjær fortalte til A4 Aktuelt i september, at Danmarksdemokraterne er klar til at tage sagen videre til EU-domstolen.

Socialdemokrat og 3F'er afviser kritik

Kristian Bøgsted stiller op i Nordjyllands Storkreds, hvor også Inger Støjberg og Mette Frederiksen kæmper om vælgernes gunst. Det samme gør socialdemokraten Morten Ryom, der ligesom Kristian Bøgsted er 3F’er og faglært uddannet. 

Morten Ryom forstår ikke kritikken.

Han mener, at regeringen og særligt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har taget stilling til EU’s mindsteløn.

"Vi har også Marianne Vind i EU, der med det samme sagde, at hun var klar med en retssag mod EU. Jeg fornemmer heller ikke, at vi er modstander af et søgsmål mod EU, hvis vi skulle nå til det," siger Morten Ryom.

"Vi har ikke været gode nok"

Kristian Bøgsted erkender, at regeringen med Arne-pensionen og ufaglærtes mulighed for at tage en erhvervsrettet uddannelse med 110 procent af dagpengene også har ført en politik, der tilgodeser arbejdervælgerne. 

Men når man samtidig pålægger virksomheder CO2-afgifter, risikerer det at gå ud over danske arbejdspladser, mener Kristian Bøgsted.

"Vi skal passe på med at have store ambitioner på klimaområdet på bekostning af vores arbejdspladser, der risikerer at flytte ud af landet, hvis der er for meget regulering og afgifter. Det skal foregå i et tempo, vi kan følge med i," siger han.

Den kritik er Morten Ryom er enig i.

"Vi socialdemokrater har ikke været gode nok til at sige, at CO2-afgiften ikke får betydning for arbejdspladser i Danmark. Vi kommer ikke til at skubbe virksomheder ud af landet," siger Morten Ryom. Han tilføjer, at det er en af grundene til, at han stiller op som folketingskandidat.

"Jeg kommer med samme faglige baggrund som kandidaten fra Danmarksdemokraterne. Jeg har også venner på fabrikken, i Nordsøen og alle mulige andre steder. De tænker 'Det der klima er fint nok, men vi skal også have smør på bordet'," siger socialdemokraten.

Ifølge en vælgeranalyse fra Altinget er Danmarksdemokraterne det næststørste arbejderparti i landet, målt på andelen af faglærte og ufaglærte vælgere. Partiet er kun overgået af Socialdemokratiet.

GDPR