Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

IMG_1321
Tømrersjakket med Laurits Lillelund, Gordon McClymont, Peter Nielsen og Rikki Hansen (fra venstre til højre). Foto: A4 Medier
Byggeleder på stort byggeri i København er blevet afskediget med øjeblikkelig virkning og meldt til politiet. Han er under mistanke for at have begået dokumentfalsk med en asbestprøve og dermed udsat op mod 20 håndværkere for det giftige stof.

De føler sig forrådt og trådt på. Snydt af en byggeleder, der prioriterede penge og produktion over helbred.

Den 45-årige tømrersvend Rikki Hansen og resten af sjakket havde egentlig set frem til arbejdsopgaven med at renovere beboelsesejendomme i Østersøgade og Bartholinsgade i hjertet af København med udsigt over søerne.

Men hurtigt gik det op for dem, at ikke alt var, som det skulle være.

LÆS OGSÅ: Kaskade af fejl i asbestsag: Udsatte både medarbejdere og naboer for alvorlig fare

Sjakket er nu fuldt ud overbevist om, at deres byggeleder har begået dokumentfalsk med en asbestprøve. Og dermed udsat dem for risikoen for at udvikle livstruende sygdomme som lungehindekræft.

Firmaet Snedkermester Arne Pedersen A/S, hvor de alle var ansat, har foreløbig valgt at fyre byggelederen, mens sjakket har meldt ham til politiet.

- Det er fuldstændig forfærdeligt det, vi har været udsat for. Vi er i knæ alle sammen. Jeg er så bevæget og rystet over det. Vi går og prøver at opmuntre hinanden, men vi har alle sammen familie. Det er sindssygt. Asbest er det farligste miljøfremmede stof, vi har. Den er lumsk, fordi det går lang tid, inden man udvikler lungehindekræft, fortæller Rikki Hansen til A4 Arbejdsmiljø og slår fast:

- For os er det en personlig tragedie.

Stoler ikke på prøveresultat

Det begyndte for alvor at gå ned ad bakke med samarbejdet med byggelederen, da to af Rikki Hansens kolleger den 12. august fik mistanke om asbest, mens de arbejdede på taget. Der lå stykker af gammelt eternitskiffer, som byggelederen i første omgang modsatte sig skulle testes for asbest.

Efter næsten en times ophedet diskussion, gav han sig. Næste morgen kørte han ind med materialet til Dansk Miljøanalyse, som er et privat firma, der analyserer prøver fra byggepladser for farlige materialer.


Allerede tidligt i byggeprocessen bliver der flyttet rundt på en tank med kiselgur, der dryssede rundt på byggepladsen. Kiselgur indeholder asbestfibre. Foto: Privat

Fem dage senere – den 17. august – blev Rikki Hansen og tillidsmand Laurits Lillelund oplyst af byggelederen, at asbestprøverne var negative. Alt var i orden, troede de. Derfor fortsatte de arbejdet på byggepladsen uden nogen form for personlige værnemidler.

Vi undrede os meget over, at der stod ’nej’, nu der var konstateret hvid asbest. Vi kontakterede derfor Dansk Miljøanalyse for at høre, om de havde lavet en fejl. Personen, jeg talte med, afviste, at de havde lavet en fejl og mente i stedet, at prøveresultaterne var blevet forfalsket
Rikki Hansen, tømrersvend, Snedkermester Arne Pedersen A/S

Men mistanken om, at prøveresultaterne var fejlbehæftede, sad i dem. De to tømrersvende undrede sig nemlig over, at der fortsat lå meget støv og gammelt eternitskiffer under et gammelt undertag, tagfod og en skotrende. En skotrende er et knæk i tagfladen, hvor en kvist eller baghus skærer ind i taget.

Tog deres egen prøve

Tvivlen om, hvorvidt det gamle materiale på taget indeholdt asbest, blev ved med at nage i dem. Derfor tog tømrersvendene den 20. august sagen i egen hånd og indleverede en prøve med eternitskiffer til Dansk Miljøanalyse.

LÆS OGSÅ: Dansk firma sendte medarbejdere hjem til Polen i tøj dækket med asbeststøv

Det var en hastesag, og derfor kom prøvesvaret allerede klokken 11 samme dag. Rikki Hansen og kollegerne havde taget en prøve af den samme eternitskiffer som byggelederen. Trods deres nagende mistanke, kom det derfor alligevel bag på dem, da ordet 'Ja' stod ud for kolonnen 'asbest' i svaret.

De forlangte efterfølgende, at byggelederen fremviste det skriftlige prøvesvar, han havde modtaget.

- Byggelederen siger til os, at det er noget svineri, at vi har fået taget vores egen prøve. At det er et brud på tilliden. Det var fuldstændig utilgiveligt, det vi havde gjort. Han gik til sidst med til at sende prøveresultaterne skriftligt. Han kunne dog ikke gøre det med det samme, fordi han var ude og køre bil, forklarer Rikki Hansen.


Prøvesvaret til venstre er byggelederens. Her står der 'nej' til, at materialet indeholder asbest. Det på trods af, at der i kolonnen ved siden af står, at materialet indeholder Chrysotil 10-25 %, der også er kendt som hvid asbest. Prøvesvaret til højre er fra tømrersvendenes indsendte prøve. Foto: Privat

Mistanke om forfalsket svar

Efter et stykke tid tikkede byggelederens prøveresultater ind. Den første prøve viste, at der ikke var fundet asbest. I den anden prøve stod der også ’nej’ i kolonnen for asbestfund. Dog fremgik det i kolonnen ved siden af, at der var konstateret stoffet Chrysotil 10-25% i eternitpladen.

- Vi vidste ikke, hvad Chrysotil var, så vi slog det op og fandt ud af, at det også er kendt som 'hvid asbest'. Vi undrede os meget over, at der stod ’nej’, nu der var konstateret hvid asbest. Vi kontaktede derfor Dansk Miljøanalyse for at høre, om de havde lavet en fejl. Personen, jeg talte med, afviste, at de havde lavet en fejl og mente i stedet, at prøveresultaterne var blevet forfalsket, forklarer Rikki Hansen og fortsætter:

- Vi var fuldstændig i chok. Byggelederen havde været styg ved os gennem hele byggeprocessen, men at han på den måde skjuler en viden for os og bringer os i livsfare ved at lade os arbejde i asbeststøv, er helt utilgiveligt.

Vi er blevet oplyst om, at ændringer er foretaget i et miljøprøvesvar, hvilket vi tager skarpt afstand fra. Vi har ikke erfaring med sager som denne, men har valgt at bortvise, da vi tager kraftigt afstand fra dette, og vi søger rådgivning i vores brancheorganisation omkring et evt. videre forløb
Kim Pedersen, adm. direktør, Snedkermester Arne Pedersen A/S

Først torsdag den 19. august, dagen før de modtog deres eget prøvesvar, arbejdede Rikki Hansen og kollegerne med beskyttelsesmasker, der dog var uegnet til asbestarbejde, fordi maskerne ikke havde de rigtige partikelfiltre.

Derudover har den støvsuger, de brugte til at rengøre arbejdsstedet, været uegnet til arbejdet. Sandsynligvis kan støvsugeren endda have været årsag til, at asbeststøvet blev spredt til et større område, vurderer tømrersvenden.

FAKTA: 'Hvid' asbest

Chrysotil kaldes også 'hvid' asbest. Letsmuldrende Chrysotil og andre former for asbestholdigt materiale findes fortsat i mange bygninger og giver fortsat anledning til eksponering under vedligeholdelse, ombygning, fjernelse og nedbrydning. Chrysotil anvendes også i friktionsmaterialer, tekstiler og andre applikationer.

Kilde: WHO

Laboratorie: Et 'nej' ville ikke give mening

A4 Arbejdsmiljø har været i kontakt med laboratorieleder Jane Eriksen fra Dansk Miljøanalyse. Hun forstår udmærket, hvorfor Rikki Hansen og kollegerne undrer sig.

- Jeg har svært ved at vide, hvad der er sket. Men jeg kan godt forstå, at nogle tænker, at det ser mistænkeligt ud, siger laboratorielederen om byggelederens indsendte asbestprøve.

Kan I finde på at skrive 'nej' til asbest ved siden af et felt, hvor der står, der er fundet Chrysotil 10-25 %?

- Det giver ikke så meget mening at skrive nej i hvert fald. Det er i hvert fald ikke vores standardprocedure at skrive sådan. Det vil give mest mening at skrive ja, eftersom Chrysotil er en asbest-type, siger Jane Eriksen.


Prøvesvaret til venstre er byggelederens. Her står der 'nej' til, at materialet indeholder asbest. Det på trods af, at der i kolonnen ved siden af står, at materialet indeholder Chrysotil 10-25 %, der også er kendt som hvid asbest. Prøvesvaret til højre er fra tømrersvendenes indsendte prøve. Foto: Privat

Byggelederen er blevet bortvist

Efter Snedkermester Arne Pedersen A/S blev gjort bekendt med de tunge beviser for et forfalsket prøvesvar, har virksomheden bortvist den pågældende byggeleder, hvilket betyder, at han er afskediget med øjeblikkelig virkning.

Jeg har virkelig fortrudt, at jeg har fortalt dem det. De blev mega bekymrede. Jeg er mine pigers far og ikke en tilfældig tømrer. Jeg er Cecils mand og pigernes far. Jeg er glad for det, jeg har, og det er de også
Rikki Hansen, tømrersvend, om at fortælle familien, at han har været udsat for asbest

Virksomheden ønsker ikke at stille op til interview med A4 Arbejdsmiljø, men understreger i et skriftligt svar, at byggelederens handlinger er forkastelige.

- Vi er blevet oplyst om, at ændringer er foretaget i et miljøprøvesvar, hvilket vi tager skarpt afstand fra. Vi har ikke erfaring med sager som denne, men har valgt at bortvise, da vi tager kraftigt afstand fra dette, og vi søger rådgivning i vores brancheorganisation omkring et evt. videre forløb, skriver Kim Pedersen, adm. direktør i Snedkermester Arne Pedersen A/S.

Firmaet har nu sat en projektchef på, der skal granske, om byggelederen har begået dokumentfalsk med miljøprøver i andre byggesager.

De understreger, at han har handlet alene.

- Der er blevet handlet på egen hånd, og ja, vi som virksomhed har et ansvar. Vi indskærper derfor vores procedure over for vores organisation, fortæller Kim Pedersen.


Tømrersvend samler asbestholdigt eternitskiffer op fra gulvet. Foto: Privat

Meldt til politiet

Firmaet vil hverken be- eller afkræfte, om de ligesom tømrersvendene har anmeldt byggelederen til politiet. I Rikki Hansens og kollegernes anmeldelse står der blandt andet:

”Det er vores opfattelse, at X (byggelederens navn, red.) har udleveret en forfalsket analyserapport for at spare tid og penge på byggesagen.”

”Det er vores opfattelse, at vi med X's (byggelederens navn, red.) viden har arbejdet i asbestforurenet område, og at vores og ejendommens beboers liv og helbred har været udsat for stor fare.”

Snedkerfirmaet oplyser, at de har taget hånd om sjakket og givet dem en undskyldning. En undskyldning kan de dog ikke bruge til så meget, når skaden allerede er sket, mener Rikki Hansen.

- Vi har læst meget om asbest og følgesygdomme for at finde noget at berolige os selv med. Der er bare ikke en skid beroligende med det, vi har været udsat for. Der skal meget få asbestfibre til, før du kan blive alvorligt syg i fremtiden, siger han.


Tydeligt spor af knækket materiale med asbest. Foto: Privat

Fortryder at have fortalt det til familie

Det var modbydeligt at fortælle familien, at han har været udsat for et arbejdsmiljø, der sandsynligvis er med til at forkorte hans liv.

- Jeg har virkelig fortrudt, at jeg har fortalt dem det. De blev mega bekymrede. Jeg er mine pigers far og ikke en tilfældig tømrer. Jeg er Cecils mand og pigernes far. Jeg er glad for det, jeg har, og det er de også, siger Rikki Hansen med en stemme, der er ved at knække.

LÆS OGSÅ: Håndværkere udsat for asbest: Brugte hverken beskyttelsesdragt eller åndedrætsværn

A4 Arbejdsmiljø er bekendt med den pågældende byggeleders identitet og har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ham. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Ifølge A4 Arbejdsmiljøs oplysninger nåede 15-20 tømrere, nedrivningsarbejdere og murere at have arbejdet i etageejendommen med asbeststøv. 

Først onsdag i sidste uge blev miljøsaneringsfolk sat til at sanere bygningen. Tømrersjakket er nu hjemsendt med løn indtil videre. 

Se Rikki Hansen og kollegerne fortælle om deres oplevelser i videoen:

GDPR