Asbest blev holdt skjult for tømrere: Nu føler de sig svigtede af politiet

sjakigang
Tømrersjakket var tirsdag tilbage på byggepladsen ved Østersøgade i København, hvor de blev udsat for asbest. Her rengjorde de værktøj iført beskyttelsesdragter. Foto: Privatfoto
Et tømrersjak, der i august blev udsat for asbest efter svindel med rapport, er blevet en kastebold mellem to politikredse. Ingen tager politianmeldelse mod byggeleder seriøst, lyder kritikken.

De føler sig svigtede og retsløse. Syltet af myndigheder, der ikke tager deres sag tilstrækkeligt seriøst.

Disse følelser sidder et tømrersjak, der i august blev udsat for asbest, tilbage med.

De er blevet en kastebold mellem to politikredse, som ifølge sjakket bare sender aben videre.

- Det er som om at bokse i en pude. Vi oplever, at vi skal gøre rigtig meget for at sikre os selv og byggebranchen. Vi oplever, at myndighederne svigter os, forklarer tømrersvend Rikki Hansen fra snedkerfirmaet Arne Pedersen A/S.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

I mere end en uge arbejdede tømrersjakket uden personlige værnemidler i asbeststøv ved renoveringen af en etageejendom i Østersøgade og Bartholinsgade i København.

Arne Pedersen A/S har siden erkendt, at der blev fusket med en positiv asbestprøve, så det skulle se ud som om, at den var negativ.

Da snedkerfirmaet fik nys om sagen, fyrede de byggelederen på projektet med øjeblikkelig virkning. Han er nu blevet politianmeldt af tømrersjakket og anklaget for at have begået dokumentfalsk.

Men ikke nok med, at sjakket nu må leve i uvished over de langsigtede konsekvenser ved at have været udsat for potentielt dødeligt stof, så må de også indfinde sig med en uvis skæbne i forhold til det retslige efterspil.

Serie: Asbest i Danmark

Asbest er langt fra et overstået kapitel i dansk arbejdsmiljøhistorie. Selvom asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der alligevel cirka 300 mennesker om året som følge af påvirkning med asbest i Danmark.

A4 Arbejdsmiljø sætter i denne artikelserie fokus på de stadig højaktuelle udfordringer med det farlige stof.

Læs de tidligere artikler om asbestskandalen ved Østersøgade:

Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare
Byggeleder på stort byggeri i København er blevet afskediget med øjeblikkelig virkning og meldt til politiet. Han er under mistanke for at have begået dokumentfalsk med en asbestprøve og dermed udsat op mod 20 håndværkere for det giftige stof.

Hård kritik af modellen for asbestprøver:- Risikerer at sætte ulven til at vogte får
Minister skal forholde sig til asbestprøver på et snarligt samråd, efter flere eksperter påpeger store mangler i systemet.

Firma erkender nu, at der blev fusket med asbestprøve:- Det er fuldstændig utilgiveligt
Tømrerfirma har sat en medarbejder på, der skal granske fyret byggeleders håndtering af asbestprøver i andre byggesager.

Fik rystende besked

Hverken Københavns Politi eller Midt- og Vestsjællands Politi virker nemlig synderligt interesserede i at følge sjakkets politianmeldelse til dørs.

Den 13. august indgav de en anmeldelse til Københavns Politi om, at deres arbejdsgiver bevidst har udsat dem for asbest.

- Vi troppede op på Københavns Politis kontor på Hovedbanegården. De fortæller os, at vi skal anmelde sagen til Midt- og Vestsjællands Politi, hvor firmaet har adresse. Det ville tage meget længere tid, hvis vi gjorde det hos dem, fik vi at vide, fortæller Rikki Hansen.

Efter at have indgivet anmeldelsen til Midt- og Vestsjællands Politi skete der ikke noget i flere uger. De havde ellers sendt billeddokumentation og andre beviser med fra byggepladsen. Der var larmende tavshed fra politikredsen.

Det er et kæmpe problem, at det er meget svært at dømme folk på overtrædelser i forhold til asbest. Det er nemt at være drabsmand, hvis man udsætter folk for asbest, for det koster ikke en skid
Christian Sørensen, faglig sekretær, 3F BJMF

Derfor ringede Rikki Hansen kredsen op. I telefonrøret fik han en rystende besked.

- Jeg får simpelthen at vide, at sagen er henlagt. De forklarer mig ikke, hvorfor den er det. I sidste uge skriver jeg en mail til dem for at få det bekræftet. En fuldmægtig skriver tilbage, at sagen er henlagt hos dem, men sendt videre til Københavns Politi, siger han.

LÆS OGSÅ: Firma erkender nu, at der blev fusket med asbestprøve: - Det er fuldstændig utilgiveligt

A4 Arbejdsmiljø har set mailkorrespondancer mellem tømrersjakket og de to politikredse. Blandt andet mailen fra Midt- og Vestsjællands Politi, hvor en fuldmægtig skriver, at sagen er blevet sendt videre.

"Sagen er oversendt til Københavns Politi iflg. vores journalsystem", står der i mailen.

En uge til at registrere anmeldelse

Tirsdag i denne uge blev Rikki Hansen og kollegerne oplyst af Københavns Politi, at sagen endnu ikke var blevet registreret hos dem. Det ville tage en uges tid, før den blev det, fik de at vide.

- Det er rimelig nedslående, at man ikke har nogle myndigheder, der passer på os, siger Rikki Hansen.

A4 Arbejdsmiljø har været i kontakt med Københavns Politi, der ikke ønsker at kommentere sagen.

Vi ville have spurgt dem, hvorfor de i første omgang henviste tømrersjakket til Midt- og Vestsjællands Politi, når sagen nu er blevet sendt tilbage til dem.


Tømrersjakket. Rikki Hansen yderst til højre. Foto: A4 Medier

Fagforening: - Koster ikke en skid

I tømrersjakkets fagforening, 3F BJMF, er man rystede over politiets behandling af deres medlemmer.

- Det er et kæmpe problem, at det er meget svært at dømme folk på overtrædelser i forhold til asbest. Det er nemt at være drabsmand, hvis man udsætter folk for asbest, for det koster ikke en skid. Det virker som om, at politiet ikke rigtig vil bruge tid på en arbejdsmiljøsag, forklarer Christian Sørensen, der er faglig sekretær i 3F BJMF.

Adm. direktør i Arne Pedersen A/S, Kim Pedersen, har ikke ønsket at stille op til et telefoninterview. Tidligere har han erkendt, at der blev snydt med en asbestprøve.

- Da sagen kom frem, indkaldte vi ham (byggelederen, red.) til et møde med det samme, hvor han erkendte, at han havde fusket med en prøve. På den baggrund valgte vi at bortvise ham med øjeblikkelig virkning. Det er fuldstændig utilgiveligt, udtalte Kim Pedersen til A4 Arbejdsmiljø.

Tilbage til 'gerningsstedet'

Tirsdag var tømrersjakket tilbage på byggepladsen ved Østersøgade, der ligger ud til søerne i København. Håndværkerne har ellers været hjemsendt med løn i et par uger.

Iført hvide heldragter, som loven foreskriver, rengjorte Rikki Hansen og kollegerne det værktøj de brugte, da de i august arbejdede i asbeststøv og med farlige asbestmaterialer.

Et miljøsaneringsfirma er i disse uger i gang med at rengøre etageejendommen for asbest. De instruerede tømrersjakket i, hvordan man ifører sig heldragterne på sikker vis.

Rikki Hansen fortæller, at det var rart at se kollegerne igen.

- Vi går meget og tænker på sagen, så det var godt at være fysisk i gang igen, fortæller tømrersvenden.

Se Rikki Hansen og kollegerne fortælle om deres oplevelser på byggepladsen:

GDPR