SF åbner for at påbyde byggefirmaer at lukke hele byggepladser ned

piaodasbest
SF-formand Pia Olsen Dyhr og 3F's arbejdsmiljøkonsulent Christian Sørensen i en snak under besøget på legeplads i Brønshøj tirsdag. Foto: A4 Medier
SF-formand kom med opsigtsvækkende melding, da hun tirsdag besøgte en legeplads i Brønshøj, hvor børnehavebørn i månedsvis har leget i asbeststøv.

SF-formand Pia Olsen Dyhr havde skruet sin alvorstunge mine på, da hun tirsdag formiddag besøgte en legeplads i Brønshøj i det nordvestlige København.

Pladsen, der ligger tæt på et kommunalt boligbyggeri, er ikke bare en legeplads, men også et område, hvor hundredvis af børn fra en udflytterbørnehave har leget, mens der var sundhedsskadeligt asbeststøv på pladsen.

Siden foråret har et nedrivningsfirma på byggeriet taget en stribe asbestprøver i området, som alle viste sig at være negative. Men da hovedentreprenøren i september fik iværksat en uvildig miljøundersøgelse, gav disse prøver det stik modsatte svar. 

Nedrivningsfirmaet kan genoptage byggeriet, når arbejdsområdet og legepladsen er rengjort. Men sådan bør det ikke være, mener Pia Olsen Dyhr. 

"Hvis virksomheden solgte sundhedsskadelige fødevarer, havde fødevarekontrollen lukket virksomheden ned med det samme, indtil tingene var blevet løst," sagde Pia Olsen Dyhr under besøget.

Her var hun flankeret af arbejdsmiljøkonsulent i 3F Christian Sørensen og Inna Aurorealies, mor til Fria, som er et af de børn, der har leget på pladsen.

Klar til at diskutere forslag

Længe har det været et højt ønske for fagbevægelsen, at Arbejdstilsynet skal kunne lukke en hel byggeplads, selv om der blot i et hjørne af pladsen finder overtrædelser af eksempelvis arbejdsmiljøloven sted. I dag er det kun muligt at lukke dele af en byggeplads ned, mens arbejdet fortsætter andre steder.

Konkret ønsker Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at en byggeplads lukkes ned i tre dage, indtil der er blevet bragt orden i forholdene igen. Forslaget karakteriseres som vidtgående, da Arbejdstilsynets ikke tidligere har haft samme mulighed for at skride ind over for farligt arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet er forudsætning for, at en sådan sag som den her i Brønshøj kan blive afsløret
SF-formand Pia Olsen Dyhr

SF er imidlertid klar til at diskutere forslaget, når forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøreform forventes at blive genoptaget efter folketingsvalget. 

"Jeg vil ikke lægge mig fast på noget, men det er da noget, vi godt kan kigge på," sagde SF-formanden til A4 Aktuelt.

Over for A4 har Pia Olsen Dyhr tidligere foreslået, at man bør ændre på kravene til, hvem der må foretage asbestprøver. Ifølge hende duer det nemlig ikke, at en bygherre selv står for det. Det skal være uvildige rådgivningsfirmaer, og reglerne skal gælde på byggepladser i hele Danmark, understreger hun.

Christian Sørensen erklærede sig enig, men han mener også, at Arbejdstilsynet skal have flere beføjelser til at skride ind over for firmaer, der ikke overholder loven.

"Vi skal også kigge på, hvad det er for en hammer, Arbejdstilsynet har. Tilsynets hammer er i dag alt for lille, og der er behov for, at de får flere muskler," sagde han henvendt til Pia Olsen Dyhr under tirsdagens besøg.

IMG_3095 Pia Olsen Dyhr i en snak med Inna Aurorealies, der er mor til Fria, som har leget på legepladsen. SF's arbejdsmiljøordfører, Halime Oguz, var også til stede. Foto: A4 Medier

Højere bøder?

SF’s formand er glad for, at et flertal i Folketinget kort før valget blev enige om at afsætte det samme beløb til Arbejdstilsynet i 2023 som i år. 

Men der er behov for en permanent bevilling til tilsynet i de kommende år, sagde hun tirsdag. Derfor er hun også tilfreds med, regeringen i sit arbejdsmiljøudspil lægger op til investeringer i Arbejdstilsynet og på arbejdsmiljøområdet for 1,3 millioner kroner frem til 2027. 

"Arbejdstilsynet er forudsætning for, at en sådan sag som den her i Brønshøj kan blive afsløret," sagde Pia Olsen Dyhr, der heller ikke afviser at se på bødestørrelserne, når der sker arbejdsmiljøovertrædelser.

Udmeldingen kommer på trods af, at bøderne senest blev sat op i 2020.

Håndværkere har siden maj været i gang med at udskifte et eternittag på en bolig ved siden af legepladsen. Ifølge Christian Sørensen fra  3F har et sjak på seks håndværkere og flere blikkenslagere vadet rundt i asbeststøv uden at have brugt værnemidler og beskyttelsesdragt, som loven ellers foreskriver. 

Selv om asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der omkring 300 personer om året som følge af asbestrelaterede sygdomme i Danmark.

I dag sker eksponeringen i forbindelse med nedrivning af gamle bygninger, der indeholder asbest.

IMG_3098 Dele af legepladsen, der ligger ved Kobbelvænget i Brønshøj, er nu afspærret. Foto: A4 Medier