Ase vil af med milliardfradrag til fagforeninger

20191025-173708-L-1920x1280we
Regeringen har i sit reformudspil 'Danmark kan mere I' foreslået at hæve fradraget til fagforeninger fra de nuværende 6.000 kroner om året til 7.000 kroner. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Regeringen har netop foreslået at hæve fradraget til fagforeninger. Nu foreslår den gule fagforening Ase, at det skal helt væk.

Fradraget til fagforeninger skal helt væk.

Sådan lyder det nu fra den tværfaglige fagforening og a-kasse Ase, som står uden uden for de bærende overenskomster og dermed kan betegnes som en såkaldt 'gul' fagforening. Det skriver Berlingske.

- Det er skatteydernes penge, vi bruger. Vores egne medlemmer nyder også godt af det her fradrag, men vi mener godt, at vi kan bede medlemmerne betale for det, de får. Der findes mange andre velmenende foretagender i foreningslivet, hvor man selv skal betale det hele. Det er ikke sundt, og slet ikke, når det er finansieret af skatteydere, som ikke nødvendigvis er med i en fagforening, siger Ases administrerende direktør Karsten Mølgaard til Berlingske.

Forslaget kommer kort tid efter, regeringen i sit reformudspil 'Danmark kan mere I' foreslog at hæve fradraget til fagforeninger fra de nuværende 6.000 kroner om året til 7.000 kroner.

Fagforeningskontingenter har fra 2015 til 2021 udgjort omkring 7 milliarder kroner årligt. Et Folketingssvar fra 2018 viser, at de har en gennemsnitlig skatteværdi på cirka 26 procent. Det svarer ifølge Berlingske til omkring 1,8 milliarder kroner, der hvert år bruges til at understøtte medlemskab af en fagforening. Karsten Mølgaard peger på, at det med regeringens forslag kan ende med 20 milliarder kroner over de næste ti år.

Ases forslag vækker dog ikke genklang i den øvrige del af fagbevægelsen, hvor hverken Fagbevægelsens Hovedorganisation eller de øvrige 'gule' fagforeninger bakker op.

'Selvfølgelig skal fradraget for fagforeningskontingent ikke afskaffes. Det ville jo være at skyde sig selv i foden. For en stærk organisering af lønmodtagerne er en helt afgørende forudsætning for, at vores meget effektive og fleksible arbejdsmarked fungerer. Arbejdsgiverne får et fradrag. Partierne får statsstøtte. Pressen får mediestøtte. For mig er det her forslag et levende bevis på, at Ase absolut ikke er sat i verden for at sikre lønmodtagernes rettigheder', skriver FH-formand Lizette Risgaard i et skriftligt svar til Berlingske.

GDPR