Aftale om øremærket barsel: Her er reaktionerne

20160727-183209-2-1920x1354we
Et EU-direktiv fra 2019 pålægger alle EU-lande at sikre minimum ni ugers øremærket barsel til begge forældre senest i 2022. (Arkivfoto) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Der er både jubel og skepsis over den nye barselsaftale, som blev præsenteret tirsdag aften.

Et bredt politisk flertal landede tirsdag aften en aftale om øremærket barsel og reaktionerne er delte.

Som A4 Beskæftigelse allerede tirsdag formiddag kunne fortælle, tager aftalen udgangspunkt i det udspil, som arbejdsmarkedets parter kom med i september. 

LÆS OGSÅ: Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Derfor er der ikke overraskende glæde at spore hos både næstformand i fagbevægelsens Hovedorganisation Majbrit Berlau og viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Pernille Knudsen, der trykkede hånd på aftalen i september.

- Vigtigt skridt for ligestillingen, siger sidstnævnte, mens Majbrit Berlau kalder det "win-win for både forældre og børn.”

Dagtilbud skal kigges efter i sømmene

Med aftalen vil forældrene have 26 uger, som de frit kan dele mellem sig, mens hver forælder får 11 ugers øremærket barsel, som ikke kan overføres til den anden part, hvis de ikke bruger den.

Det har tidligere fået blandt andre sundhedsplejersker og psykologer til at slå alarm, da de frygter, at barnet kan blive taberen, hvis en af forældrene ikke bruger de øremærkede uger, som dermed går til spilde. Det kan føre til, at flere børn skal tidligere ned til havregrød og sanglege i vuggestuen, lyder advarslen.

LÆS OGSÅ: Sundhedsplejersker slår alarm: Glem ikke barnet i barselsdebat

Den nye aftale får derfor forældreorganisationen FOLA til at kræve, at der følges nøje med i, hvad den nye aftale betyder for børnenes vuggestuestart. 

- At børnene er blevet yngre ude i dagtilbuddene burde føre til, at vi får kigget dagtilbuddene efter i sømmene. De skal jo altid passe til børnene. Det er helt afgørende for forældrenes tillid til systemet. Af samme grund skal vi også være ekstra opmærksomme nu, når der pilles ved barselsreglerne. Betyder det, at børnene bliver endnu yngre end de er nu, ja, så skal der reageres lige med det samme, siger FOLA-formand Signe Nielsen i en pressemeddelelse. 

Jubler over undtagelse

De nye regler omfatter kun lønmodtagere. Selvstændige er undtaget. Det samme er ledige og studerende, som derfor kan vælge at overføre op til 22 uger til den anden forælder.

Og det vækker glæde hos SMVdanmark, der er talerør for de små og mellemstore virksomheder

- Jeg er glad og lettet over, at et flertal på Christiansborg har anerkendt, at det i mange tilfælde vil betyde et kæmpe tilbageslag for virksomheden, hvis ejeren forlader den i månedsvis. Ejeren er virksomhedens bankende hjerte og kan ikke afløses af en vikar. Derfor ville mange selvstændige være pisket til at afstå deres del af den øremærkede barsel, og det ville ikke være fair over for børnene og familien, siger adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt.

EU dikterer øremærket barsel

Aftalen kommer på baggrund af et EU-direktiv fra 2019. Det pålægger alle EU-lande at sikre minimum ni ugers øremærket barsel til begge forældre senest i 2022.

- EU-direktivet har givet os en historisk mulighed for at gennemføre en reform af den utidssvarende og ligestillingshæmmende barselslovgivning, vi har i Danmark. Det er der grund til at kippe med flaget over, mener Djøf-formand Henning Thiesen.

Det er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, der står bag aftalen. Derfor er der også stor begejstring at spore hos ordførerne.

- Den her aftale er forhåbentlig første skridt mod en kulturændring, hvor fædre er en større og mere aktiv del af deres børns liv. Samtidig kommer det til at betyde langt større ligeløn og mere lige muligheder for fremtidens kvinder og mænd. Det har skabt stor debat, ja, men jeg er sikker på, at det vil betyde positive forandringer, siger ligestillingsordfører Pernille Skipper (EL) blandt andet i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Analyse: Vi vil ligne Norge, men deres øremærkede barsel gav ikke ligestilling

Samme melding kommer fra Venstre, der som det eneste parti fra blå blok er med i aftalen.

- Venstre har som det eneste borgerlige parti trukket regeringen i en mere borgerlig og liberal retning. Vi har bl.a. forhindret, at øremærkningen blev sat højere end ni uger til mor og far, som de røde partier ellers ønskede. Og vi har fået sat det aftryk, at selvstændige ikke skal omfattes af de nye regler, siger ligestillingsordfører Fatma Øktem og beskæftigelsesordfører Hans Andersen i en fælles udtalelse.

Hos De Konservative er ligestillingsordfører Birgitte Bergmann derimod ikke glad for aftalen.

"En trist dag for børnefamilierne," kalder hun det på Twitter.

Partiet valgte sammen med Kristendemokraterne at forlade forhandlingsbordet, da det stod klart, at bedre muligheder for hjemmepasning ikke blev en del af aftalen.

LÆS OGSÅ: Partier forlader forhandlinger om øremærket barsel

GDPR