Ekspert: - Ændringer i beløbsordningen forslår som en skrædder i helvede

20181129-093438-L-1920x1491we__1_
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En lavere beløbsgrænse vil ifølge økonomer kun hjælpe meget lidt på problemet med manglende arbejdskraft.

Beløbsordningen har i den grad været til debat, siden Mette Frederiksen i sin nytårstale åbnede for mere udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked, der lige nu desperat mangler hænder.

Ordningen giver udlændinge fra lande uden for EU adgang til at arbejde i Danmark, hvis de tjener over 445.000 kroner om året. Erhvervsorganisationer, De Konservative og De Radikale foreslår alle at sænke beløbsgrænsen til 360.000 kroner, mens fagbevægelsen kæmper imod. 

LÆS OGSÅ: R-ordfører: Derfor skal beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft ned

Men en lavere beløbsgrænse vil ifølge økonomer kun hjælpe meget lidt på den manglende arbejdskraft, skriver Børsen.

- Ændringer i beløbsordningen forslår som en skrædder i helvede i forhold til den overordnede problemstilling, så det er lidt ærgerligt, hvis diskussionen nu kører op i en spids, og man ikke får tænkt over andre tiltag, siger professor og forskningsdirektør i Vive Torben Tranæs til Børsen.

Sænkes beløbsgrænsen til 360.000 kroner skønnes det at øge beskæftigelsen med 800 personer i 2022 og 3500 personer i 2025. 

Økonomiprofessor og overvismand Carl-Johan Dalgaard har selv foreslået at sænke beløbsgrænsen, men han siger til Børsen, at det ikke vil løse hele problemet og at det bør have et længere sigte end her og nu.

GDPR