Bertel Haarder: Investeringer er vigtigere end velfærd og skattelettelser

Bertel_Haarder
Bertel Haarder, fhv. MF, undervisningsminister mm., Venstre. Foto: Bertel Haarder
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

JEG HAR ET MEGET enkelt svar på spørgsmålet, om statens ekstra råderum skal gå til velfærd eller skattelettelser. 

Mit svar er: ingen af delene.

Eller rettere sagt: Når kommuner og regioner har fået, hvad der skal til for at holde velfærdssamfundet kørende, så bør resten gå til investeringer og alene til investeringer.

Hvorfor skal råderummet brændes af til offentligt eller privat forbrug? Som om forbruget ikke er højt nok i forvejen. Lad os dog investere i fremtiden, i det, der på længere sigt giver højere indkomster og mere velfærd.

DER ER NOK AT investere i:

Der er enighed om, at vi skal styrke våbenproduktionen. Jamen, så lad os da komme i gang i stedet for at endnu flere ukrainere skal lade livet, fordi vi har reageret alt for sent på den russiske aggression.

Der er enighed om, at vi skal fremme den grønne omstilling. Jamen, så lad os dog komme i gang med ladestandere, elkabler, elektrificering, intelligente systemer og alt det, der skal til for at udnytte vinden og solen optimalt.

LÆS OGSÅ: Bertel Haarder: Den faste arbejdstid skal hverken sættes op eller ned - den skal afskaffes

Der er enighed om, at biodiversiteten lider, og at vore fjorde og søer ødelægges af algeforekomst.

Der er brug for at købe enorme arealer fri omkring vandløb, søer og farvande, så landmændene kan få fuld kompensation samtidig med, at biodiversiteten øges og flere fisk kan ånde. Jamen, så lad os dog komme i gang med at prioritere de vigtigste opkøb.

SELVFØLGELIG ER DER store behov for endnu bedre børnehaver. Men kunne det ikke klares gennem bedre ledelse og en kraftig reduktion af det helt uantagelige sygefravær? Pædagogerne i Ishøj har dobbelt så højt sygefravær som pædagogerne i Lemvig. Og sygefraværet i den offentlige sektor er langt højere end i den private. Jeg vil vove den påstand, at det ikke skyldes sygdom.

Selvfølgelig skal sundhedssektoren tilføres flere midler. Men hvad med at satse på investeringer, der kan lette livet for såvel ansatte som patienter - for eksempel ”japanske toiletter” og forbedring af hygiejnen.

Og så lad os for alt i verden ikke uddanne færre ingeniører, som der er lagt op til. Der skal tværtimod uddannes flere, hvis omstillingen af energisektoren og miljøindsatsen skal lykkes.

Kort sagt: Lad os satse på investeringer i fremtiden, således som også smedeformanden har sagt.

GDPR