Beskæftigelsen fortsætter med at slå rekorder

20180326-133000-7-1600x1068we
I februar var der ifølge Danmarks Statistik 2.929.000 med lønmodtagerjob, hvilket er 9000 flere end i januar, når man korrigerer for sæson. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
For 13. måned i træk var der fremgang i beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked. 9000 flere kom i job.

Beskæftigelsen stiger for 13. måned i træk og sætter endnu engang rekord.

I februar var der således ifølge Danmarks Statistik 2.929.000 med lønmodtagerjob, hvilket er 9000 flere end i januar, når man korrigerer for sæson.

Dermed er antallet af lønmodtagere steget med 166.000 personer siden januar 2021.

Spørgsmålet er så, hvor længe opturen kan fortsætte. Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank tror fortsat på positive tal, selv om de nok får en ende på et tidspunkt.

- Der skal meget til, hvis vi ligefrem skal se beskæftigelsen falde, fordi der i udgangspunktet er så stor mangel på arbejdskraft og så mange ledige job, og vi regner også med at se stærke jobtal for perioden efter invasionen i Ukraine.

- Men når vi ser længere frem, er der klart risiko for mere udbredt afmatning, fordi det er nødvendigt at bremse op og få inflationen ned i den vestlige verden.

Samme opfattelse har Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

- De stigende energipriser vil i kombination med et højere renteniveau og øget usikkerhed fra krigen i Ukraine dæmpe aktiviteten i dansk økonomi.

- Dertil vil den betydelige nedskalering af testaktiviteten trykke beskæftigelsen her i foråret, lyder hans vurdering.

Fremgangen i februar er sket i den private sektor, hvor 10.000 flere er kommet i arbejde, mens det offentlige beskæftigede 1000 færre.

På brancheniveau var det særligt hoteller og restauranter, som efter coronanedlukningen i vinter ser ud til at være på vej op i gear igen med en fremgang på 3000 ansatte.

Omvendt var der 5000 færre ansatte i branchen sundhed og socialvæsen. Det kan henføres til, at man i februar begyndte nedtrapningen af test- og opsporingsindsatsen over for covid-19.

/ritzau/

GDPR