Beskæftigelsen sætter kun rekord omkring storbyer
Beskæftigelsen i Danmark er i øjeblikket er rekordhøj, men det gør sig ikke gældende i hele landet.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Hovedpointen er, at beskæftigelsen er rekordhøj, og den er også højere end før corona. Men det er kun i 3 ud af 11 landsdele, at den slår rekord, siger Sofie Holme Andersen, der er senioranalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Deler man Danmark op i landsdele, er det kun Københavns omegn, Østsjælland og Østjylland, hvor beskæftigelsen slår rekord ifølge analysen.
Palle Sørensen, som er cheføkonom hos Nykredit, mener, at analysen viser nogenlunde, hvad man kunne forvente.
Beskæftigelsen måles efter, hvor din arbejdsplads ligger, ikke hvor din bopæl er.
Han peger på, at analysen afspejler de generelle samfundsmæssige tendenser med, at folk i højere grad flytter til områder omkring de større byer som Aarhus og København.
- Og i og med folk flytter, så flytter jobbene i højere og højere grad også med, siger han.
Ifølge analysen er syv landsdele - Bornholm, Nordjylland, Vestjylland, Sydjylland, Fyn, Nordsjælland og Vest- og Sydsjælland - hvor beskæftigelsen var lavere i andet kvartal i 2021 end i samme periode i 2008.
Sofie Holme Andersen mener, at der kan være flere årsager til, at landsdelene har en lavere beskæftigelse end før finanskrisen.
Det kan handle om, at folk flytter, eller at de i højere grad pendler.
- Vi kan også se, at i nogle af de landsdele er befolkningen i den arbejdsdygtige alder blevet mindre i den periode, vi har kigget på, siger hun.
I 10 ud af 11 landsdele går det bedre med beskæftigelsen end i slutningen af 2019.
Det eneste sted, hvor det ikke er tilfældet, er København by, som har 10.000 færre beskæftigede lønmodtagere i andet kvartal i 2021.
Sofie Holme Andersen og Palle Sørensen peger begge på, at blandt andet hotelbranchen er blevet hårdt ramt af coronakrisen, hvilket kan være en af grundene.
/ritzau/