Beskæftigelsesminister: Lønmodtagerne vil ikke have forhastet pensionsmodel

ph
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger, at landets lønmodtagere foretrækker en god frem for en hurtig aftale, der skal sikre nedslidte en ret til tidligere pension. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lønmodtagerne vil gerne kunne gå tidligere på pension, hvis de er nedslidte. Men de vil ikke have en ny pensionsaftale, der bliver jappet igennem. Sådan lyder vurderingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Hastværk er lastværk.

Også når det handler om at indføre en differentieret pensionsordning, der sikrer nedslidte danskere tidligere vej til pension.  Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som oplever, at lønmodtagerne foretrækker en god frem for en hurtig pensionsaftale.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne er skeptiske over for pensionsaftale

- Jeg snakker med lønmodtagere, der bliver nedslidte, hver evig eneste dag. Og det er, som de i høj grad siger til mig, det er, at det her er vigtigt, så lad være med at forjage og forhaste noget som helst, siger han til A4 Nu efter et indledende møde om tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Det var statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der torsdag formiddag havde inviteret arbejdsgiverne og fagbevægelsen til møde i Statsministeriet. Dagsordenen var regeringens store ønske om at få indført en differentieret pensionsalder.

Det har været en vigtig sag for Socialdemokratiet, siden S-formand Mette Frederiksen kom med et pensionsudspil i januar i år. Et udspil, der fra flere sider er blevet kritiseret for ikke at være konkret.

Tager tid

Under valgkampen gentog Socialdemokratiet igen og igen, at hvis de fik magten, ville de sørge for, at dem, der kom tidligt på arbejdsmarkedet, fik ret til tidligere pension.

Der er dog betydelige knaster, der skal overkommes, før den tidligere folkepension ser dagens lys.

Efter torsdagens møde lagde formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard og administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jacob Holbraad ikke skjul på, at der er lang vej igen, hvis det skal lykkedes at lande en aftale, så nedslidte lønmodtagere kan gå tidligere på pension.

Arbejdsgiverne er skeptiske over for idéen om differentieret pension, da de mener, at det svækker økonomien at reducere arbejdskraftudbuddet.

Beskæftigelsesministeren taler jævnligt med folk med hårde fysiske job som baggageportører, flymekanikere, eller rengøringsansatte. For dem er det først og fremmest vigtigt, at regringen står fast og får gennemført en ny pensionsordning, forklarer Peter Hummelgaard (S).

- Det, jeg hører fra dem, er, at nu må I også anstrenge jer for, at der sker noget. Det synes jeg, er helt rimeligt, siger han.

Løsning før næste valg

Hverken statsministeren eller beskæftigelsesministeren gav torsdag et svar på, hvornår danskerne kan forvente en løsning. Der er ikke nogen deadline for arbejdet, lød det.

Men senest inden næste folketingsvalg, skulle der gerne komme en eller anden løsning, fastslår Peter Hummelgaard (S).  

- Der skulle vi jo gerne have nået et eller andet. Og jeg tror også, det kommer til at blive betragteligt før det (næste folketingsvalg red.), siger beskæftigelsesministeren.

Han skynder sig dog at tilføje, at han ikke kan sige noget reelt om tidsperspektivet. Udover at det kommer til at tage tid. 

- Det tager tid at indkalde aktørerne til møder, at få nogen gode møder, at samle op på de møder. Og når vi har haft en serie af de møder, skal vi sørge for, at alle vores dygtige embedsmænd i maskinerummet har mulighed for at konstruere den rigtige model med alle de rigtige forbehold, siger han.

Som A4 Nu skrev i starten af maj, bliver det svært at lande noget i næste valgperiode, da velfærdsforliget (politisk aftale om stigning i danskernes pensionsalder, red.) ikke blev opsagt, før valget blev udskrevet. 

Læs hele den historie her.

"Det er svært"

Regeringen skal også have et politisk flertal, som de endnu ikke har, før en ny pensionsalder bliver en realitet.

De Radikale siger nej til Socialdemokratiets pensionsforslag, mens Dansk Folkeparti vil se en konkret model, før de beslutter hvor de står.

Samtidig holder Dansk Folkeparti nøje øje med, hvor langt regeringen er. På partiets hjemmeside er der oprettet en tæller, der opgør, hvor lang tid siden det er, at Socialdemokraterne præsenterede forslaget om tidligere tilbagetrækning.

- Jeg tror, både Kristian Thulesen Dahl og alle andre skal notere sig, at vi har fået en regering, der mener det her helt ud til fingerspidsen, og som er optaget af det her hver evig eneste dag, men også at det kommer til at tage tid, fordi det er svært, siger Peter Hummelgaard (S).

GDPR