Gordon Ørskov har bragt lærerne ind i magtens haller: Men det kommer med en pris

20211029-133945-L-1920x1280we
Gordon Ørskov præsenterer en politisk aftale om nationale test fredag den 26. oktober. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
PODCAST: Mens Anders Bondo var lærernes krigstidspræsident, har Gordon Ørskov anlagt en mere pragmatisk linje som brobygger. Det sikrer lærerne indflydelse, men lærerformanden har en særlig udfordring, lyder det fra A4's faglige kommentator Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Når Danmarks Lærerforening (DLF) i disse dage holder kongres, kan formand Gordon Ørskov sole sig i den aftale om nationale test, der blev indgået i fredags

LÆS OGSÅ: Danmarks Lærerforening holder kongres: Her er formandens tre overskrifter

Det er slut med, at folkeskolen skal være ramme for krige og kampe, sagde lærerformanden på pressemødet, da aftalen blev præsenteret.

Og det er meget sigende for det lærerforbund, som Gordon Ørskov nu har stået i spidsen for i et år. Et pragmatisk, kompromissøgende lærerforbund, der arbejder på de indre linjer. 

- Gordon Ørskov har haft det som en prioritet at slutte fred med kommunerne og slutte fred med politikerne.

Sådan lyder vurderingen fra faglig kommentator Gitte Redder i A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter', der dog peger på én udfordring, Gordon Ørskov skal have løst inden OK24.

Fra krigtid til fredstid

Lærerforeningens nye strategi var også et tema under kongressens beretningsdebat tirsdag.

- Fagpolitik er realpolitik. Det er lykkedes at komme ind i de hellige haller og tale med dem, der bestemmer, lød det fra Thomas Agerskov fra Gladsaxe Lærerforening, der dog i samme indlæg mindede om, at aftalen om de nationale test kun er et skridt på vejen, og at DLF ikke skulle glemme kritikken.

Gordon Ørskovs linje som fredsmager adskiller sig fra forgængeren, der i højere grad var en krigstidspræsident.

- Anders Bondo var ofte på krigsstien. Han gik i felten for sine medlemmer. Der var krig mellem lærerne og Christiansborg i mange år, siger Gitte Redder og fremhæver den kontroversielle lærerlockout og det efterfølgende lovindgreb i 2013 som den største konflikt.

LÆS OGSÅ: Lærere i svært dilemma: Risikerer jobbet ved at gribe ind overfor vold

Men som noget af det sidste i sin lange formandsperiode fik Anders Bondo en aftale om lærernes arbejdstid på plads. Og den fredstraktat har den nye formand kunnet bygge videre på. 

- Nu er lærerne i fredstid, og de har fået en formand, der af natur er pragmatisk og samarbejdende. Han er mindre kantet i det politiske maskinrum end forgængeren, siger hun.

Det ser man blandt andet i det nye initiativ 'Sammen om Skolen', hvor DLF hele tiden er i dialog med Kommunernes Landsforening (KL) og de politiske partier om folkeskolen. Det er her, aftalen om de nationale test er udklækket. 

Udfordring inden OK24

Også i forhold til resten fagbevægelsen har Gordon Ørskov bygget broer. Blandt andet ved at være åben for at diskutere folkeskolens anliggender med andre forbund, siger Gitte Redder:

- Hvem havde set for sig, at Metal-formand Claus Jensen og lærerformanden skulle danne en alliance om flere praktiske fag i folkeskolen? Det havde vi nok ikke set under Anders Bondo. 

DLF-formanden har dog en særlig udfordring: Han er stadig relativ ukendt, påpeger den faglige kommentator:

- Hvis du går ned af strøget i København eller gågaden i Odder og spørger folk, så er der ikke mange, der aner, hvem Gordon Ørskov er. Og hvis man spørger, hvem der er formand for lærerne, vil mange svare Anders Bondo.

LÆS OGSÅ: LO og FTF lægger stadig arm: Forbund bryder linjen med "usædvanlig" kritik af FH-toppen

Det er først den dag, hvor de danske forældre ved, at formanden for lærerne hedder Gordon Ørskov, at han er rigtig stærk - og han får brug for den gennemslagskraft, når han skal forhandle OK24, siger Gitte Redder i podcasten: 

- Gordon Ørskov har kun siddet et år og har tiden med sig. Men han skal også turde være lidt kontroversiel og slå til nogen, hvis han virkelig vil trænge igennem.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify

GDPR