Ny bog: Det borgerlige Danmark er i krise

20220531-231646-L-1920x1280we
Intern splittelse i blå blok og usikkerhed om det borgerlige lederskab er med til at skabe en borgerlig krise, mener den konservative historiker Christian Egander Skov, som 7. september udkommer med en ny bog. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Den konservative historiker Christian Egander Skov afdækker den borgerlige krises historiske sammenhæng og giver sit bud på en genrejsning.

Den borgerlige krise begyndte tilsyneladende at vise sig i takt med coronapandemien, som udfordrede den borgerlige ideologi med en altomfavnende velfærdsstat, der pludselig krøb sig ind i store dele af danskernes hverdagsliv.

Coronakrisen gav Christian Egander Skov, der er ph.d., historiker og redaktør på det borgerlig-konservative tidsskrift Critique, anledning til at undersøge tilstanden hos det borgerlige Danmark. 

Han har nu skrevet debatbogen 'Borgerlig krise – Det ideologiske opbrud i blå blok', der udkommer på Gyldendal 7. september. 

Som eksempler på krisen nævner han også Venstres omfavnelse af Arne-pension, sammenbruddet i Dansk Folkeparti og Inger Støjbergs succes i meningsmålingerne, som han skriver i en kommentar i Berlingske.

LÆS OGSÅ: K-profil: Mens erhvervslivet bløder, beundrer regeringen Arne-pensionen, der hiver raske ud af arbejdsmarkedet

Da Christian Egander Skov begyndte arbejdet med sin bog, så meningsmålingerne noget mere dystre ud for blå blok. I dag er der stort set dødt løb mellem rød og blå blok. Seneste meningsmåling fra Voxmeter viser således, at rød blok står til at få 48,8 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen, mens det gælder for 48,6 procent for blå blok. Tilmed er blå blok ikke enige om en statsministerkandidat, da Jakob Elleman-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) begge har meldt sig til posten.

Folkelig borgerlighed

I sin bog kommer Christian Egander Skov med bud på en borgerlig genrejsning.

Det borgerlige projekt har i for høj grad handlet om at forsvare individet, men i dag er det fællesskabet og det kollektive, der er under pres, mener han. Derfor er der behov for en "folkelig borgerlighed", der forener liberale og konservative hensyn.

Her spiller borgernes engagement i civilsamfundet i såvel frivillige fællesskaber som formelle institutioner en vigtig rolle, mens den klassiske velfærdskritik, der afviser velfærdsstaten som undertrykkende formynderstat, synes at være fejet af bordet.

"Dagens opgave for det borgerlige Danmark består i at indrette velfærdsstaten på en sådan måde, at vi understøtter et stærkt og forpligtende civilsamfund," skriver Christian Egander Skov blandt andet i bogen.

Men kommunalreformen har været ødelæggende for de mindre samfund, der især engagerer sig i lokale fællesskaber, lyder hans analyse og derfor bør en borgerlig strategi ifølge forfatteren være at distribuere velfærdsstatens institutioner bredt og lokalt. 

Han belyser også det præstationspres, mange unge lider under i dag. Det vil en styrkelse af civilsamfundet og de lokale fællesskber kunne hjælpe på, mener Christian Egander Skov.

GDPR