Borgerlige partier fejrede fælles kampdag: “Vi burde da bare give store bededag tilbage og afskaffe 1. maj”

20230316-154127-L-1920x1280we
Borgerlige partiledere holdt en anderledes og blå kampdag 1. maj. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
DF, LA og K stod for en blå 1. maj, der mest af alt virkede som en anledning for at tale om deres individuelle mærkesager, men som alligevel formåede at skabe den stemning, der manglede på Fælleden.

Mens de røde faner vajede i Fælledparken i København, havde DF, LA og De Konservative inviteret til en alternativ og borgerlige fejring af arbejdernes internationale kampdag.

Det var de tre partiledere Alex Vanopslagh (LA), Søren Pape Poulsen (K) og Morten Messerschmidt (DF), der mødtes for at diskutere blå blok og dens relation til 1. maj og fagbevægelsen. Og i indbydelsen lagde de op til, at 1. maj i hvert fald ikke længere kun var en dag reserveret til Socialdemokratiet.

“Måske har de seneste måneder vist, at kampen for den danske model slet ikke længere varetages af Socialdemokratiet - men derimod af andre partier,” skrev de tre partier i invitationen.

En invitation, der vel at mærke blev sendt ud før Lizette Risgaard trak fra posten som FH-formand søndag, hvilket lagde en noget trykket stemning over Fælledparken på kampdagen. 

Stemningen var anderledes høj i Landstingssalen på Christiansborg, hvor græsplænen blev skiftet ud med snorlige rækker af stole, fadøllene og pølserne med kage og kaffe og sweatrene med jakkesæt. 

“Det er dejligt at være blandt velklædte mennesker igen,” bemærkede Alex Vanopslagh (LA), der kom direkte fra Fælledparken.

Intet fælles projekt på den blå savanne

Selvom de blå partiledere ikke helt kunne blive helt enige om deres visioner for arbejdernes fremtid, fyldte klapsalverne Landstingssalen flere gange.

Men der var alligevel ét tilbagevendende punkt, som tilsyneladende aldrig gjorde sig fortjent til det store bifald: nemlig det fælles borgerlige projekt - eller mangel på samme.

“Hvorfor er det altid de blå partier, der skal redegøre for et fælles projekt, og aldrig de røde?” spurgte Søren Pape, da dagens ordstyrer bringer emnet på banen.

Men måske er der grund til at stille spørgsmålet. De tre partier lader i hvert fald til at starte fra bunden med det borgerlige projekt, da Alex Vanophslagh først tøver ved spørgsmålet om, hvorvidt Morten Messerschmidt overhovedet er borgerlig. 

På spørgsmålet om, hvad vores tids vigtigste problemstilling er, gik partilederne desuden i hver deres retning.

Dansk Folkeparti mente, at immigration det vigtigste at tage hånd om, hvorimod formanden for Liberal Alliance pegede på en privatisering af velfærdsstaten og Søren Pape på klimaforandringerne. 

Men ifølge Alex Vanopslagh er det heller ikke afgørende med én fælles jagt på den blå savanne. 

“Vi har ikke ét fælles borgerligt projekt, fordi vi er forskellige partier. De har jo ikke et fælles projekt på venstrefløjen, og det kommer de ikke til at have,” lød det fra LA-formanden.

LA: Afskaf kampdagen i stedet for bededagen

1. maj-arrangementet i Landstingssalen brugte dog ikke meget tid på at tale om arbejdernes forhold.

Men i begyndelsen af debatten faldt snakken da også på relationen til fagbevægelsen.

Morten Messerschmidt, der var initiativtageren til samtalen, opfordrede fagbevægelsen til “at tage de røde skyklapper af” og Søren Pape Poulsen sagde, at de gerne ville samarbejde, og at man “skal have respekt for fagbevægelsen”.

Modsat luftede Alex Vanopslagh idéen om, at mærkedagen for arbejderne måske ikke engang er så nødvendig endda.

“Vi burde da bare give store bededag tilbage og afskaffe 1. maj,” sagde Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh. 

På trods af at budskaberne lød lidt forskelligt fra de tre partiformænd, var der én ting, som de - og publikum - kunne blive enige om: At de ønsker sig en ny statsminister.

“Mette Frederiksen har jo haft stor succes med at samle folk - godt nok bare imod hende,” sagde Morten Messerschmidt og udløste både klapsalver og latter i salen. 

GDPR