Borgmester angriber a-kasser

20171122-071736-L-1920x1280we
Cecilia Lonning-Skovgaard spekulerer i et debatindlæg skrevet i fællesskab med direktøren for De 5 Stjerner i a-kassernes incitament til at sanktionere de ledige, som de også er afhængige af betaler kontingent. (Arkivfoto) Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
7. sep. 2021 06.55
Beskæftigelsesborgmester i København har svært ved at se a-kassernes incitament til at sanktionere deres egne medlemmer.

Når jobparate ledige på dagpenge siger nej tak til et job, kan kommunen ikke gøre meget. Det er a-kasserne, der har sanktionsmulighederne, og de gør ikke nok.

Sådan lyder kritikken fra Københavns Kommunes beskæftigelsesborgmester Cecilie Lonning-Skovgaard (V), skriver Berlingske.

- Du kan skrive lange fine papirer om, at ledige skal være til rådighed for arbejdsmarkedet, men når en ledig så overhovedet ikke møder op til en ansættelsessamtale, så kan jobcentret skrive en indberetning til a-kasserne, og så sker der ikke mere, siger Cecilia Lonning-Skovgaard til avisen. 

Kritikken fra beskæftigelsesborgmesteren kommer efter Berlingskes historie om rengøringsfirmaet De 5 Stjerners store kvaler med at finde ansatte til 450 ledige job. Med en liste fra jobcentret i hånden begyndte de at ringe rundt til jobparate ledige i kommunen, men det blev kun til to ansættelser, da mange takkede nej til at svinge kost og spand for firmaet.

LÆS OGSÅ: Virksomhed søgte 450 nye medarbejdere via jobcentret: Fik en liste og to ansatte

Det på trods af, at kommunen har 24.000 jobparate ledige. Cecilie Lonning-Skovgaard (V) erkender over for Berlingske, at det er for dårligt. Hun har talt med store bogstaver og sendt strenge ordrer nedad i systemet om, at det skal have konsekvenser, når jobparate ledige siger nej til et job. Men hun peger på, at det er svært for hende og de jobcenteransatte at gøre noget ved 16.000 af de jobparate ledige. De er nemlig dagpengemodtagere, og derfor er det a-kassen og ikke jobcenteret, der kan sanktionere dem, når de afviser et job.

Cecilia Lonning-Skovgaard spekulerer i et debatindlæg skrevet i fællesskab med direktøren for De 5 Stjerner og bragt i Berlingske i a-kassernes incitament til at sanktionere de ledige, som de også er afhængige af betaler kontingent.

Men det afviser formand for Danske A-kasser Verner Sand Kirk.

- Det er ikke rigtigt, at det er en god fidus for a-kasser ikke at få folk i arbejde, for hvis de ikke er i arbejde, så er de en dyr udgift for a-kasserne, men hvis a-kasserne får folk i arbejde, så er de en ren indtægtskilde, siger han til Berlingske.