Borgmestre til Folketinget: Kom nu i gang med aftale om arbejdskraft

20210128-175737-A-1920x1203we
- Det er rigtig vigtigt, at man finder en løsning, så man kommer videre, siger Hans Østergaard (V), der er borgmester i Ringkøbing-Skjern. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere borgmestre er forargede over, at der er gået politik i den på Christiansborg om udenlandsk arbejdskraft. De opfordrer nu partierne til at tage sig sammen og løse udfordringen hen over midten.

Borgmestre fra S, K og V kræver, at regeringen og oppositionen genoptager forhandlinger om arbejdsudbud.

- Vi har brug for den udenlandske arbejdskraft. Det kan kun gå for langsomt. Sagens karakter er alt for alvorlig til, at der går politik i den på Christiansborg, siger Hans Christian Østerby (S), der er borgmester i Holstebro, til NB-Økonomi.

Borgmestre fra både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative er utilfredse med, at rød og blå blok står med hver sit forslag og afviser at indgå et kompromis om øget udenlandsk arbejdskraft. Ifølge borgmestrene er mangel på arbejdskraft den største udfordring i kommunerne på nuværende tidspunkt. Derfor kræver de en aftale nu.

- Kom i gang, siger Ann Sofie Orth (K), der er borgmester i Rudersdal Kommune, og minder sine partifæller i Folketinget om hvilket type parti de er medlem af.

- De skal huske, at det Konservative Folkeparti er borgerlige stemmer, der arbejder.

De fire blå partier V, K, NB og LA på Christiansborg har opfordret regeringen til at indkalde til nye forhandlinger, så der kan komme en bred aftale på plads hen over midten om udenlandsk arbejdskraft. Men det har Christian Rabjerg Madsen (S), som er finansordfører afvist over for NB-Økonomi.

Regeringen vil tage sin aftale til afstemning i folketingssalen, selvom der ikke er flertal for den. Håbet er, at blå blok blot bluffer og vil stemme for regeringens aftale, selvom de blå partier ikke er med i aftalen.

Den udmelding falder ikke i god jord hos den socialdemokratiske borgmester i Holstebro.

- Til mit eget parti vil jeg sige, man bliver nødt til at sætte sig til forhandlingsbordet igen i stedet for at stå i to fronter, siger Hans Christian Østerby (S).

- Man bliver nødt til at gå i dialog. Det synes jeg er helt afgørende. Det er jo et spørgsmål om hele arbejdsmarkedet, der bliver påvirket af det her. Vi er allerede i 12. time. Vi er sådan set for sent ude i forhold til den problemstilling, vi står over for, siger han til NB-Økonomi.

Venstreborgmesteren i Ringkøbing-Skjern er enig med sine borgmesterkollegaer.

- Det er rigtig vigtigt, at man finder en løsning, så man kommer videre, siger Hans Østergaard (V) og tilføjer, at det budskab gælder hele Folketinget og Venstre.

Flere borgmestre mener, at Christiansborg bør lære af byrådene i kommunerne, når man skal lave aftaler. Her kan det ifølge flere lade sig gøre at lave brede aftaler hen over midten.

- I byrådene er vi jo kendt for at finde nogle pragmatiske løsninger, hvor vi møder hinanden. Det savner jeg udmøntet på Christiansborg, siger Frank Schmidt-Hansen (K), som er borgmester i Vejen.

Han opfordrer til, at både rød og blå blok laver en aftale hen over midten.

- Drop yderfløjene, hvis det er det, der skal til, siger Frank Schmidt-Hansen.

GDPR