Psykisk syg dømt for drab på socialpædagog: - Det kan ske igen

20191213-112526-3-1920x1280we
- Et drab ville kunne ske igen. For der er stadigvæk for mange steder, hvor der er for få ressourcer, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen. (Modelfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En 20-årig psykisk syg mand er nu blevet dømt for et drab på en socialpædagog. Men der kan fortsat ske drab på landets bosteder, mener Socialpædagogernes formand, der efterlyser flere ressourcer til området.

- Af hensyn til både hans tidligere kolleger og ikke mindst familien, så er det godt, at der er kommet en afgørelse.

Sådan lyder reaktionen fra Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, efter en 20-årig psykisk syg mand onsdag er blevet dømt for manddrab på en 29-årig socialpædagog på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle. 

Manden er ved retten i Holbæk blevet dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling. På grund af hans sindssygdom kan han nemlig ikke straffes med fængsel.

LÆS OGSÅ: 'Det er forkert at have et område, hvor der er så stor risiko for at komme til skade, bare fordi du passer dit arbejde'

Dommen kommer, efter den 20-årige mand den 30. december sidste år stak socialpædagogen Yamma Ahamadzai flere gange med en kniv. Dermed blev den unge socialpædagog den sjette i rækken af ansatte på institutioner i socialpsykiatrien, der er blevet dræbt på jobbet. Og det er langt fra sikkert, at han bliver den sidste, lyder det fra Socialpædagogernes formand.

- Et drab ville kunne ske igen. For der er stadigvæk for mange steder, hvor der er for få ressourcer. Der er for mange steder, hvor du stadig er på arbejde alene, hvor du burde være to. Og så er der desværre alt for få med en socialpædagogisk uddannelse på de her steder. Der er for mange ufaglærte vikarer og andre, der ikke har den nødvendige faglighed, der skal til for at ungå, at vi kommer i nogle risikosituationer, siger Benny Andersen.

Han peger også på, at det halter med at få borgerne visiteret til de rette steder. 

- Når man lægger alle de her ting sammen, så er der en risiko for, at det sker igen, siger han.

Det slider på psyken

Han oplever generelt, at det fylder meget for mange af hans medlemmer, når der sker alvorlige ting som drabet i Fårevejle. Det vil nemlig helt automatisk få mange til at tænke over, om det også ville kunne ske på deres arbejdsplads. 

- Når man kommer til at tænke over det, så skaber det en usikkerhed og utryghed. Det slider jo. Det slider, hvis man går og er utryg i sit job. Det er klart, det bør man ikke være. Det er helt urimeligt, siger Benny Andersen.

Den dræbte socialpædagog var alene på arbejde, da en konflikt med den nu 20-årige mand udviklede sig fatalt. Det udløste efterfølgende et strakspåbud til bostedet fra Arbejdstilsynet.

LÆS OGSÅ: Voldsom stigning i arbejdsulykker på bosteder: 'Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det var var så slemt'

Men Benny Andersens medlemmer oplever ofte, at de er alene på job, når der burde være to.

- Det er jo ikke fordi, man ikke kan arbejde alene. Det kan man jo sagtens, og man skal også i nogle sammenhænge kunne klare at være alene. Man skal bare ikke gøre det, når man ved, at man er i en situation, hvor man måske har en borger, der har så voldsomme problemer, at man skal være to, slår han fast. 

Brug for flere ressourcer

Hvis man skal problemerne til livs, er det nødvendigt at have det lange lys på, mener Benny Andersen. Han er derfor også glad for, at der kommer en 10-års plan for psykiatrien, for man er nødt til at prioritere området, slår han fast.

- Det er kedeligt at sige det, men der skal simpelthen flere ressourcer til det her område. Ressourcer, som sikrer, at der er nok uddannede. Ressourcer, som sikrer, at der er nok hænder, så der altid kan være to, når der skal være to. Og så skal systemerne snakke meget bedre sammen i behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, siger han.

LÆS OGSÅ: Medarbejderen løber fra stedet og op på første sal. Ingen reagerer på hendes råb

Men man kan aldrig garantere, at der ikke vil ske voldsomme ting, som ikke burde kunne ske, mener Benny Andersen.

- Det er jo mennesker, der reagerer på grund af deres livssituation og psykiske sygdom, så man kan aldrig stille 100 procent garanti, men vi ved jo, at det er nogle af de her ting, der i den grad er med til at skabe sikkerhed og et bedre arbejdsmiljø for de ansatte og selvfølgelig også et bedre liv for borgerne, siger han.

GDPR