Ny brevkasse med Leif Donbæk:
Corona-arbejdsskader

Brevkasse_Leif_Donb__k
Advokat i HK Leif Donbæk
14. nov. 2020 12.00

Velkommen til!

Det her bliver det første indlæg ud af mange i arbejdsskadebrevkassen. Her vil jeg veksle mellem at besvare jeres spørgsmål, skrive om nye regler og praksisser og hvad jeg ellers finder spændende 😊

I dag skal vi kigge på corona-arbejdsskader, altså skader der sker på grund af ændrede forhold under pandemien. Jeg tænker ikke her på smitte med corona, det kommer jeg til at skrive om senere, men dér er praksis lige nu ret uklar, og jeg barsler med en forskningsartikel, der analyserer praksis, så den må I vente lidt på.

Bliv klogere på arbejdsskader - med Leif Donbæk

Cirka hver 14. dag vil ekspert i arbejdsskade-sager og advokat i HK, Leif Donbæk, gennemgå og kommentere aktuelle arbejdsskade-sager.

Hvert år kommer mange danskere til skade på jobbet. Det kan koste dem dyrt. For forsikrings-selskaber er det nogle af de dyreste skader at erstatte, og der er talrige eksempler på årelange sagsforløb, før der ligger en afgørelse for den enkelte med nedsat arbejdsevne.

Hvad er op og ned – og hvordan kan forbund lokalt hjælpe deres medlemmer efter at skaden er sket.

Har du en sag, er du velkommen til at skrive til [email protected]

Nej, jeg tænker her på de mange skader, der sker, fordi vores alles arbejdsmiljø er ændret markant, hvilket giver anledning til nogle "nye" typer af skader, samt nye måder skader opstår på. Men det er næsten lettere at forklare, hvis vi hopper direkte ud i nogle konkrete eksempler. Jeg vil starte med hjemmearbejde, og i det næste indlæg kigger vi så på nogle eksempler på coronaskader udenfor hjemmet.

Hjemmearbejde

Hjemmearbejde er ikke noget corona har skabt, men volumen af det er dog på et helt andet niveau. Personligt arbejdede jeg før Corona måske hjemme en dag om måneden, og nu har jeg måske tre dage om måneden på kontoret. Det gør en stor forskel for arbejdsmiljøet – fx sidder de fleste af os dårligere, end vi vant til på kontoret, og det betyder, at det er lettere at få ondt i ryggen og lignende. Der skal dog ret lang tid med en dårlig stol til, før det vil kunne anerkendes, som en erhvervssygdom. Mere relevant er det at kigge på ulykkerne.

For en arbejdsulykke er noget, der sker på, eller i forbindelse med, arbejde, og det ændrer sig ikke (meget), fordi man tilfældigvis er hjemme i stedet for på kontoret. Så hvis du falder over ledningerne til arbejdscomputeren derhjemme, så er det formodentligt noget, der kan anerkendes som en arbejdsulykke, men hvor går grænsen egentlig?

Jo, før Corona har det, man kiggede på, især været, om det var din private indretning eller dine private forhold, der var skyld i skaden, eller om det var noget, arbejdsgiver havde eller burde have indflydelse på. Eksempelvis har Ankestyrelsen i en konkret sag kigget på en situation, hvor en medarbejder på vej fra sin hjemmearbejdsplads ud til en kunde, bærende på to kasser vin, faldt over en barnecykel i indkørslen. Her sagde Ankestyrelsen, at fordi arbejdsgiver ikke havde indflydelse på, at cyklen var blevet smidt i indkørslen, så var det ikke en arbejdsskade.

Der er ingen tvivl om, at ovenstående er, hvor myndighederne mener, at snittet skal ligge, men jeg er personligt ikke helt sikker på, at de ville få domstolene med sig i en sag som ovenstående i en situation, hvor hjemmearbejde er pålagt på grund af corona. Eksempelvis har Østre Landsret sagt, at en madforgiftning under en tjenesterejse til Albanien var en arbejdsskade. Og det forekommer lidt besynderligt, at arbejdsgiver, der pålægger dig hjemmearbejde, kan slippe udenom en cykel i en indkørsel, men må æde ansvaret for, at de serverer fordærvet mad på en tilfældig restaurant i Tirana.

Med andre ord, ved næsten alle skader i forbindelse med at du har arbejdet hjemme under corona, vil jeg anbefale, at du ved en afvisning tager fat i din fagforening eller en privat advokat, og får dem til at kigge på sagen.

Har du en sag, er du velkommen til at skrive til [email protected]

Du kan spørge om fx:

  • Hvad der skal til for at anerkende Covid-19 som erhvervssygdom?
  • Sager om stress og andre psykiske sager, som kan være svære at få anerkendt.
  • Eller spørgsmål om, hvad der skal til for ikke at være dækket af arbejdsskadereglerne fx hvis man kommer til skade til julefrokosten på kontoret?

Vi kan desværre ikke svare på alle henvendelser. Udvælgelsen af sager sker hos Leif Donbæk og A4 Medier.