Byggeleder fyret og politianmeldt for asbest-fusk: Nu har han fået nyt job

sjakigang
Tømrersjakket fra Øster Søgade i København i gang med at rengøre værktøj for asbeststøv. Foto: Privatfoto
Byggeleder, der er hovedperson i skandalesag om asbest, står for første gang frem og fortæller sin version af sagen. Han har nu fået nyt job, og hans nye arbejdsgiver har ingen betænkeligheder ved at have ham ansat.

Artiklen er blevet opdateret fredag klokken 11.55 med et skriftligt svar fra Arne Pedersen A/S, hvor de afviser byggelederens udmelding om ledelsessvigt.

--

Han har udsat op til 20 håndværkere for asbest ved at begå dokumentfalsk med en asbestprøve.

Nu kan A4 Arbejdsmiljø fortælle, at byggelederen Jimmi Kunak, der for nylig fuskede i sin stilling hos Snedkermester Arne Pedersen A/S, har fået nyt job. Endda i en tilsvarende stilling som byggeleder i entreprenørfirmaet Jorton A/S.

Det fortæller han i et interview med A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

Her erkender han også, at det var ham, der snød med prøven, så det skulle se ud som om, at den var negativ, i forbindelse med renoveringen af en stor etageejendom i København.

- Det var pisse dumt at fuske med prøven, men jeg kan ikke fortælle dig, hvorfor det skete. Det irriterer mig helt vildt. Jeg har aldrig fusket på den måde før, og jeg kommer aldrig til at gøre det igen, siger Jimmi Kunak til A4 Arbejdsmiljø.

Fuskede og holdt prøvesvar hemmelig

Den handling skete ved et byggeri i Øster Søgade i København i august, hvor et stort boligkompleks er i gang med at blive renoveret.

Her blev der konstateret asbeststøv på byggepladsen, og et tømrersjak arbejdede i godt en uge uden beskyttelsesdragter og åndedrætsværn, der ellers er normal procedure, når man er i nærkontakt med yderst kræftfremkaldende stof.

Jeg har lært meget af sagen, og jeg vil egentlig bare komme videre. Det har heller ikke været nemt for mig. Sagen forsvinder ikke, blot fordi jeg er blevet opsagt. Alle laver fejl. Det handler om, hvordan man reagerer på de fejl, man begår
Jimmi Kunak, byggeleder, Jorton A/S

I flere dage holdt Jimmi Kunak den postive asbestprøve hemmelig for sjakket. Men da tømrersvendene forlangte at se prøvesvaret, havde byggelederen overstreget det positive svar og i stedet skrevet, at prøven var negativ.

Da ledelsen i Arne Pedersen fik nys om sagen, fyrede de med øjeblikkelig virkning Jimmi Kunak. Sagen skal nu efterforskes af politiet.

Men byggelederen ikke skulle gå ledig ret længe, før han fik et nyt job.

Artiklen fortsætter under billedet


Prøvesvaret til venstre er byggelederens. Her står der 'nej' til, at materialet indeholder asbest. Det på trods af, at der i kolonnen ved siden af står, at materialet indeholder Chrysotil 10-25 %, der også er kendt som hvid asbest. Prøvesvaret til højre er fra tømrersvendenes indsendte prøve. Foto: Privat

Ny arbejdsgiver: Vi er trygge ved ham

I Jorton har man dog ingen betænkeligheder ved at ansætte en mand, der har begået en potentielt strafbar handling.

- Selvfølgelig er er vi bekendt med sagen, og vi har også spurgt ind til sagen, da vi ansatte ham. Han har givet sin version, og det har været tilfredsstillende for os. Når vi ansætter hos os, kigger vi mere på medarbejdernes kompetencer.

- Vi har folk, der har arbejdet sammen med ham tidligere i andre firmaer, og de har talt godt om ham. Vi har kendskab til Jimmis kompetencer, og vi kender hans værdier, forklarer Allan Harbo, adm. direktør i Jorton.

Så du er helt tryg ved, at han ikke snyder igen og udsætter dine medarbejdere for sundhedsfare?

- Det er jeg helt tryg ved.

I skriver på jeres hjemmeside, at I vægter arbejdsmiljø højt. Er det så ikke et forkert signal at sende at ansætte en mand, der lige har bragt tidligere kolleger i stor sundhedsfare ved at udsætte dem for asbest?

- Vi skriver også på vores hjemmeside, at vi vægter relationer og CSR-politik højt. Vi ser på Jimmi ud fra et samlet billede. Han passer ind i vores organisation, siger Allan Harbo.

Ifølge Flemming Hansen, der er miljøkonsulent i 3F Byggegruppe, kan det skade Jimmi Kunaks troværdighed ude på byggepladserne, hvis hans nye kolleger finder ud af, at han tidligere har snydt med miljøprøver.

- Han har bevidst udsat folk for fare. Hvad bliver det næste? Men omvendt kan man ikke forbyde folk at søge arbejde et andet sted, når der ikke er en dom endnu. Man må håbe, at den nye arbejdsgiver er klar over hans tidligere meritter, og at de er opmærksomme på det, siger miljøkonsulenten.

Undskyldning til tømrersjak

Jimmi Kunak fortæller, at sagen har ramt ham hårdt, og at det ikke har været meningen at udsætte sine kolleger for fare. Han fortæller også, at ledelsen i Arne Pedersen har svigtet i sagen, uden at ville uddybe, hvad han mener med det.

- Jeg har lært meget af sagen, og jeg vil egentlig bare komme videre. Det har heller ikke været nemt for mig. Sagen forsvinder ikke, blot fordi jeg er blevet opsagt. Alle laver fejl. Det handler om, hvordan man reagerer på de fejl, man begår, siger Jimmi Kunak og giver tømrersjakket en uforbeholden undskyldning:

- Jeg har sendt en sms til sjakket, hvor jeg beklager fejlen. Jeg er rigtig ked af det, der er sket.

I Arne Pedersen afviser man, at man har svigtet.

- Vi kan ikke genkende det beskrevne. Der pågår en politiundersøgelse, og vi kan ikke bidrage med yderligere, til der foreligger et svar af undersøgelsen, udtaler Kim Pedersen, adm. direktør, i et skriftligt svar til A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Håndværkere indtog Christiansborg for at afkræve ministeren svar om asbest

Onsdag var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i samråd om asbesthåndteringen i Danmark. Her åbnede ministeren for at øge bøderne til firmaer, der fusker med miljøprøver.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl sagde, på samrådet, at han mener, der bør være en karensperiode på fem år for folk, der begår grove ledelsessvigt på byggepladser og udsætter ansatte for stor fare.

Selvom asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der alligevel cirka 300 mennesker om året som følge af påvirkning med asbest i Danmark.

Hør tømrersjakket fortælle om deres oplevelser i Øster Søgade:

GDPR